Stäng

Varsågod Fridolin och alla utbildningsansvariga. Bara att kopiera gratis

SKOLAN. Här är skolan som gör succé bland föräldrar och elever samt vinst åt ägarna. Reglerna är tydliga, bestraffningar, belöningar – och mamma och pappa får veta allt.

Skåpen är fria från klotter. Varken tuggummin eller snusprillor sitter fastklibbade på bänkarna. Toaletterna luktar rengöringsmedel. Det springs och knuffas inte i korridorerna. Ingen musik dånar ur hörlurar.

Redan i entrén till Internationella Engelska skolan i Älvsjö välkomnas eleverna på morgonen av personal som ser till att kepsar tas av och mobiltelefoner läggs i skåpen.

 

Den som bryter mot reglerna och får flera varningar får kvarsittning. Då får barnen skriva eller rita en serie om vad de har gjort fel och vad de lärt sig. Den ska sen visas för och skrivas under av föräldrarna som får rapporter om allt som händer innanför skolans väggar, intygar rektorn Racheal-Ann Björk.

– Eleverna vet att mamma och pappa alltid får veta och föräldrarna vet att vi tar allt på allvar. Eleverna ser också att vi agerar. Barn behöver en förlåtande miljö men deras handlingar måste också följas upp av skolan. Vi reder ut händelser men sen går vi vidare, säger Racheal-Ann Björk.

Elever som flera gånger stör lektioner åker ut och får gå raka vägen till Mr Barzey, ansvarig för elevhälsan. Det rapporteras också hem. Händer det något på skolan som lärarna inte ser står rektorns dörr öppen för elever som vill prata.

– För mig handlar det om ömsesidig respekt. Vi är som en familj. Eleverna vågar prata med mig. Vi har regler men vi förklarar också varför vi har dem, säger Racheal-Ann Björk.

För att uppmuntra ordning och reda är skolan indelad i “houses”, som i Harry Potter, förklarar rektorn. Varje våning i skolan är ett “house”, eleverna själva ansvarar för att det är snyggt och städat sitt plan. I slutet av varje månad utses ett vinnande hus som får pengar som kan gå till något gott eller en aktivitet.

Husen samlar också bonuspoäng genom “goda gärningar” som att sudda tavlan, hålla upp dörren eller hjälpa någon annan med läxan. Vinsten för det poängstarkaste huset är att eleverna får önska mat en dag.

Elever får också individuella belöningar, så kallade learning awards, för prestationer i skolan men också för att de varit bra kompisar.

Ordningen är Engelska skolans signum. Friskolan där eleverna ställer sig i raka led innan lektionerna och hälsar läraren “Good morning Mr” har – förutom en engelsk profil – disciplin som affärsidé.

Ett succékoncept har det visat sig. Koncernen expanderar snabbt, har hundratusentals elever i kö och gör stora vinster.

Och suget bland föräldrar efter en skola med tydliga regler är stort, säger Monique Höglund som har en dotter i årskurs åtta på skolan i Älvsjö.

Föräldrar rasar mot uppfostrande skolregler – Vi är trötta på skolor utan regler. Jag applåderade när jag fick höra att barnen måste ta av kepsen. Det handlar om respekt. Och en skola med ett mobilförbud är ett paradis. Så fort disciplin diskuteras så beskrivs det som något negativt, att barnen trycks ner. Men för att barnen ska kunna lära sig krävs ordning och reda, säger Monique Höglund.

Läs hela artikeln på Stockholm Direkt…

Här finns ett annat exempel där disciplin höjde elevernas betyg…

-Pettersson tycker det är självklarheter. Det hade Fridolin lätt kunna införa på hundra dagar som han lovade och om han ville…

Som nedan såg det ut när Pettersson gick i skolan. Att det fungerade märks kanske mest på betygsboken som jag fick i slutet på 1950-talet och den är fortfarande fin.

40 reaktioner på “Varsågod Fridolin och alla utbildningsansvariga. Bara att kopiera gratis

 1. Den skolan måste genast läggas ner, det är ju som att vrida klockan tillbaka till -40, -50 talen. Huvaligen det går ju inte för sig, tänk på barnkonventionen, allas lika rätt o.s.v men framförallt vad ska tidningarna skriva.
  Usch vi kan ju bli kallade rasister med fel värdegrund.
  Nej låt barnen göra som de vill, de är lugnast då, förresten kan inte regeringen införa en generös månadspeng för alla barn, och dubbelt så mycket för dem över 18 år. Halleluja!

 2. Det skall böjas i tid, det som krokigt skall bli. Om man skall förstöra ett land, skall man börja med barnen.

 3. Det funkar definitivt och alla vet att barn,ungdomar och vuxna ständigt söker en ”gräns” där moral och etikett sätter måttet för en god uppbringning där man visar respekt och då sedan är mött med respekt.
  Sveriges daltande liberalism och urholkad demokrati gynnar bara dom laglösa och papperslösa.Det är i skolorna som jobbet börjar,sverige’s regering börjar i fel ende nämligen att servera EU då dom betalar höga avgifter till dom som ”lyder” vilket som om det är moraliskt eller stödjer dom Borgerliga rättigheter som går före EU’s.

 4. Min systers son går i åttan på en kommunal skola. Mobil är tillåtet även i klassrummet. Om man är klar med en uppgift får man spela spel. Elever får äta chips i klassrummet. Man har inga läxor. Det finns inga läroböcker utan bara iPads. Det senaste jag fick höra var att rektorn godkänt att man tar med sig fusklappar på proven. Jag svär dyrt och heligt att jag inte hittar på detta. Med kommunal skola i totalt förfall så ligger allt fokus på friskolor som gör vinst (?!). Kom ihåg att även kommunala skolor har ett ”vinstkrav” på 2%. Ett överskott med andra ord. Vinstmarginalen på en friskola är inte mycket högre än så.

 5. Så var det när jag gick i skolan. Uppställning innan man gick in i klassrummet och stå upp vid bänken när det ringde ut.

 6. Nu skall skolan prova ”sovmorgon”, fungerar säkert bra som avstamp till studier o arbetslivet senare, minnas att linan på SAAB rullade igång 7.06, tror inte knappt ngn kommer kvalificera sig för ngt annat ” arbete” än politiker eller medverka i ”IDOL” om dom orkar i framtiden.

 7. Låter alltså precis lika som vilken kommunal skola i Finland som helst. Allt detta upplever våra barn varje dag. Bara att komma till Finland på studiebesök….

  1. Det är ingen svensk skolpolitiker som vill åka till Finland. Då tvingas dom ju erkänna att den Svenska metoden varit totalt felaktig även utan en vettlös inv politik.

 8. Har hört att det är lång kö för att få in sina barn i engelska skolan i Sverige,den är otroligt populär just för sin disciplin,kunskapsnivå mm.Bara bättre bemedlade föräldrar har råd att sätta sina barn där,knappast några arbetarbarn som går i engelska skolan.Man undrar ju om ockupationsmaktens barn får företräde till Sveriges i särklass bästa skola?
  Uppenbarligen tillåts det kvinnoförtryckande huckleplagget på skolan vad man kan se av bilden.

  1. Jag kan bara ref till de jag vet som har sina barn i engelska skolan och de flesta är icke etniska svenskar utan från Afrika eller Mellanöstern men även Sydamerika. Tittar jag på de svenska så finns bland paranteserna riktigt märkliga råfeminister.
   De talar precis som namnet visar engelska på skolan under alla lektioner, vet inte om de har lektioner i svenska men det borde de nog ha eftersom eleverna bor i Sverige. Engelska skolan visar oss hur framtiden i Sverige kommer att se ut. Framtiden är mångkulturell och målet är en global värld. I ett framtida Sverige kanske inte svenska språket kommer att dominera så den nya maktgenerationen föredrar redan nu engelska.
   Det låter riktigt bra med deras ordning och reda, som sagt det finns för – och nackdelar med alla skolor.

 9. Om det fungerade så bra i skolor förr i tiden och i Engelska skolan idag, så varför inte i dagens svenska skolor.
  Med gemensamt engagemang och en stor vilja borde det gå att skapa en förändring.

  1. Du menar om de styrande marknadsgycklarna,och landets lagvrängare gjorde sig mödan att vilja förändra ? Detta kan du glömma,landet vill fortsätta på den mångkulturella vägen,mot totalt förfall.Skolan till att bli asocial,är ju själva grundmedlet för att lyckas !

   1. Lösningen är att integrera i samhället och inte i skolan då vissa ”relgioner” urholkar svenska värden och traditioner.
    Minoriteter har för mycket ”makt” och fordärvar våra egna barns livsstil och val.I andra länder har muslimer b.l.a.egna kostade skolor och även bussar då dom kräver och inskränkar på andras rättigheter.Islam och ”halal” sertifikation borde kosta deras skolor och dylikt och inte bara moskèer och terror.Jämlikhet borde vara dom betalar sin egen som Vi andra betalar vårat.Pengar har dom utan tvekan.
    Det är mesiga liberala sverige som stödjer IS,muslimbrotherhood och annat som är problemet till forfall av sveriges borgerliga struktur.

  2. Säkert, men det ska komma uppifrån, och det kommer
   att ta mycket lång tid, man måste börja med att byta
   ut hela sju klöverns samhällsförstörare först.

   Lite disciplin har ingen dött av.

  3. I dagens ”svenska ” skola skall alla elever formas till egotrippade själar vars ledmotiv är alla är lika.

  4. Mia ! Farför skulle det bli bättre ? Med fortsatt förtroende för våra politiker som du/ni röstar för så kommer det aldrig bli bättre ! Mycket av broblemen beror på att det har kommit hit ett stort antal individer som inte vill eller behöver lära sig något . Inga som helst krav ställs . För det parti du röstar för kastar bidrag till dem !!!

 10. Det bästa är ju att ca 80% PK barn inte lär sig ngt annat än utbildning i genuskunskap, grattis, hoppas dom får lida livet ut av flumskolan dom går i.

 11. Jag har i ett par årtionde frågat mig, vad som felas i huvudet på svenska politiker. För något fel är det, när man inte ens fattar det fundamentala kraven, som behövs för att få ordning på skolan igen. Det är inte eleverna, som skall ha makten utan lärarna. Det skall vara tyst under lektionen. Inför ordning och reda. Om undervisningen kräver att elever samtalar, skall det ske lågmält. Sen ankomst skall naturligtvis inte accepteras. De läromedel, som behövs på en lektion, skall eleven ha med sig, när lektionen börjar. Det skall inte vara tillåter att lämna salen utan lov. Inför betyg i ordning och uppförande. Ge läxor, det utan tvekan det bästa sättet att lära.
  Detta är bara en liten början för att återställa skolorna till en plats, där man erhåller kunskap. Men borde inte vara så svårt att åstadkomma på kort tid. I dag är skolorna mera en förvaringsplats. Elever som börjar på gymnasier och högskolor har inte den kompetens de borde haft med sig.
  Man får börja lära dem, det de redan skulle ha kunnat. Man spiller onödig tid. Vid en test på KTH för ett antal år sedan klarade bara 20 % av de testade grunskolans matematik!!!
  För att göra det lätt för Fridolin, kan han börja med att förbjuda mobiltelefoner samt huvudbonader i kalssrummet
  Kraven sänks hela tiden, svensk skola i dag är en katastrof.
  Den svenska skolan är en katastrof inte bara för den enskilde eleven utan för hela vårt land totalt sett.
  Våra ungdomar är värda något bättre!

  1. På den gamla goda tiden i Sverige utan mångkultur så fick vi hemifrån lära sig oss att vara skötsamm och att det var fröken eller magistern som bestämde i klassrummet och rektorn över skolan, var inga föräldrar på den som lade sig i skolarbetet men detta försvann och för drygt 40 år sedan infördes den svenska flumskolan som bara eskalerade i samband med en okontrollerad massinvandring och idag ser vi ett inte alltför imponerande resultat och tyvärr dessutom en minister icke torr bakom öronen vid nann FRIDOLIN !

 12. Tack Pettersson för tillbakablicken som tydligt visar hur bra och framsynta dåtidens politiker, skolledningar, lärare, föräldrar m fl var. Med gott förtroendefullt samarbete byggdes det trygga folkhemmet inklusive skolan även om de ekonomiska resurserna ofta var små jämfört med dagens.

  Det som fanns då ”Trygghet” samt ”Ordning och reda” har 7-klöverpolitikerna fördärvat under mellantiden och Stefan Löfven (S) tror att det går att få tillbaka allt bara han högljutt repeterar orden i all oändlighet tills han blir hes.

  https://toklandet.files.wordpress.com/2017/07/ordning-och-reda6.jpg

  Och Gustav Fridolin (MP) försöker bara skönmåla dagens skolelände och väldigt få tror att han förmår åstadkomma någon förbättring med sina s k ”reformer”

  https://www.skrivunder.com/uploads/images/tumblr_nzeia0bF8Y1r8n6aco1_12802.png

  1. Om Gustav Fridolin får fortsätta att vara skolminister
   så kommer alla skolelever här att också bli Analfabeter.

 13. Jag tror att vi som växte upp under fentio- och sextiotalet fick lära osss (redan från hemmet) att visa respekt. När jag började ettan 1963 hade vi en fröken och var trettio elever och det fungerade. Idag pratar man bara om att minska elevantalet i varje klass. Av dessa trettion har alla minst en gymnasieexamen, vissa också universitet och högskola. Jag tror att felet endast kan avhjälpas genom ett föräldraansvar. Föräldrar måste sluta upp med att leka tonåringar och vara bästis med sitt barn.

  1. Jag är bästis med mina 2 barn. De har toppbetyg (inte i Sverige det skulle inte betyda någonting) och har satt sina mål högt.
   Gymnasiet fixat, minst en masters som mål i (ekonomi resp. IT).
   Det är en kulturell sak, kulturer som präglas där utbildning och prestation är ovikitigt eller t.o.m. motarbetas, vad kan man förvänta sig, det vi ser i Sverige idag allt mer av.

   1. David Eberhard Psykiater, överläkare och författare:

    ”Visst kan man överlåta saker på barnen men om man som förälder slutar upp med att försöka vara kompis med sina barn och istället fungerar som en god ledare, så kommer hela familjen sannolikt att må mycket bättre. ”

 14. En vän till mig som är lärare har gett mig lite information.
  Just nu bedrivs i “svensk skola” utbildning i brand. Detta är obligatoriskt för alla 8: or. Anledningen är den plötsliga ökade frekvensen av skolbränder i vårt rike. Detta är naturligtvis billigt.

  Det sker också en utbildning på landet skolor i våldsprevention, också den förorsakad av den ökade mängden våld på skolorna. Den officiella anledningen är ”mansroller” och det är tydligen dessa som plötsligt lett till ökat våld. Principen är: ”det är inte viktigt vem som är gärningsman”.
  Alla lärare i hela Sverige genomgår också en 20 timmars kurs om nyanlända. Ja, du läste rätt, ALLA. Totalt är detta mycket billigt.

  Jag bifogar en lista över saker/företeelser vi alla gillar:

  – Gruppvåldtäkter utförda av fega kräk
  – Mordbränder orsakade av internationella influenser
  – Efterblivna statsministrar
  – Henrik Schyffert
  – Ordet ”hen”
  – Förtur i bostadskön
  – Osv.

 15. Så borde väl alla skolor vara, med regler och tuffa mot de som inte sköter sig.
  Jag undrar dock vad de gör med värstingar, dar alla typ av samtal med elev och föräldrar visar sig lönlösa, skickas de ut för att gå i någon ”vanlig” skola?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: