Vad är sant och relevant i lokaltidningen?

MEDIA. Den Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter har en längre tid bedrivit en reklamkampanj ”Vad är sant och relevant?”  Där redaktionen skriver ”I dag sprids nyheter blixtsnabbt i sociala medier. Men också rykten och felaktiga uppgifter. För vem orkar kolla vem avsändaren är innan man delar vidare? I snart 125 år har SN funnits i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta och vår journalistik är lika viktig i dag som förr. Vi kollar fakta, gräver djupare och sätter saker i ett större sammanhang, och sållar bland rykten som sprids på nätet. För vi vill att det du läser och tar del av ska vara sant och relevant. Vill du?”
Anna Falk, chefredaktör och ansvarig utgivare och Roger Sundberg, nyhetschef, Södermanlands Nyheter. 

SN.se_vad_är_sant

Reklamkampanjen är misstänkt likt de som sprids i andra medier och det skulle inte förvåna mig om någon centralt har skrivit detta och att det sedan plankas med vissa ändringar ute på landets redaktionerna. Idag har tidningen en artikel om bristande underhåll på Fastighetsbolaget Vinterklasens fastigheter i Oxelösund.

 1. Vi kollar fakta skriver SN och det är möjligt att de gör ibland. Men i det är fallet är det inte Fastighetsbolaget Vinterklasen som äger fastigheterna!
 2. Bristande underhåll? Det växer grönmögel på fasaderna och det gör det på många ställen i Nyköping och Oxelösund, även på kommunala fastigheter. Det ser inte så snyggt ut men inget är ruttet eller förstört.
 3. Fastigheterna är målade runt 2006 och ommålning är enligt underhållsplanen planerad till sommaren 2017.
 4. SN har lätt för att gå på händer och skryta men glömmer så lätt en del saker – Södermanlands Nyheter fällda för grova publicistiska övertramp.
 5. Det pågår en kampanj från de etablerade medierna om ”Falska Nyheter” på nätet och visst förekommer det, men de osanna och falska nyheterna är inte fler i de etablerade medierna som dessutom själva verkar på nätet.
 6. De alternativa medierna fyller i det som saknas och döljs i de etablerade medierna. Det är därför de finns.

sn_krakan

Vi tar ett annat exempel som lokaltidningen var med och spred, men det ska erkännas, de var inte ensamma. Ni vet att man enligt de pressetiska reglerna ska undvika att nämna etniciteten på brottslingar, medan vi på Petterssons tycker det är viktigt att tala om varifrån människor kommer och alla problem med asylinvandringen och inte försöka dölja något, förvissade om att det är lättare att lösa problem då. I nedanstående fall rörde sig om somalier som är somaliska medborgare och inte ”svenskar”. Finska medier valde de en annan taktik, där skrevs män boende i Sverige.

2015-02-04_1234

4 thoughts on “Vad är sant och relevant i lokaltidningen?

 1. Sant är att ”lokaltidningen” skär ner på både personal och kostnader.

  De putsar på sin egen fasad, så att säga.

  För att underhålla eller undanhålla sanningen, har ju ett pris.

Kommentera