27 varslas hos svensk tillverkare av plastpåsar

MILJÖ. Skatten på plastpåsar slår mot Jössefors i Värmland, där plastföretaget Bengt Lundin AB varslat om uppsägning av 27 anställda. Företaget är inriktat på tillverkning av plastbärkassar, främst till dagligvaruhandeln. Ungefär 40 procent går den till svenska marknaden.

Grön engångs regnponcho med Centerpartiet logotyp tryckt i vitt på fram och baksida i plast säls av Centerpartiet för 14:-/st utan plastskatt. 

– Vi måste hitta nya lösningar. Kanske andra typer av påsar och andra marknader, säger vd Peter Dahlin till branschtidningen Plastforum.

Skatten på plastpåsar införs den 1 mars. Den blir tre kronor för bärkassar, och 30 öre för frukt- och grönsakspåsar. Målet är att minska nedskräpningen i bland annat världshaven, enligt ett EU-direktiv. På skatten och övriga kostnader tillkommer 25 procent moms.

Skatten betalas av tillverkaren. Men konsumenterna bedöms få ta kostnaden i slutändan, vilket i sin tur medför att färre påsar säljs – vilket ju också är meningen. Företaget i Jössefors har cirka 100 anställda, enligt Värmlands Folkblad.

Ny Teknik…

-Pettersson noterar hos Skatteverket att från och med den 1 maj 2020 ska företagen deklarera och betala skatt på plastbärkassar som tillverkas, förs in eller tas emot sådana från ett annat EU-land.

Många, men inte alla, av Malmös butiksägare är kriminella. Tror ni dessa och andra som säljer olaglig tobak med mera svart tänker betala skatt på plastpåsar eller tror ni regeringen har uppfunnit en ny produkt att tjäna pengar på?

Politiskt Inkorrekt

I hamnen i Durban, Sydafrika har man börjat städa men det tar ett tag…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “27 varslas hos svensk tillverkare av plastpåsar

 1. Hur mycket FÖRLORAR Sverige på att avskeda all dessa tusentals arbetare som sysslar med tillverkning, distribution och tillvaratagande av plastkassar???? Kan man ta kvitta inkomster med utgifter i detta fall så kanske man hamnar på + – noll Kronor i bästa fall.

 2. Enligt signaler som kommer från tekniker inom sopförbränning är plasten mycket viktig där för att åstadkomma en hög förbränningstemperatur och därmed renare utsläpp. Det kan, eftersom 1 kg plast innehåller lika mycket energi som 1 kg olja!, innebära att man sannolikt måste tillföra antingen annan plast eller någon petroliumprodukt för att få samma höga temperatur nu när plastpåsarnas antal ska minskas. Det finns säkert även andra nackdelar med plastpåseskattevansinnet.

  http://polypac.se/fakta-om-plast/

 3. Desperat skatt – tycker jag det borde heta !!
  För det är bara början på – DE SKATTER som kommer !!!!
  Allt för att RÄDDA DEN STATLIGA BUDGETEN !!

  • – Vad använder alla?
   – Plastkassar!
   Skatt på plastkassar.
   – Tvål!
   Skatt på tvål.
   – Tandborstar!
   Skatt på tandborstar.
   – Toapapper!
   Skatt på toapapper.

   Jag tror inte ett skvatt på några klimatförbättrande intentioner, innan jag sett klimatdemonstranter vid folkracetävlingar o.dyl., samt hört Lövin fördöma den typen av petroleumödslande tillställningar.
   Men visst, det handlar ju om nöjen, inte om försörjning.

 4. Jakten på den försvunna skatten

  I avsnittet av Nyheter Idag-podden på länken nedan pratar Jan-Emanuel Johansson, Chang Frick och Johannes Nilsson bl a om skatten på plastbärkassar som börjar gälla 1:a mars 2020. Från början var skatten Liberalernas krav i januariöverenskommelsen (JÖK).

  Nu blev det i stället språkröret Per Bolund (MP) som fick försvara skatten i media samt organisera genomförandet med ett beslut i riksdagen. (Publicerat 9 Nov 2019)

  https://nyheteridag.se/jakten-pa-den-forsvunna-skatten/

  På länken nedan finns många exempel på olika varianter och storlekar av avfallspåsar (ej straffbeskattade) där en hel del går utmärkt att använda (och återanvända) som bärkassar för att frakta hem varorna man handlar t. ex i matvarubutiken. I riksdagsbeslutet står det att den nya skatten gäller specifikt för plastbärkassar – således inte för avfallspåsar.

  https://www.google.se/search?q=avfallsp%C3%A5sar&lr=&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiVso7aqqnnAhVeAxAIHQgCAekQ_AUoAXoECAsQAw&biw=676&bih=363#spf=1580318921450

  Sprid informationen vidare så kan vi alla tillsammans spara pengar och undvika att betala den nya bärkasseskatten och därmed blåsa staten på en stor del av de beräknade skatteintäkterna på c:a 2,7 miljarder kronor.

 5. Orsaken till denna nya inkomstkälla för Abzurdistans del,är väl att vi nu klassas likt andra islamska U-länder ? Titta på kartan ovan,och ni får bevis nog !

Kommentera