Hudfärgat plåster ett olämpligt ord

SPRÅKET. Behöver Sveriges landsting och regioner kommunicera mer jämlikt? Det tycker Region Värmland som tagit fram en handbok för en mer jämlik kommunikation. Säg paus istället för bensträckare är ett av råden.

– Ord är inte bara ord. Vi lever i en värld med stor mångfald och det måste också speglas i ord och bild, säger Marianne Nilsson, genusutvecklare på Region Värmland.

Bensträckare under Paralympics 1960 i Rom
Bensträckare under Paralympics 1960 i Rom

-Pettersson hör att Region Värmland har tagit fram en handbok för en mer jämlik kommunikation. På radion säger genusutvecklare Marianne Nilsson att det är väl använda pengar, den kostar endast 120 000 kronor. Hon snackar skit, det är ungefär vad handbokens tryck och foton kostar, med hennes och medarbetarnas löner samt om personalen ska ta arbetstid till att läsa boken drar det nog iväg till många miljoner.

Sedan kan jag hålla med om att vissa ord kanske inte är så lämpliga alla gånger, men det löser sig utan handböcker…jag vill i varje fall köpa hudfärgad plåster i Sverige, i Afrika blir det kanske något annat, vad region Värmlands skattefinansierade genusutvecklare än säger. Det vore bättre om genusutvecklaren lärde de nya svenskarna svenska så de begriper vad en bensträckare betyder…

Är hudfärgat plåster fel i Sverige?

 

9 thoughts on “Hudfärgat plåster ett olämpligt ord

  1. Att ordet bensträckare anses olämpligt har nog inget/lite att göra med att somliga inte förstår uttrycket än att det diskriminerar alla de som är rullstolsburna och de som av olika anledningar inte kan sträcka på sina ben. Fram för ett samhälle som inkluderar, inte exkluderar.

  2. De som ”utsätts” för sådana ”hemska” uttryck är de som bryr sig minst. Det är bara ängsliga friska PK-människor som bryr sig, och utgör ovälkomna förespråkare för handikappade som skäms för dem (PK-människorna). Om jag saknade ben, inte f-n skulle jag börja gråta om någon sa ”Nu tar vi en bensträckare”!!! Det är ju bara ett uttryck. Om någon skulle säga ”vi måste blicka framåt”, och jag är blind – inte skulle jag kontakta DO och gråta ut i Aftonbladet/Expressen!

    Ska man dra allting i absurdum får man snart inte säga något. Bland annat skulle alla politiker-slogans anmälas. ”En framtid för alla!” Jaha, jag har cancer och kommer dö inom ett par månader – vem ska jag anmäla?

    Helt absurt…

  3. Jag känner mig för en gångs skull stolt över Sverige!
    Det kan ju inte finnas någon som helst rasism, när dom måste leta efter sådant här trams för att ha något att komma med!

  4. VI MÅSTE TA TILLBAKA SVERIGE OCH DET SNABBT!

    Det måste finnas människor som tillbringar hela dagarna med att hitta på nya dumheter. Och hur f.n kan man vara ”genusutvecklare”? ”Genusavvecklare” är väl varenda grisbonde men ”genusutvecklare”?

    (En liten parentes är att det finns korrelation mellan din naturliga hudfärg och latituden på dina förfäders habitat. Du kommer att anpassa dig till den omgivande miljön men det är en långdragen process som tar tiotals generationer att fullborda.)

    Om vi hade en riksrevision värd namnet skulle vi kunna utnyttja den enorma förbättringspotential som finns inom offentlig förvaltning. Tänk bara på alla värdegrunder, likabehandlingsplaner, jobbcoacher och allt annat som kommer i vägen för kärnverksamheten. Det rör sig om miljontals timmar och miljarder i kostnader (inte fullt 1,3 miljoner jobbar i offentlig förvaltning).

    Argus värdegrund:

    1) Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

    2) Visa samma omdöme när du hanterar skattebetalarnas pengar som om de vore dina egna.

  5. Det är mycket att reta sig på – om vill:
    -En gärningsman har tillgripet…- Hur veta att det var en man?
    -En herrelösbuss i Ludvika….. – Det är ofta kvinnor numera bakom ratten!
    -Stort manfall i damfinalen i längdhoppsfinalen i Inne-VM nu senast
    -Grodmän undersökte skrovet….
    Journalister får snart börja använda sina hjärnor!

    • Sjelv tvivlar jag på att dom har några hjärnor.
      Dom är bara papegojor som upprepar inlärda ramsor.
      Tankeverksamheten lyser med sin frånvaro.

    • Är det inte så att ändelsen -man i dessa ord är en förkortning (om det nu heter så?) av ordet människa, dvs har inget bestämt kön.
      Möjligen hos våra genustramsare..

KommenteraAvbryt svar