SVT erkänner att de ljög om de apatiska barnen år 2006

PROPAGANDA. SVT:s Uppdrag gransknings program om de apatiska flyktingbarnen 2006 får hård kritik i en ny rapport, rapporterar SVT Nyheter. I programmet granskade journalisten Gellert Tamas en statlig utredning som gjorts om barn med utmattningssyndrom. I rapporten skriver utredaren Johan Åsard att skildringen av problemet är ”förenklad och ensidig”.

Åsard säger till SVT att programmet inte berättade om alla omständigheter kring barnen, till exempel att de flesta tillfrisknade när de fick uppehållstillstånd.

Uppdrag gransknings dåvarande ansvarige utgivare Nils Hanson säger att rapporten är gedigen men att den är för ”ensidigt negativ”. SVT Nyheter har inte lyckats nå Tamas för en kommentar.

-Pettersson tycker detta är en skandal, värre är att SVT fortsätter i samma stil, nu är det klimat och invandring där rapporteringen är okritisk och ensidig. SVT ägnar sig åt ren propaganda.

Sammanfattning, rapport om de apatiska barnen

***

TIDIGARE. 2020-02-23 Thomas Jackson hade rätt – etablissemanget fel, de borde be om ursäkt

MEDIA. När välviljan och godtrogenheten hos lättmanipulerade svenskar slår till, är sanningen det första offret. I nästan 20 år blåljög politiker, barnläkare och journalister om de ”apatiska” flyktingbarnen, skriver Elisabet Höglund på Expressen Debatt

Elisabet Höglund har säkert rätt i sak men ägnar sig lite väl mycket åt självskryt. Höglund borde ha ägnat några rader åt Thomas Jackson, en psykiater som blev aktuell i debatten kring barn med uppgivenhetssyndrom åren 2006–2007. Jackson var Regeringen Perssons utredare 2005 rörande apatiska flyktingbarn som han ansåg var manipulerade av omgivningen.

Dr. Thomas Jackson

Jackson blev kraftigt kritiserad av bland annat Gellert Tamas som då arbetade åt SVT:s Uppdrag Granskning som granskade de statliga utredningar om apatiska flyktingbarn. Reportaget hävdade att bevis för manipulation saknades. Reportaget belönades med Ikarospriset för årets bästa samhällsreportage. Tamas TV-program fick även kritik – bland annat för journalistisk ohederlighet.

Nu när sanningen om de apatiska barnen krupit fram, bland annat har nu vuxna barn berättat att de var manipulerade och att Jackson hade rätt så beskyller Gellert Tamas Jackson för att ha ”högerextrema värderingar”, vad nu det har med saken att göra.

-Pettersson säger att det minsta man kunde begära är att SVT, SR, DN med flera ber Thomas Jackson om ursäkt. Thomas hade rätt och PK-etablissemanget fel…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Det minsta man kan begära är

11 thoughts on “SVT erkänner att de ljög om de apatiska barnen år 2006

  1. Expressen har för en gångs skull en intressant ledare på nätet. Man säger att även myndigheterna måste granskas. De verkade mer rädda för att bli utmålade som rasister än att ställa upp för barnen enligt beprövad vetenskap.

    När nu Expressen vänder kappan så vore det intressant att läsa vad Expressen och vem i Expressen som skrev populistiskt när drevet gick som värst. Någon kanske har sparat citat.

    Om jag minns rätt så var inte heller Centerns vice ordförande tillika barnläkare helt på spåret för vetenskapen.

  2. Den här är go:
    Åsard menar att flera felaktiga påståenden har gjorts i programmet.

    – Problemet i programmet är att man inte berättat alla omständigheter som omgav de apatiska barnen. Till exempel berättar man inte sådana saker som att de flesta barnen insjuknade när det fått avslag på uppehållstillståndet och blev friska när de fick uppehållstillstånd, säger Åsard i en intervju med SVT Nyheter.
    Som vanligt fattarvi vanliga samhällsmedborgare att det var väldigt märkligt. Politikerna har säkert inte förstått det än.

  3. När får Dr Jackson en offentlig ursäkt ? Han blev hånad och bespottad och kallad det ena och det andra av alla som var politiskt korrekta.Det vore väl på sin plats för den där ursäkten nu eller hur ?

    • JAG skriver under detta Maya DIREKT !!
      PS det värsta var väl att ”många” ifrågasatte Doktor Jackson´s Yrkeskvalifikationer !!!!!
      De som gjorde detta har nog bittert ”ångrat” detta hoppas JAG !!!!

  4. ”förenklad och ensidig” är rapportering forfarande på SVT, i framtiden kommer vi kunna läsa exakt samma sak ”förenklad och ensidig” även när det gäller invandringen. Det finns ingen journalist som vet vad kritiska frågor är på SVT, det viktigaste på SVT är att alla som arbetar där har samma ”värdegrund” och ”åsikt” som resten av gänget.

    • Gringo ; I senaste ”nyheterna” kom ännu en ”groda” varefter jag direkt bytte KANAL !!
      De ”påstod” att President Trump (favorit att ”hata”) köpt OLJA för att rädda oljeindustrin i USA !!
      Därefter visade de Presidenten´s (en av många minst EN VARJE DAG) press uttalande -ETT KORT KLIPP DÄR MAN PASSANDE AVSLUTAR- innan Pres. Trump säger att han bett adm. köpa in olja till BEREDSKAPSLAGREN !!
      Detta klipp går att se på YT om någon ifrågasätter min källa !!!!!

  5. Detta påtalade vi som kan tänka självständigt dag ett när dom första bilderna kablades ut på stasitv,jävla hycklare.

  6. Att Gellert Tamas fick Ikarospriset bevisar bara korruptionen inom journalistkåren.
    Efter det så har det varit ensamkommna barn som inte har fått ifrågasättas trots att de har mer påmint om att de ligger närmare pensionsåldern.
    Flyktingaktivismen inom journalistkåren är massiv och ingen vågar öppet ta upp striden med dem.

  7. Det borde ha ringt larmklockor över apatiska flyktingbarnen (AFB) från dag 1. Frånvaro av denna diagnos utanför Sverige. Frånvaro av förklaringsmodeller för detta tillstånd. Inga historiska vetenskapliga bevis. Gemensamma nämnare för alla familjer där AFB bestämdes. Ideologiska skygglappar på de svenska journalisterna som tog hela sin journalistiska heder till en casino och förlorade rubbet.
    Mina naturvetenskapliga kontakter utanför Sverige till denna dag försöker få mig att förklara detta intellektuella sammanbrottet.
    AFB var en hoax – och Tamas med sina hejdukar borde ha portats från seriös media där och då

Kommentera