Ryssland gav USA sonarsignaturen för Kazanubåt

VAPENINDUSTRI. Efter att den ryska Yasen-klassens ubåt Kazan dök upp på Kuba , och euforin om 
”hur nära vi är USA” , började ryska experter inse att glädje övergick till sorg. Den ryska sajten Top War kallar detta ett stort misstag och säger: ”Amerikanerna skrattar redan åt oss”
,rapporterar Bulgarian Military.

Ubåten Kazan i Havannas hamn. Foto: Adalberto Roque

Top War nämner: ”Vissa medier berömde detta drag nära USA, men det är faktiskt ett dåligt drag som kommer att skada vårt försvar.”

”Om det inte är imponerande kommer amerikanerna att skratta åt oss. Detta drag var inte genomtänkt eftersom det skickade ubåten rakt in i den amerikanska anti-ubåtszonen och förlorade sin smygfördel.”

Amerikanska och NATO-styrkor har mycket effektiva metoder för att upptäcka ryska ubåtar i Atlanten. För det första är flera bottendetekteringssystem strategiskt placerade i Barents hav och Norska havet nära Ryssland. Dessutom blockerar liknande system Färö-Islandsklyftan och Davissundet mellan Kanada och Grönland.

Dessutom spelar manövrerbara anti-ubåtsstyrkor, särskilt baspatrullflyg utrustad med avancerad sökteknik, en avgörande roll. Dessa patruller är kända för sin exceptionella sökprestanda. Ryska ubåtar har begränsade infartspunkter till Atlanten, och även utan en amerikansk atomubåt som patrullerar nära ryska baser skulle det vara nästan omöjligt för en ubåt som Kazan att ta sig över i Atlanten obemärkt.

Vanligtvis skulle Nato och amerikanska flottstyrkor skickas till Nordatlanten för att lokalisera eventuella ubåtar. Situationen har dock förändrats – Ryssland tillkännagav nyligen utplaceringen av en ny ubåt till Atlanten, vilket tillför ett nytt lager av komplexitet.

Ubåtar upptäcks främst genom akustiska metoder. Den första metoden är passiv bullerriktningssökning, vilket innebär att detektera buller, inklusive lågfrekventa ljud som människor inte kan höra. Dessa lågfrekventa vågor färdas mycket längre än ljud i det mänskliga hörbara området.

Den andra metoden är aktivt ekolod. Detta innebär att en hydroakustisk station sänder ut en signal ( ”ping” ) i vattnet, som sedan studsar på ubåtens skrov och återvänder till stationen. En variant av denna teknik är ”lågfrekvent belysning”, som avger lågfrekventa, långvågiga svängningar som kan färdas över stora avstånd och returnera en reflekterad signal till den mottagande enheten eller en annan taktisk operatör.

Både passiva och aktiva ekolodstekniker används i stationära hydroakustiska spaningssystem och på ytfartyg. Stationära system kan passivt detektera brusets riktning och fungera genom att sända ut lågfrekventa akustiska signaler från undervattenskällor.

När det gäller att upptäcka ubåtar använder moderna fartyg en kraftfull kombination av lågfrekventa sändare och bogserade ekolodsstationer, vanligtvis utrustade med en flexibel förlängd akustisk antenn [GPBA]. Denna metod ger ett omfattande detekteringsområde, vilket gör det nästan omöjligt för även de tystaste ubåtarna att undvika upptäckt på grund av hur akustiska vågor utbreder sig. I grund och botten kommer en lågfrekvent våg som träffar en ubåts skrov att reflektera tillbaka, vilket gör det meningslöst att försöka gömma sig. 

Men spelet förändras helt när en ubåt får i uppdrag att lokalisera en annan ubåt. Här misslyckas traditionella detektionsmetoder. De låga ljudnivåerna från ryska ubåtar gör dem nästan omöjliga att upptäcka när de arbetar i smygande lägen. 

Intressant nog kan identifiering av ett undervattensmåls ”porträtt” och ”beteende” av egenskaper avsevärt förbättra detekteringsförmågan. Dessa egenskaper kan hjälpa till att isolera målets brus från bakgrundsstörningar, trots den höga mängden lågfrekvent brus som finns i havet. Detta nyanserade tillvägagångssätt kan vara avgörande för att övervinna utmaningarna med långdistansdetektering med låg frekvens.

Tills nyligen saknade det amerikanska kommandot någon detaljerad akustisk profil av den ryska ubåten Kazan. Men vid ankomsten till Kuba började avancerade datorsystem sitt arbete och registrerade noggrant varje akustisk signatur.

Mitt i världshavens kakofoni kan dessa datorer nu peka ut de specifika akustiska ”bitarna” som hör till ubåten. De kan noggrant dissekera ett komplext spektrum, isolera ubåtens unika ljud och filtrera bort irrelevant brus.

Spelet har förändrats. Dagarna för att noggrant lyssna på havets alla ljud är förbi. Avancerade system analyserar nu havets buller autonomt. När specialister identifierar frekvenser som är unika för den ryska ubåten i de registrerade uppgifterna, kan de bestämma dess typ och sedan påbörja sin sökning. Målklassificering och detektering har svängt – från att detektera enskilda komponenter i en ubåt från stora avstånd till att fastställa dess exakta plats.

Vid detektering med brett spektrum är de ömsesidiga detekteringsområdena för ryska och amerikanska andra generationens ubåtar i linje med ett förhållande på 1,5:2. Men när den amerikanska flottans ubåtars akustik fungerar diskret, förändras detta förhållande dramatiskt, vilket skapar en betydande nackdel för Ryssland.

USA skulle kunna inleda en massiv kärnvapenattack mot Ryssland eller Kina med minimala konsekvenser. Denna möjlighet visades i juni 2023 när de visade upp utplaceringen av styrkor för en sådan attack. För att förhindra ett vedergällningsanfall även efter nedmontering av det strategiska missilförsvarssystemet är det avgörande att neutralisera den ryska flottans strategiska ubåtar.

Den ryska norra flottan opererar ofta under isen och skapar betydande akustiska störningar, vilket komplicerar upptäckten. Dessutom skyddas deras flottor av multi-purpose ubåtar som Kazan, som amerikanska jaktubåtar måste engagera och övervinna.

När de är engagerade i ett slag under isen får amerikanska ubåtar ingen hjälp från fartyg eller flygplan. I Atlanten kan de lita på ytfartyg eller flygplan för målkoordinater, men under isen är de helt på egen hand. Detta kräver att man självständigt kan hitta och rikta in sig på mål, vilket kräver maximal ansträngning från amerikanska ubåtsfartyg. En detaljerad ekolodssignatur kommer att vara avgörande, vilket gör att de kan närma sig och attackera på säkert avstånd.

Boeing P-8A Poseidon Ubåtsjaktplan är byggt i 67 exemplar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ryssland gav USA sonarsignaturen för Kazanubåt

  1. Utöver ubåtar har Ryssland andra strategiska kärnvapensystem som kan användas för att svara på en potentiell amerikansk attack. Detta inkluderar interkontinentala ballistiska missiler (ICBM) och strategiska bombplan, vilka kan bära kärnvapen och kan avfyra mot mål över långa avstånd.

    Ryssland har betydande resurser i att diversifiera sina kärnvapenkapaciteter, vilket innebär att de har redundans och överlappande system som kan träda i kraft om ett av systemen blir satt ur spel. Även om ubåtar är en del av deras strategi, är de inte den enda eller ens huvudsakliga källan till kärnvapenavskräckning. Detta gör att Ryssland kan behålla en trovärdig andra-strike förmåga även utan en stark närvaro av ubåtar.

    2
    1
  2. Tråkig nyhet för allah dessa supporters till den Ryska Fascismen.

    Men är man dysfunktionell och efterbliven så är man!!

    11
    7
  3. Tidigare trodde omvärlden att rysk krigsmateriel och krigskonst, låg på en hyfsad nivå. Numera har korkade Putins “speciella militäroperationer”, visat att det var fullständigt fel. Materiel och ledning är under all kritik, rena skiten. Tack för det Putin.

    14
    8
  4. Ryssarna ligger årtionden efter rent teknologiskt när det gäller krigsmateriel.
    Men det gör inget alls.
    Dom brukar bli offer själva för dåliga grejor ex ubåten Kursk som exploderade av felaktiga egna torpeder.
    Rysslands storhetstid är över , nu bygger deras försvar på hot och hat.
    Sen är det inte mycket med dom som inte klarar av Ukraina ens som skulle vara klart på en månad eller mindre.
    Godnatt Putin & Co

    26
    10

KommenteraAvbryt svar