Åkesson på scen med ”stulen” låt ljuger lokaltidningen


HATMEDIA. Pettersson är lite imponerad av den Eskilstunastyrda länstidningen Södermanlands Nyheters konsekvent felaktiga och lögnaktiga beskrivningar av allt som rör Sverigedemokraterna och andra Sverigevänner, inte minst av det som händer i kuststaden Oxelösund på det legendariska Cupol som tidigare var socialdemokratiska Folkets Hus men som försattes i konkurs av S och numera är privatägt. 

Idag (på nätet igår) har SN en dryg halvsida om att Sverigedemokraternas partiledare ska uppträda på Cupols scen den 19 mars i Oxelösund med en STULEN låt. ”Jag tänker be för Sverige” av Simon Ådahl som skrev låten år 2004.

Pettersson frågade Marcus Örnh, född 1973 i Mariefred, som idag är sångare i den engelskspråkiga rockgruppen 5th Sonic Brigade och hyllningsbandet Noice Forever. Marcus Öhrn sjunger även i Bedårande Barn där Jimmie Åkesson spelar klaviatur. Marcus Öhrn var sångare i den svenska pop/punkgruppen Noice mellan 2004 och 2008. Har skrivit låtar åt bl.a. Scotts, Barbados och Basic Element. Öhrn driver också eget skiv- och bokningsbolag som har släppt artister som Robert Wells, Jerry Hoffmaestro, Lili & Susie, Noice, Dogge Doggelito och 5th Sonic Brigade.

Nåväl, Marcus säger så här om den ”stulna” låten och menar att hela SN:s artikel är fylld med fel:

 1. Så länge man inte ändrar text eller förvanskar en låt på något sätt så får vem som helst spela in en cover utan att fråga upphovsmannen om lov.
 2. När Simon Ådahl gjorde sitt uttal om att han blev orolig så var det inte några veckor efter att vi släppt låten. Det var en månad innan vi släppte låten då Jimmie lade upp ett youtube-klipp av originalet.
 3. Vi begår inget upphovsrättsbrott om vi spelar låten live. Dessutom har Simon Ådahl inför hela hela svenska folket uppgett att han hoppas vi får en hit och lovat att överskottet ska gå till att hjälpa flyktingar, så han har absolut inte försökt stoppa låten, tvärtom.
 4. Marcus har även kollat med Stim (som håller i regler om upphovsrätt och ersättningar) och fått klartecken samt betalat in avgiften till NCB.
 5. Även om Simon velat så hade han inte kunnat stoppa uppträdandet eftersom det är tillåtet att uppträda med covers.

SN gör alltså en halvsida om en lögn, ljuger medvetet och försöker sprida hat mot Sverigevänner och oliktänkande samtidigt som de undrar varför upplagan och annonsintäkterna sjunker som en sten för tidning som ingår i Sörmlands Media (Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Sörmlands Nyheter).

SN:s redaktion har flera gånger ställt sig frågande till varför de inte varit välkomna på Cupol, när SD och Ultima Thule hyrt in sig där, vilket även SN gjort men då skrev de inget om högerextremism och nazism.

Redaktionen kanske inte minns att de blivit fällda för grova publicistiska övertramp av pressens opinionsnämnd  för artiklar om Cupol, läs HÄR och HÄR. SD samt Ultima Thule är inte så intresserade av att hjälpa till med att lura SN:s läsare.

En av SN:s journalister berättade för några år sedan för mig hur det går till på redaktionen i ett mejl, Journalisten som ber om ursäkt.

SN_Åkesson

SN_Åkesson_2

-Pettersson är inte journalist men skulle kunna tänka sig en annan artikel på samma tema av SN.

Fantastiskt, partiledaren för Sveriges tredje största parti och kanske blivande statsminister ska uppträda på Cupol i Oxelösund som återigen verkar bli fullsatt till glädje för Oxelösundsbor och tillresta. Lite grus i bägare är dock att Oxelösund numera inte har något hotell vilket drabbar stadens näringsliv.

UPPDATERAT: SN och SN:s reporter Jenny Palmqvist har tydligen fått kalla fötter, klockan 11:53 den 8 januari, ändrade de på SN.se.

Stulen låt har blivit ”stulen” låt! och sångaren Marcus Öhrn har fått komma till tals, troligen har det varit inne på Petterssons och läst som de brukar göra några gånger varje dag, se skärmdump nedan…

”Sångaren Marcus Öhrn menar dock att man i ett tidigt skede kollade med STIM (Sveriges tonsättares internationella musikbyrå) och att man sedan betalat in de pengar som Stim kräver. Samt att man inte på något vis begår någon form av upphovsrättsbrott för att låten spelas live på grund av att man nu anser att saken är uppgjort i efterhand.
– Simon Ådahl har inför hela svenska folket uppgett att han hoppas vi får en hit så att det kommer in pengar till flyktingar, säger Marcus Öhrn till SN”

2016-01-08_1302


8 responses to “Åkesson på scen med ”stulen” låt ljuger lokaltidningen

 • Södermanlands Nyheter ställer sig utanför samhällsdebatten | Petterssons gör skillnad!

  […] Åkesson på scen med ”stulen” låt ljuger lokaltidningen […]

  Gilla

 • Nu Och För Alltid, ny singel med Sveriges blivande statsminister | Petterssons gör skillnad!

  […] Åkesson på scen med ”stulen” låt ljuger lokaltidningen . […]

  Gilla

 • Robert J

  Det skulle väl vara på sin plats att ni läste på vad som gäller om upphovsrätt innan ni orerar om det ni tydligen inte har en susning om!

  Om upphovsrätt
  Upphovsrättslagen är utformad så att rättighetshavarna, till exempel författare, kompositörer, musiker, fonogramframställare med flera har ensamrätt till sina verk och prestationer. Deras ekonomiska och ideella intressen ska på så sätt kunna tillvaratas.
  Ensamrätten innebär att rättighetshavarna själva bestämmer om exemplar av deras verk ska få framställas och spridas till allmänheten – i lagen finns dock några inskränkningar angivna. Vidare om deras verk skall få göras tillgängliga för allmänheten genom att framföras offentligt och överföras till allmänheten.

  Upphovsrätten till ett verk uppstår i samma stund som verket tillkommer utan att några formaliteter behöver iakttas.

  Fakta är att man spelade in låten utan tillstånd.
  Men Pettersson har ju inte någonsin bekymrat sig om vilka lagar och regler som gäller.

  Gilla

  • Pettersson

   Tack för den uttömmande förklaringen av upphovsrätten, Robert J. Månne gömmer sig bakom den signaturen Robert Jonsson, avhoppad vd på SN, tidningen som aldrig gjort någon hemlighet av hur ynkansvärt det är att skriva under anonymitet. Vi är naturligtvis smickrade över att Robert J. noggrant följer och nu även deltar i debatten på Petterssons blogg och imponeras också över hur Robert J. ridderligt försvarar den aktuelle SN-medarbetaren Jenny P med nästintill kärleksfull glöd och hetta…

   Vad Pettersson undrar är: om nu allt som står i ämnet på Petterssons blogg är fel förstår vi inte varför SN och kulturredaktör Palmqvist snabbt som attan ändrade sina egna påståendena i den egna artikeln på sn.se om låtstöld och brott mot upphovsrättslagen efter att ha varit inne och tagit del av källgranskade uppgifter på Petterssons blogg. Tyvärr för SN och Palmqvist är det inte lika lätt att i eftertankens kranka blekhet ändra på publicerade pinsamheter i pappersupplagan. Det som står där står kvar där i all framtid. Robert J. avslutar sitt inlägg med ett personligt påhopp på Pettersson som vi låter stå okommenterat.

   I övrigt hälsar vi Robert J. välkommen tillbaka som debattör på Petterssons blogg.

   Södermanlands Nyheters förre vd. Robert Jonsson är numera vd på LO Mediehus AB. Robert har gedigen erfarenhet från publicistiskt arbete och borde begripa den uppenbara risken i att SN ännu en gång blir PO-anmälda och fällda för att ha brutit mot god publicistisk sed genom att anklaga Åkesson för låtstöld och brott mot upphovsrättslagen. Det är ett häpnadsväckande övertramp och Palmqvist egna påståenden hade varenda seriös ansvarig utgivare i landet stoppat direkt.

   Reportrar som Palmqvist som bygger sina nyhetsartiklar på egna värderingar och påståenden har inte förstått ett dugg av det journalistiska nyhetsuppdraget. Av någon obegriplig anledning tror sig SN och Palmqvist komma i bättre dager genom att placera påståendet stulen låt i rubriken inom citationstecken och i ingressen ändra till ”lånad låt”. Vilket journalistiskt haveri!

   Palmqvist och SN har tur om dom klarar sig undan ytterligare en JO-anmälan. Överhuvudtaget ska inte Palmqvist med tanke på vad som varit tidigare tillåtas att skriva om verksamheterna i Folkets hus i Oxelösund. Den fastighet hon vid en tidigare publicering bland annat beskrivit som ”fort-nazi”. På SN frodas en publicistisk inkompetensen och det har Robert Jonsson en stor del i även om han inte direkt varit inblandad i journalistiken.

   https://petterssonsblogg.se/2015/05/26/sn-falld-av-pressens-opinionsnamnd/

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Är detta också en ”stulen låt”, Jenny P, artikelförfattare på ”lokaltidningen” ?

  En av dina favoriter, Amanda Bergman, sjunger en ”stulen låt” för att ”kränga” Volvo-bilar.

  För dryga veckan sedan valde du tillsammans med dina arbetskamrater årets musik, enligt er på lokaltidningen. Du valde bl.a. Amason med sångerskan Amanda Bergman.

  ”Stjäl” hon också låtar tillsammans med sin grupp?

  Gilla

 • dave

  Skulle vilja veta hur man stjäl något abstrakt. I så fall skulle jag stjäla pk-medias eventuella tankar.

  Gilla

 • nosferatu

  Har Petterssons kontaktat journalisten och ställt frågor? Svaret vore intressant att ta del av.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: