Personalen sökte skydd i arkivet

ÖRKELLJUNGA. Efter utflyttningen av socialförvaltningens handläggare till ett eget hus i centrum har kommunen tvingats anlita ett vaktbolag. En besökare var så våldsam att personalen fick söka skydd i arkivet tills polisen kom.

Förra året flyttade socialförvaltningens individ- och familjeomsorg (Ifo) till ett eget hus i kvarteret Ejdern i Örkelljunga centrum. Avsikten var att komma närmare medborgarna och ge plats för ett ökat behov av tjänsterum i kommunhuset. På kontoret arbetar socialsekreterare med utredningar, försörjningsstöd och annan service. Samtliga är kvinnor.

Men utlokaliseringen har i stället skapat ett nytt problem. Personalen lever i sitt yrke med en ständig hotbild och har inte samma stöd som man hade bland kollegerna i kommunhuset.

Christer Unosson, tillförordnad socialchef, säger att det aldrig gjordes någon konsekvensbedömning inför inflyttningen. – Kommunhuset är mera en borg än huset där nere, men vi såg det som en service till medborgarna. Vi strävar nu efter att få ett säkrare socialkontor, och det finns en arbetsgrupp som jobbar med det, säger han.

I ett fall har det spårat ur så mycket att kommunen sedan i slutet av februari tvingats anlita ett vaktbolag för att få personalen att känna sig trygga i sitt arbete. Christer Unosson uppger att den aktuella personen efter en tidigare händelse dömts för ofredande och även belagts med besöksförbund.

Trots det har han återkommit flera gånger. Vid ett tillfälle när vakten inte var på plats slog han in dörren till receptionen. Unosson beskriver det som att han ”gick bärsärk”. Mannen var så våldsam att personalen låste in sig i arkivet tills polisen kom.

– Sju gånger har han brutit mot besöksförbudet. En del mår sämre än andra av det. Vi ställer upp med vad vi kan och har anmält händelserna till Arbetsmiljöverket och kontaktat företagshälsovården, säger Christer Unosson.

Kris- och säkerhetssamordnaren för Klippans och Åstorps kommuner Göran Tesfai Skoglund har engagerats och haft en briefing med personalen.

Skalskyddet till kontoret ska förbättras. En person ska finnas hela tiden i expeditionen. Förutom en ständig vakt så ska dörrarna till kontoret bytas ut så att de inte går att öppna inåt. Samtalsrummen ska byggas om. Funderingar finns även på att förstärka byggnadens fönster.

För den fortsätta hanteringen av fallet som rör den våldsamme mannen har kommunen valt att köpa in en konsulttjänst. – Vi kan inte använda vår personal i den utredningen mer, säger Christer Unosson.

Hur länge vaktbolagets tjänster ska anlitas har man enligt Christer Unosson inte tagit ställning till. – Men vi vill inte ha situationer där folk slår och bankar.

Har ni funderat att flytta kontoret tillbaka till kommunhuset? – Ja, det har vi. Frågar man personalen så vill de flesta vara kvar där. Samtidigt vore det synd att flytta när vi satsat på detta, säger Christer Unosson.

-Pettersson noterar att skittidningen glömmer att nämna att svinet som hotar och bryter mot besöksförbudet är Mohammed från Afghanistan.  Afghanen skulle tidigare utvisas, men drog en vals om att han konverterat till kristendom och arbetat med kvinnosaksfrågor i sitt hemland och fick då PUT med skyddsklass A.

Man kan undra hur naiva våra myndigheter är, när de låter en som påstår sig ha arbetat med kvinnofrågor stanna, trots att han gång på gång angriper kvinnor på socialkontoret, och varför är inte karn inlåst istället för att anlita ett vaktbolag? Räcker inte tidigare dom för ofredande, och att han upprepade gånger har brutit mot besöksförbudet.

…men som Myten säger, invandrarna går med vinst.

5 thoughts on “Personalen sökte skydd i arkivet

  1. Jaa inte bara ”….går med vinst…” utan ävenså är invandring ”berikande”……För vem/vilka?

  2. Ett land som inte vågar att sätta upp gränser
    och regler får räkna med att även byken söker
    sig hit, dom vet att det inte blir några följder av
    deras dåliga beteenden här.

KommenteraAvbryt svar