Stäng

Fyra i nybyggarfamilj döms till fängelse

MALMÖ. En kidnappad 25-åring piskades med en sladd och brändes med ett hett föremål. Det konstaterar Malmö tingsrätt i domen som föll på måndagen mot den kända företagarfamiljen som efter ett inbrott startade en egen brottsutredning.

Fyra av sex familjemedlemmar döms nu till fängelse i det uppmärksammade kidnappningsmålet. Läs nedan.

– Det är många som har helt fel bild av oss. De säger att vi är gangsters och maffia. Men det är vi inte, sade Youssef Abdo.

Men nu döms han och flera andra i familjen för inblandning i kidnappningen. Åklagaren har kunnat visa att blod från 25-åringen hittats på golvet i två av brödernas villor. Blod från 25-åringen ska också ha hittats i en skåpbil som ägs av en av bröderna. Den rättsmedicinska kroppsundersökningen visade också att 25-åringen blivit slagen över hela kroppen. Han har också blivit piskad med en sladd och bränd på låret med ett hett föremål.

I samband med husrannsakan har polisen också funnit två halvautomatiska pistoler som polisen kunnat knyta till flera av familjemedlemmarna.

Av de sex åtalade männen döms nu fyra till fängelse och en till villkorlig dom. Tre av dem döms för vapenbrott och grovt vapenbrott.

Wadih Abdo, 41, döms till fängelse i fem och ett halvt år för grov misshandel, människorov och övergrepp i rättssak.

Samir Abdo, vd, frias helt från misstankarna. – Vi är alla oskyldiga till det här, mer än så vill jag inte säga, säger han till Sydsvenskan efter att domen fallit.

-Pettersson håller med Samir Abdo, givetvis är familjen helt oskyldig. Att butiken innehåller stöldgods och svart illegal arbetskraft, 2,1 miljoner i kontanter och guld för 400 000 är bara otur.

Tidigare 2014-07-12. En stor anledning till att Malmö går 4,5 miljarder back per år

När Samir Abdo kommer till jobbet tidigt på morgonen den 17 mars är det något som inte stämmer.

Under natten har någon sågat upp flera kassaskåp inne hos ett av Malmös största livsmedelsföretag. 2,1 miljoner i kontanter och guld för 400 000 kronor är borta.

Hassan Abdo visar oss runt i lokalerna på Danska vägen i östra Malmö. Han stannar till vid bageriet inne i livsmedelsaffären och pekar på en lagning i taket.

– Här tog de sig in.

En trappa ner öppnar han dörr efter dörr och visar hur någon kunde komma åt ett kassaskåp där alla nycklar förvarades.

Samtidigt som polisutredningen pågick drog bröderna Abdo igång en privat brottsutredning.

– Vi hoppas att ni får tag på dem före oss, minns polisutredare Göran Söderberg att någon av bröderna Abdo ska ha sagt.

Familjens utredning riktade misstankar mot en 25-åring, som en av bröderna kontaktade den 24 mars. 25-åringen säger att han kidnappades och torterades, bröderna Abdo menar att han följt med frivilligt. Det är nu upp till rätten att reda ut vad som hänt.

Under den pågående rättegången visas Sydsvenskan runt av Hassan Abdo i affären. Familjen vill berätta om familjeföretaget och om de hot man nu tvingas leva med.

På en av väggarna inne på kontoret hänger tio tv-apparater som visar hela butiken via övervakningskameror. Med på mötet förutom bröderna Youssef och Hassan Abdo är brödernas mamma Alia Abdo och Eddy Sousa som presenterar sig som en vän till Samir Abdo.

– Det är många som har helt fel bild av oss. De säger att vi är gangsters och maffia. Men det är vi inte, säger Youssef Abdo.

– Vi har blivit förföljda när vi har kört till jobbet. Vi är rädda att det ska hända något mer, säger Hassan Abdo.

Själva beskriver de sig som en familj med stark sammanhållning. Affärsverksamheten drivs som ett kollektiv, där alla är delaktiga i besluten.

– Det är Samir som är vd, men vi kör det här gemensamt, säger Hassan Abdo, företagets styrelseordförande.

I en paus under sista rättegångsdagen får Sydsvenskan tillfälle att ställa fler frågor kring familjens kollektiva ledarskap.

– Samir som är vd skriver på papper och det är han som sköter kontakterna med kommunen och sånt, förklarar Hassan Abdo.

Men om ni är oeniga, vad händer då?

– Då blir det som flest av oss vill, säger Hassan Abdo och håller upp fyra fingrar.

Brödernas största tvist uppstod för sex år sedan — en familjestrid som lämnat spår efter sig i bokslut och andra offentliga handlingar. Plötsligt byttes den grupp av bröder ut som under många år hade haft ansvaret för affärerna.

Någon gång under 2008 försvann ledartrion Bachir, Hussein och Youssef Abdo. Sedan dess är det Samir och Hassan Abdo som utåt står som företagets ledning.

– Vi hade olika uppfattning om företagets storlek. Vi ville växa, säger Hassan Abdo.

Den nya ledningen, med Samir Abdo som drivande vd, inledde en kraftig expansion. De köpte loss livsmedelsaffärens tomt från kommunen, tog över två grannfastigheter och etablerade två nya fastighetsbolag och några grossistbolag. Politikerna i stadsbyggnadsnämnden backade upp Abdos förvandling av kvarteret vid Danska vägen och Scheelegatan — först genom att godkänna en stor utbyggnad av livsmedelsaffären och sedan genom att ta fram en helt ny detaljplan för området.

Expansionen gick inte problemfritt.

Under Samir Abdos första tid som vd föll både vinst och omsättning under ett par år, innan allt åter stabiliserade sig. Han skulle också få stora problem med polisen, som vid olika tillfällen slagit till mot företaget i jakt på misstänkt stöldgods och illegal arbetskraft.

Myndigheternas allt tätare kontroller slog snart igenom även i företagets redovisning. Abdos har aldrig någonsin haft problem med att betala för sin löpande verksamhet. Den redovisade kassan låg under många år på flera miljoner kronor.

Vid årets slut 2011 hade kassan rasat till endast 12 000 kronor. Det saknades kontanter.

Lösningen fick bli en checkkredit på en miljon kronor, som utnyttjades till fullo. Året efter, 2012, hade checkkrediten växt till tre miljoner, fortfarande fullt utnyttjad.

– Det är inte för att vi behöver det men företagen som skickar varor till oss vill vara säkra på att vi kan betala, säger Youssef Abdo.

Varför hade ni så mycket kontanter liggande? – Det var kassan för hela veckan. Ibland är man lat och missar att lämna in, nu har vi ändrat rutinerna, säger Hassan Abdo.

Bristen på kontanter kan vara en förklaring till brödernas Abdos reaktion på inbrottet. Att bli av med två miljoner i kontanter kan rasera allt de har byggt upp.

De behövde få tillbaka sina pengar, snabbt. Det slutade med att fem av de sju bröderna står åtalade för att ha bortfört och torterat en 25-årig man.

Krisen som skakar livsmedelsjätten

Familjen är gamla bekanta på bloggen

Kidnapparna drog ut tänder och naglar på offret

Ärliga tuggummin?

Stort polispådrag i Malmö

Detta har hänt

16 mars Inbrott i livsmedelsjättens affär på Danska vägen. Familjen Abdo startar en egen brottsutredning för att hitta de skyldiga.

24 mars En 25-årig man attackeras i närheten av Lottaparken i Stenkällan. Enligt åtalet kidnappas och torteras mannen av bröderna Abdo.

26 mars En av bröderna Abdo överlämnar den 25-årige mannen till polisen. 25-åringen misstänks för inblandning i inbrottet men släpps efter förhör.

31 mars 25-åringen berättar i polisförhör att han kidnappats och misshandlats av bröderna.

9 april Polisen slår till mot familjen Abdo i en gryningsräd. Samtliga fastigheter som ägs av företaget och av bröderna genomsöks. Fem av de totalt sju bröderna grips misstänkta för bland annat människorov, grov misshandel, olaga tvång och vapenbrott.

11 april De fem misstänkta häktas.

25 juni Åklagaren Anna Edebalk åtalar männen. Hon har gjort en detaljerad gärningsbeskrivning utifrån förhör med 25-åringen, vittnen och teknisk bevisning.

1 juli Rättegången inleds i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö. På åhörarläktaren sitter anhöriga till de misstänkta och till 25-åringen. Då och då är stämningen irriterad.

2 juli Familjen Abdo attackeras i korsningen Nobelvägen/Industrigatan av tio män. Händelsen inträffar när de är på väg hem från andra rättegångsdagen. Senare på kvällen grips 25-åringens äldre bror misstänkt för mordförsök. Han släpps två dagar senare.

9 juli Rättegången avslutas och tre av bröderna släpps ur häktet.

21 juli Tingsrättens dom i kidnappningsmålet kommer.

Familjen Abdo

Verksamheten startades 1989 när Samir Abdo öppnade grönsaksstånd på Möllevången. Bröderna startade handelsbolaget Abdos Export, Import och Försäljning, som 2003 ombildades till aktiebolaget Abdos Multifood med stor livsmedelsaffär.

1. Bachir Abdo, 49. Ordförande i Abdos Multifood 2003–2007. Startade därefter handelsbolaget VDM Foodservice. Bosatt i Turkiet 2010-2012. I dag aktiv med nya IM Handelsträdgård i Klågerup.

2. Hassan Abdo, 47. Huvudägare och styrelsemedlem sedan Abdos Multifood startade, ordförande sedan 2008. Också ordförande i Abdos Fastighets AB och Abdos & Co.

3. Hussein Abdo, 45. Vd för Abdos Multifood 2003–2007, i dag styrelsemedlem i Abdos Fastighets AB och personalansvarig. Misstänkt för olaga tvång.

4. Samir Abdo, 44. Vd för Abdos Multifood sedan 2008. Också vd i Abdos Fastighets AB, Abdos Trading och Abdos Sverige, styrelsemedlem i Abdos & Co och Ideal Hotel Groupe. Misstänkt för människorov.

5. Youssef Abdo, 43. Styrelsemedlem i Abdos Multifood 2003–2007. I dag inga styrelseposter, arbetar främst med grossistverksamheten inom Abdos Trading. Misstänkt för medhjälp till olaga tvång.

6. Wadih Abdo, 41. Styrelsemedlem i Abdos Multifood 2008–2011, i dag butiksansvarig. Sitter fortfarande häktad misstänkt för människorov, grov misshandel, och grovt olaga tvång.

7. Biland Abdo, 37. Inköpschef och sedan 2011 styrelsemedlem i Abdos Multifood, Abdos Fastighets AB och Abdos & Co. Suppleant i Abdos Trading och Ideal Hotel Groupe. Misstänkt för människorov, grov misshandel och grovt olaga tvång.

-Petterssons slutsats är att araberna borde skickas hem till, liksom många av deras kollegor och de politiker som tillåter och uppmuntrar detta borde straffas. Svarthandeln i Malmö beräknas omsätta sex miljarder kronor, åtta av tio butiker skattefuskar, de som är eller vill vara hederliga slåss ut. Välfärdssamhället hotas med politikernas godkännande…

En stor del av nysvenskarna har inte tagit seden dit de kommit utan gör som de gjorde hemma och vi ser att Sverige blir mer och mer likt Mellanöstern för varje dag som går.

 

17 reaktioner på “Fyra i nybyggarfamilj döms till fängelse

  1. Hur är det med svarklubbarna efter Grängesbergsgatan tror jag den heter.
    Det är ju där Ilmar Reepalu förut har satsat pengar på lönnkrogar och horhus, för att invandrarna, och bland dessa tidigare barägare i den numera insomnade turismenklaven Agadir i Marocko ska trivas i Malmö. Det talas om kommunalt stöd till dessa i miljonklassen. Men vad gör man inte för att bli populär och därmed omvald, nu av nya valboskapen.
    En av svartklubbarna som heter Agadir, säljer både alkohol och narkotika i stort sett öppet. Det är dit kriminella har flockats efter lyckade kupper och där uppgörelser i den undre världen äger rum. Allt med den gode Ilmars välsignelse.

    http://petterssonsblogg.se/2013/03/08/ny-malmoskandal-aklagaren-struntar-i-antisemitiskt-hatbrott/

  2. Jag påstår att det sitter goda vänner i kommunen till dessa personerna. Det ligger något bakom helt säkert. Vilka arbetar på migrationsverket ? ingen J-A Svensk ! Nej allt går som planerat, dessa parasiter kommer att kasta ut det Svenska folket från sveas land.

  3. Proplemet tror jag är att Svenska folket inte har förstått att deras egen undergång är mycket mycket nära. Dessa kända kriminella skall ju inte straffas enligt fredrik o sjuan = så vad väntar ni er. )0 % av Svenska folket måste ha en allvarlig hjärnskada eftersom de röstar sig själv från Sverige.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: