Viralgranskaren på tidningen Metro har kontaktat Pettersson

MEDIA. -Pettersson har blivit kontaktat per mejl och uppringd av Johan Wikén, på gratistidningen Metro. Johan arbetar på Metros Viralgranskaren som har som uppgift att granska sanningshalten i påståenden, bilder och nyheter som får spridning. 

Wikéns mål är enligt hans egna ord att utbilda svenska folket i källkritik.

Nu är Viralgranskaren ute efter källan på följande citat: Palme var för reglerad invandring och ville på 1970-talet inte ta emot 1 200 kvotflyktingar från Vietnam med motiveringen att ”deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår att det skulle få oanade följder.”

Johan är bara intresserad av källan till citatet ”deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår att det skulle få oanade följder.”

Inget annat av alla citat som vi skrivit om bland annat HÄR, inte om att Palme var för reglerad invandring. Bara detta.

Nåväl, jag har letat runt lite och hittar texten på åtskilliga ställen på nätet. Jag använde det första gången tror jag år 2010 på bloggen vi använde innan vi flyttade till nuvarande adress i september 2012 men inte originalkällan. Den finns i pappersform någonstans. Frågan är hur mycket arbete jag ska lägga ned på detta?

Johan Wikéns på Viralgranskaren har säkert inte som mål att utbilda svenska folket i källkritik utan att hitta enstaka fel, blåsa upp detta och strunta i sakfrågan som är att Palme var för reglerad invandring.

Viralgranskaren har tidigare granskat påståendet om förekomsten av organiserat tiggeri och kriminella ligor i branschen och kommit till slutsatsen att det är ett falskt påstående. Det finns inga ligor.

Nåväl, kvalitén på Viralgranskarens granskningar är i klass med Aftonbladet och Expressen. Johan Wikén borde dessutom granska den egna tidningen i första hand. Metro har bland annat granskat skatter som är en fullständig katastrof om tidningen försöker vara seriös.

Viralgranskaren skriver också ”Att minderåriga personer som invandrat till Sverige ljuger om sin ålder är ett vanligt påstående på i synnerhet högerextrema sajter…” och menar att man inte kan lita How-old.net som analyserar åldern efter foton. Det stämmer självklart, alla minst normalbegåvade inser att How-old.net är en leksak men lik förbannat ljuger många av dem som Viralgranskaren kallar minderåriga om sin ålder.

-Pettersson menar att Viralgranskaren har rätt, man ska vara källkritisk när man delar, men jag är övertygad om att man inte hittar fler felaktigheter bland våra drygt 52.000  inlägg än vad man hittar i Metro, snarare tvärtom…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

 

 

25 thoughts on “Viralgranskaren på tidningen Metro har kontaktat Pettersson

 1. Jag tycker du ska orka leta fram källan, för utan källa finns det ju tyvärr ingen egentlig substans (folk blundar in i det sista för att se sanningen).
  Stod det i någon tidning eller kan man hjälpa till att hitta citatet? Vore det inte fantastiskt att visa hur S en gång resonerat och samtidigt få ett ökat förtroende för din blogg (det finns för många idioter där ute som fortfarande inte vill se sanningen).
  Du är viktig för Sverige!

 2. Vad är sanningen? jo i betraktarens öga, gäller även viralgranskare, iaf. uppmuntrande att stockholmsmedia orkar lyfta blicken utanför tullarna.
  Annars tycker man att det skrivs och sägs tillräckligt med skit i aftonbladet, expressen, dn , svd, svt/sr och tv4 för att hela metro skulle vara sysselsatta med granskning dygnet runt.
  Det var väl på metro det utbröt uppror för att en ny ägare skämtade lite om ”stalinister” så till den milda grad att han såg sig tvungen sälja sina aktier, känsliga själar journalisterna…
  Palme ska även ha sagt att ”journalister är som kloakråttor med gula tänder” på publicistklubben av alla ställen, han hade sina ljusa stunder Palme ibland… politiker var bättre förr innan de blev medietränade…

 3. Tidningen Metro går inte att läsa, det är bara vänsterpropaganda, tidningen går dock utmärkt att rensa fisk på.

 4. Viralgranskaren en politisk konstruktion eftersom det är bara vissa, som granskar vissa. Vem bestämmer vad, som är vad i flera led? Vi har ju rättsinstanserna för att hålla rent mot förräderi och farlig propaganda mot rikets säkerhet. Jag påminns återigen om gamla Sovjetunionens politruker ( politiska kommissarier ) och tvivlar på lagligheten i deras ”påstådda” funktion.

 5. Källan till det aktuella citatet är från Wikileaks. Uttalandet kommer däremot från UD:s byråchef Sven Hirdman. Självfallet uttalar inte en byråchef något sådant utan att ha fått det förankrat högre upp.
  Även om det inte var självaste Palme som sagt detta så är det lika illa om UD står bakom med den motiveringen samt att de hellre tar flyktingar från Sydamerika (Chile).

  https://wikileaks.org/plusd/cables/1978STATE194164_d.html

 6. Metro kallar sig politisk obunden. Vackert! Jag tycker inte den verkar bunden av någonting, är det ett problem, utmaning eller något diffust och ouppnåeligt? Sanning eller lögn, är det ens relevant?

  • Det sista var förstås onödigt krasst; 2018 så pratar vi om folks UPPLEVELSE av sanning eller lögn. Upplevelsen av allas lika värde bestämmer METRO, för det är en mycket FIN tidning med GODA värderingar och medarbetare, men framförallt FINA och GODA människor!

   • Metro gillar uppenbarligen att titta i backspegeln. Frågan är hur mycket de lärt sig under vägen, rättelser av felaktiga uppgifter verkar inte vara en favorit, om det nu någonsin hänt. Svaret får vi nog på måndag, och x antal dagar framåt, från den politiskt obundna tidningen. Grattis Metro, ni måste vara stolta!

  • Vilket klart framgår av hans naiva fråga,kring denna hög-näsiga (nästan krökta) person hos Pettersson !

 7. Om den här lögnhalsen absolut vill avslöja någon lögn så kan an ge sig på jordens största lögn någonsin, nämligen den om klimatet.
  Inte sedan jordklotet skapades har det funnits någon större lögn än den att människan ligger bakom klimatförändringen på jorden.

  • Det kommer Aldrig att hända. Fjollorna, flatorna och vänsterextremisterna som jobbar där är alldeles för PK.

 8. Det kan inte vara ett rasistisk uttalande att påstå: F..k Viralgranskaren. Vem bryr sig om troll?

 9. Palmecitatet kan väl komma från liknande intervju som denna:

  I en intervju med tidskriften Invandrare & Minoriteter 1977 fick Palme denna fråga och svarade: ”För det första måste vi ha en reglerad invandring, det har jag alltid varit anhängare av. Alltså att vi på ett rimligt sätt, kvantitativt, kan bemästra problemet. För det andra att vi för en konsekvent jämlikhetspolitik. Om någon av dessa två förutsättningar brister, riskerar vi att få svåra problem”.
  Källa: Sonesson: Olof Palme var för reglerad invandring (ledartext i GP 20 apr, 2018)
  http://www.gp.se/ledare/sonesson-olof-palme-var-f%C3%B6r-reglerad-invandring-1.5671375

  Obs, jag har inte tillgång till själva tidskriften Invandrare & Minoriteter, så jag kan inte checka detta.

 10. Det var inte svårt att förutse, en opartisk ”viralgranskare” kommer aldrig att utses, inte så länge vi har en demokratur iaf.

 11. Det där skulle jag inte lägga någon nämnvärd tid på. Wikén kan väl leta skall på nätet om han är intresserad. Han kanske t.o.m. har hört talas om Google?

 12. Pettersson:
  Det är ju enklare för dessa unga oerfarna,att hitta saker de aldrig tidigare hört talas om,eller ej fått möjlighet till. Vet ej hur gammal denne Wikén är, kanske rent av i den ålder,som enbart fått lära sig positiva ting om denne hatade person,efter det ”korrekta” socialistiska skol-schemat. Och vi (C)som gjorde allt som stod i vår makt,att få bort honom vid Valet 1976.
  Samt lyckades… En av mina minnesrika dagar,då fanan (tror jag) gick i topp liksom 1986 !
  Själv länkar och citerar jag från många utländska tidningar men skulle man begära,att jag skulle spara alla dessa artiklar,finge jag skaffa ytterligare en Laptop. Tror inte min nuvarande räcker till.

Kommentera