Södermanlands Nyheter ställer sig utanför samhällsdebatten


INSÄNDARE. Som bekant har Södermanlands Nyheter, SN, och flertalet av landets media valt att ställa sig utanför samhällsdebatten och diskussionerna om vår tids stora frågor genom genom en selektiv nyhetsförmedling och stängda kommentatorsfält. Den medborgare som vill hålla sig informerad och aktivt deltaga i samhällsdebatten söker sig istället till sociala plattformar som bland annat Petterssons blogg.

Var är exempelvis SN:s uppföljning om tumultet vid Rosvalla arenor där representanter från den kritiserade muslimska Dawa-rörelsen konfronterade ett antal unga innebandytjejer så aggressivt att tjejerna kände sig tvungna att ta skydd på en toalett? Dawa-Rörelsen tillåter inga kvinnor på sina konvent och tydligen heller inte att unga innebandytjejer i shorts vistas under samma tak som konventet. En uppföljning om detta hade varit av stort allmänintresse och hade kunnat beskrivas som grundläggande journalistik. Men inte en bokstav i SN. Inte ett ord. Ingenting.

Det journalistiska uppdrag som SN säger sig är bara vackra ord på ett papper. Den allmänhet som vill veta vad som hände får istället klicka sig in på Petterssons blogg för att få information. Tumultet resulterade i att dörrarna mellan konventet och innebandylägret låstes! Märk väl att vi befinner oss i år 2017 när dörrarna i den kommunala anläggningen gemensamma utrymmen måste låsas mellan ett innebandyläger och ett muslimskt konvent! Det är detta som politikerna med sina floskler kallar för det nya, och moderna Sverige. Och framtidens Sverige.

Att redaktionen på SN numera bär skygglappar för att inte behöva skildra den hårda samhällsutvecklingen är inget nytt. I måndagens upplaga av SN (17/7) publiceras en artikel under rubriken ”Fotboll ska bygga broar i Stenkulla”. Här får en talesman från Islamska Kulturcentret i Nyköping (vilket mer konkret är detsamma som Nyköpings moské) okritiskt och utan följdfrågor orera om ett så kallat integrationsprojekt ”Kulturcentret” fått kommunalt bidrag till. Den självklara journalistiska frågan är hur mycket kommunala skattekronor som utverkats? Men den tanken når aldrig SN-reporterns hjärna och istället hemfaller han till pekoral som ”Himlen välver sig hög över Stenkullaskolans fotbollsplan” och ” . . . de står och småpratar medan skratten och ropen från planen klingar i den av sommardofter mättade luften”. Herregud, var hittade SN den sommarvikarien?

Det behövs inget tresiffrigt IQ för att inse det motsägelsefulla mellan det muslimska konventets bestämda nej till kvinnomedverkan och deras syn på unga handbollstjejer i samma lokal och deras muslimska bröder i Islamska Kulturcentrets som trovärdig huvudman till ett integrationsprojekt! Dessutom finansierat av kommunala skattemedel. Delaktiga i integrationsprojektet uppges även vara studieförbundet Ibn Rushd, Somaliska

Hjälpföreningen och Sveriges Unga Muslimer. Samtliga muslimska organisationer som till och från kopplas samman med islamsk extremism. Men om detta vet naturligtvis inte SN:s reporter något. Han är fullt upptagen med att utveckla sin skaldekonst och har inte tid med att ställa relevanta journalistiska frågor till representanten från Islamska Kulturcentret som i sin tur påstår: ”Det finns ett stort utanförskap i Stenkulla”. Hur boende i Stenkulla ser på det uppseendeväckande påståendet är obekant. Nyköpingsbor i gemen kopplar knappast ihop det aktuella området med ”ett stort utanförskap” utan ser snarare Stenkulla av idag som ett synnerligen trivsamt område för barnfamiljer, ungdomar och äldre. Men som sagt, SN-reportern är ju inte på plats för att ställa relevanta motfrågor utan för att ordagrant återge vad representanten från Islamska Kulturcentret påstår och hävdar.

Det är enklast så. Den stackars SN-reportern kan ju annars riskera att utmålas som rasist.

-Pettersson tackar för ovanstående anonyma insändare, jag vet vem det är, och kan bara konstatera att SN granskar Sverigedemokraterna på ett helt annat sätt än extrema muslimska organisationer.


34 responses to “Södermanlands Nyheter ställer sig utanför samhällsdebatten

 • Lokaltidningen väcker frågor | Petterssons gör skillnad!

  […] Södermanlands Nyheter ställer sig utanför samhällsdebatten […]

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå trenden för SN som då står upp för ”det fria ordet”…….

  SN:s upplaga minskade med 1300 exemplar från 2015 till 2016.

  2016 hade man en upplaga på 19 200 ex. Fast då var bara 16 400 av dem, fullt betalande.

  De övriga är då hundra lösnummer, 500 är fri exemplar och sedan är 2200 ex. , rabatterade in i olika grupper med mellan 1% till 99%. Den största gruppen är där 1000 ex. , med 50%-99% rabatt på ordinarie pris.

  http://ts.se/mediefakta-upplagor/dagspress

  3 maj 2017 : SN:s chefredaktör: ”Det fria ordet hotas varje dag”

  Gilla

 • ragge

  Ja nog går sn på knäna nu och det gäller alla slaskiga fejk blaskor. Tack Pettersson för att man kan skriva av sig här och ha en bra diskussion med annat bra folk som har lite hjärna. Tack för för att ni finns 🙂 upp med huvudet folk det är ju faktiskt vi som har rätt och har fattat hur det ligger till i Svedala och i dem flesta andra länder med. Klappa er själv på axeln gott folk för det är vi värda! Keep om rocking! !

  Gilla

 • stromboli

  Olycka ……eller ………………..?
  http://www.expressen.se/gt/just-nu-bil-har-kort-in-i-entren-pa-gekas-ullared/?social=twtr
  Låter väldigt planerat !

  Gilla

 • Hönsmamman

  Gilla

 • ?

  Svd: ”Ny forskning visar att mäns hjärnor är något större än kvinnors. Vissa tolkar det som att männen faktiskt är smartare. Tänk om det stämmer!”

  Ja, det stämmer.

  Gilla

  • ?

   Förresten, ”Ny forskning”. Att mäns hjärnor är större, borde bland forskare inte vara en nyhet? Det har man sannolikt vetat i minst 100 år.

   Gilla

 • ?

  Aftonbladet fortsätter att desinformera och sprida fake news.

  Ali är inte svensk. Svenskar heter inte Ali Gharavi.

  Ali är inte ett svenskt namn.

  Gilla

 • Stefan K

  Även socialdemokraten Johan Westerholm på Ledarsidorna tar upp händelsen på Rosvalla och den Dawa-rörelse som höll konvent där.

  https://ledarsidorna.se/2017/07/vi-laser-in-kvinnorna/

  Borde inte SN som lokaltidning göra det också?

  Gilla

 • Stefan K

  Det vi kallar gammelmedia för en allt mer tynande tillvaro, inte minst de mindre lokaltidningarna på de mindre orterna.

  Hade SN velat driva en seriös journalistik som eventuellt kunde locka tillbaka f.d. läsare, skulle man lägga mindre krut på att ifrågasätta Joakim Lamotte och de småflickor som sade sig vara trakasserade och istället ägna några artiklar åt Dawa-rörelsen som höll i konventet på Rosvalla.

  Så skedde inte och så kommer inte att ske.

  En äkta journalistik bygger sin agenda på objektivitet och neutralitet. Man publicerar händelser som kan intressera lokalbefolkningen, oavsett om händelserna är goda eller onda.

  Man låter inte känslorna och de personliga intressena styra, utan man utgår från fakta och vad dessa fakta betyder för upptagningsområdets medborgare

  Man slår åt alla håll och ägnar sig inte åt att propagera för eller emot. Känsliga ämnen må vara känsliga, men en seriös journalistik väjer inte att publicera sanningen, oavsett om den belyser saker i positiva eller negativa ordalag.

  Jag vet inte om dagens lokala journalister är sämre än gårdagens, eller om de hålls tillbaka av ägare och chefer. SN har tappat läsare, SN blöder ekonomiskt och talar man med vänner är det sällan SN nämns i positiva ordalag.

  Självklart vill SN få tillbaka läsare. Självklart vill SN gå en framtid ekonomi till mötes. Självklart vill SN se ekonomin vända.

  Om SN väljer att publicera ärliga och sakliga artiklar om Dawa-rörelsen och deras agenda, kan jag nästan utlova att läsekretsen kommer att utvidgas och att SN hyllas som en tidning som faktiskt vågar byta de mallar man tilldelats.

  Gilla

 • Bajen666

  Förut så skrämde man barn med sotaren, nuförtiden är det journalisten som skräms.
  Och förr i tiden så tog man fram fikat när tidningen och reportern kom och skulle göra reportage, nu tar man fram bollträt och knogjärn.

  Gilla

  • ?

   ”Fula gubbar” har fått en annan innebörd också.

   Nu är det ”fula imamer” som man skrämmer småbarn med istället. Dessa imamer uppehåller sig ofta i buskage och lurar in små barn och våldtar dem.

   Sedan går de hem och fyller i någon bidragsansökan.

   Gilla

 • Mjölner

  Ett fyrfaldigt leve för den fria kommentarsrutan på Petterssons blogg och för Pettersson själv.

  Gilla

 • ?

  Det gör även Aftonbladet.

  Aftonbladets siluettbild på negrerna som våldtog sin dotter är fanatiskt informativ. Ingen missar sannolikt att det handlar om negrer.

  Södertälje TR B 141-16 Dom 2017-06-29
  https://minfil.org/Qa8eS2b0b1/S_dert_lje_TR_B_141-16_Dom_2017-06-29.PDF

  Gilla

 • Kurt

  Men det gå bra att doppa sina omskurna kukar i Svenska kvinnor/tjejer
  med eller utan deras medgivande.
  Och vad det gäller SN, de slår till och med AB med hästlängder när det kommer till lögner, hyckleri och undanhållande av fakta

  Gilla

 • kbrel

  Rena DDR fasoner trodde det var dött och begravt 1990!

  Gilla

 • Mm

  Joy, du skriver att journalister har krav på sig att försörja sig. Tänk att de har de flesta utom de ekonomiska invällarna, politiker och journalister. Media skulle inte överleva en dag om de inte fick bidrag via skatter. Ingen skulle köpa blaskan eller titta på tv om de inte finansierades med bidrag. Mycket intressant den dag när pengar inte finns, dvs de har höjt skatterna till pomperipossa nivån

  Gilla

 • gamgubben

  I stort sett alla subventionerade tidningar sprider inte sanningen som vi ser den, de är förmodligen rädda att förlora överlevnadsbidraget.

  Gilla

 • Jhonsson

  Utförsbacken för Sverige blir bara brantare och brantare.

  Gilla

  • Carl

   Jo precis men det fina i kråksången är att fler och fler börjar vakna. Valet 2018 får vi se hur många.

   Gilla

   • Kurt

    2018 kommer inte att förändra någonting, det bli inte mindre muslimer och annat löst folk i Sverige bara för att SD ha fått flera platser i riksdagen. Först när folk verkligen gå ute på gator och torg och gör rabalder kommer det att hända något. Så länge politiker tro de sitter säkert händer ingenting

    Gilla

 • ruben

  Allt som har någon form av muslimsk inblandning är att betrakta som lögner anser jag. De har den konkreta uppmaningen i sin krigsbibel Koranen. Alla myndigheter som ger bidrag till muslimska projekt är lurade enligt min åsikt. I mitt drömsamhälle finns inget Islam. Krigskultur skall inte odlas eller uppmuntras under en täckmantel av förljugna religioner. Jag anser att Islam förespråkar och uppmanar till krigsförberedelser och borde förbjudas. Vad händer i Turkiet? Börja med att dra in alla orättvisa statliga och kommunala bidrag till muslimska föreningar i Sverige!

  Gilla

 • Anders Johansson

  Har ingen betydelse för saken, men rätt ska vara rätt: tjejerna spelade innebandy, inte handboll.

  Gilla

 • Carl

  Locket på hela tiden!!! Hur ska saker och ting lösas när vissa saker ej tål att genomlysas.

  Gilla

 • Jack

  Pettersson, jag skulle vilja göra ett påpekande. I länken om Åkesson och stulen låt skriver du att du inte är journalist. Men journalist är ingen skyddad titel. Så vem som helst som håller i en penna eller knackar på ett tangentbord får kalla sig journalist. Jag har inte sett så många behandla språket med sådan elegans och ärlighet som Petterson, så jag tycker du ska kalla dig journalist.

  Gilla

  • Joy

   Journalister har ett krav på sig, att kunna försörja sig och klara sig ekonomiskt på sitt skrivande.

   Gilla

   • Billy Boy

    Att journalister ska …

    ”kunna försörja sig och klara sig ekonomiskt på sitt skrivande”

    … behöver ju nödvändigtvis inte innebära att de undviker att skriva sanningen … och då menar jag HELA sanningen … d v s INTE utelämna och därmed dölja väsentliga fakta och på så sätt vilseleda / desinformera läsarna.

    Gilla

   • Klas

    Försörjningskravet förstår jag inte, men för att få vara med i Journalistförbundet måste man publicera ett par artiklar om året. Vilka tidningar eller internetsidor är jag osäker på. Har flera kompisar som är journalister och som ni vet sviker läsarna gammelmedia , eller hur man ska uttrycka sig. Att de mellan sina vikariat på tidningar när de jobbar med annat, inte skulle få kalla sig journalister har jag aldrig hört.
    Förr var gammelmedia lite uträknande. Man anställde nämligen bara så lång tid på vikariat så det inte blev LAS-grundande.
    Om det är så fortfarande är det väl grunden till en bra artikel.

    Gilla

 • Billy Boy

  Det verkar som Sörmlands Nyheter blivit en stor och viktig del av den mycket omtalade sammanslutningen som går under namnet …

  Gilla

 • ossie

  SN går snart till historiens soptipp.

  Gilla

 • Dino

  Sen spelar det ingen roll om man vill belysa att det finns andra grupper som är i utanförskap eller som behöver även dem integreras i vårt samhälle.

  Har försökt att belysa en grupp som står utanför men MSM och politiker bryr sig inte ett dugg men dem politiker som talar om vi ställer inge grupper mot varandra och alla är lika värda ljuger så man kräks.

  Då den gruppen jag vurmar för ställs hela tiden ute och man skär konstant på deras välfärd och utbildning till förmån för dem som inget vill.

  Så till MSM och politiker till er vill man bara skrika dra år hvete sluta ljug

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Mycket bra insändare.

  Personligen skulle jag väl kanske lägga mer skuld för de publicerade artiklarna och de som inte har publicerats, som en självklar uppföljning, på chefredaktör och ansvarig utgivare Anna Falk.

  ”Sommarvikarien” har ju anställts för att leverera just denna typ av artikel.
  Man ska nog inte vara för hård mot den personen.

  Insändaren har förmodligen även skickats till SN. Tror någon att den kommer in där?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: