Åtta av tio butiker skattefuskar


MALMÖ. Skatteverkets hemliga kontrollköp har avslöjat hundratals fuskare i Malmö. Men straffavgifterna avskräcker inte alla. Nu försöker myndigheten hitta smärtgränsen med hjälp av viten. När kassaregisterlagen infördes 2010 satsade Skatteverket stort på att informera och utbilda kontanthandelsbranchen om reglerna: Att alla sålda varor måste slås in i kassaregistret, att kunden alltid ska erbjudas kvitto.

2014-04-07_1139

De senaste två åren har Skatteverket gjort runt 500 anonyma kontrollköp i Malmö för att se om informationen gått fram.

– De billigaste cigaretterna jag har stött på har kostat 15 kronor, men det normala är att de kostar mellan 25 och 37 kronor. Skattade cigaretter kostar någonstans mellan 43 och 56 kronor. Kostar de under 40 kronor är det garanterat svart, säger Maksim, kontrollant åt skatteverket.

Kontrollanterna visar också tre proppfulla pärmar. Där finns alla butiker, restauranger, frisörer och växelkontor som fått kontrollavgifter under 2013 för att de brutit mot kassaregisterlagen. Första gången kostar det 10 000 kronor. Upprepas förseelsen inom ett år höjs avgiften till 20 000 kronor.

Andelen som gör fel är stor. Bland butiker med tobaksförsäljning rör det sig om minst 80 procent, enligt tjänstemännen på Skatteverket. Och många gör fel mer än en gång. En av Malmös mest notoriska kassaregisterförbrytare finns på Foodland vid Värnhem. Ägaren har fått åtta kontrollavgifter de senaste två åren och har dessutom dömts till dagsböter och fått en företagsbot på 25 000 kronor för att ha förvarat en större mängd oskattade cigaretter i butiken.

Men avgifterna verkar inte avskräcka, menar Skatteverkets kontrollanter. – När de väljer att betala 20 000 kronor gång på gång, vilket är mer än de tar ut i månadsinkomst, måste det innebära att det lönar sig mer att sälja svart än att bättra sig, säger Carina.

– Jag ser det som ett medvetet val. Alla kan göra fel men det är så pass enkelt att göra rätt och har man betalat in så många kontrollavgifter har jag svårt att tro att de inte har förstått reglerna, säger Maksim.

Sydsvenskans granskning av den svarta ekonomin 2011 visade att skattebortfallet i Malmö kan uppgå till 5,7 miljarder varje år, varav hälften rör svartarbete. Enligt tjänstemännen på utredningssektionen är problemet lika utbrett i andra delar av Skåne.

– Vi har gjort kontroller i Helsingborg, Landskrona och Trelleborg. Och resultatet är det samma. Detta är ett stort problem, dels blåser man staten på pengar, dels snedvrids konkurrensen, säger Maksim.

Åtta av tio fastnar i skattjakt     Skatteverket provocerar fram det

2014-04-07_1146

De har fått flest kontrollavgifter

  • Ramys Food (Foodland), Sallerupsvägen 4: Åtta avgifter, ägaren dömd för 16 500 oskattade cigaretter till 25 000 i företagsbot och 11 000 kronor i dagsböter. Ägare: Raed R A Al-Mashhdane
  • Augustenborgs café: Sju avgifter (130 000 kronor), belagts med vite på 80 000 kronor. Ägare: Ziyad Abid Kamil Patryk
  • Värnhems frukt & grönt, Föreningsgatan 70: Fem avgifter. Är avregistrerat men ägaren hette Abed, Imad Saeed
  • Redo Livs, Augustenborgsvägen 28: Fem avgifter, ägaren dömd till fem månaders fängelse för 193 000 cigaretter och 21 kilo röktobak, vilket han ska betala över 400 000 kronor i punktskatt för. Redo Livs är ej sökbar men på adressen ligger Bagdad Livs och ägare är Ihsan Abdulsadiq Muhammed, al Bader

-Pettersson säger att detta är ett Mellanösternproblem som sjuklövern medvetet flyttat till Sverige, det kommer att förstöra hela samhället, bransch efter bransch tas över av oärliga invandrare, de hederliga slås ut och kvar är rövarna som skriker efter mer bidrag.

Malmö får i år 4,5 miljarder i bidrag från landets övriga skattebetalare – i artikeln har ni en av anledningarna…Myten, har du räknat med detta när du påstår att invandringen går med vinst? Lägg märke till att de invandrade fuskarna skyller på skatteverket, det är inte deras fel att det är problem i Mellanöstern och Malmö, det är alltid någon annan och de har delvis rätt, kunderna har också ett stort ansvar…


42 responses to “Åtta av tio butiker skattefuskar

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: