Northvolt jagar mer pengar, vem får betala om det blir konkurs?

DEN GRÖNA INDUSTRIN. Northvolt har länge kämpat med att få igång produktionen i sin batterifabrik i Skellefteå. Så sent som i förra veckan meddelade fabrikschefen Mark Duchesne att företaget tvingas kassera stora mängder batterier och att produktionsnivån fortfarande är mycket lägre än väntat.

Peter Carlsson, Northvolts vd, jagar pengar igen

Nu rapporterar Dagens Industri att batteribolaget behöver ta in nya pengar genom ännu en nyemission. Vi bekräftar ständigt, inklusive till Dagens industri, att vi är inne i expansionsfas och har behov av kapital och att det finns intresse från investerare att vara del av den expansionen. Vi kommunicerar som vanligt mer kring våra finansieringsrundor när de är färdiga, säger Northvolts presschef Matti Kataja till DI.

Under de tre första kvartalen förra året redovisade Northvolt en förlust på 11 miljarder kronor och producerade endast 13 MWh batterier. Det motsvarar batterier för ungefär 162 elbilar och innebär att varje producerat batteri resulterade i en förlust på 31 miljoner kronor för batteribolaget.

Volkswagen Group är för närvarande den största investeraren i Northvolt. Bland andra stora ägare finns BMW, Harald Mix genom investmentbolaget Vargas, bolagets vd Peter Carlsson samt den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. Northvolt har också fått kreditgarantier på över 51 miljarder kronor från Riksgälden (svenska staten). Northvolt har sammanlagt tagit in över 100 miljarder kronor i olika investeringsrundor, och närmare 90 miljarder kronor i form av bidrag från skattebetalare i olika länder.

Om Northvolt på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Northvolt jagar mer pengar, vem får betala om det blir konkurs?

  1. Även kärnkraftssatsningar kommer kosta. Alltid riskabelt med nyinvesteringar. Men lite konstigt är det att de inte får snurr på det. Kanske det handlar om att Sverige börjat tappa förmågan att producera hårdvara? Precis som stora delar av västvärlden har vi gett bort kunnandet till Kina. Är detta räkningen?

  2. Det är våra pengar (skattebetalarnas pengar ) de leker med!!!

    Vad gör de med de kasserade batterierna?? Går de att återvinna??
    Troligen inte eftersom tekniken för att ta isär ihop-bakade batterier inte är utvecklad ännu!
    Varför hör vi inget från Greta eller Miljöpartiet om detta??

    32
    • Det är ju en brist i den mentala förmågan. Då särskilt i fossil fritt stål och batterifsbriker.
      Och den som skapat dett är ju miljömuppar i olika former S. MP. Och C.
      O h teoretiskt borde dessa politiska fraktioner stå för betalning

      23
      1
  3. Northvolt , Hybris och vindsnurrorna har vad jag vet oftast lånegarantier som INTE behöver betalas tillbaka om allt kraschar i konkurs . . Det blir vi skattebetalare som tvingas betala in dessa miljarder Euro istället för att forska och utveckla sådant vi vet säkert fungerar !

    24
  4. Northvolt tycks vara ett svart hål, vid konkursen blir det som vanligt du och jag som får högre skatter. Ansvariga stiger åt sidan.
    Jag skulle helst se att konkursen kommer så tidigt som möjligt, för att politikerna slutar skicka mer pengar i svarta hålet.
    Jag ser allt tydligare att regeringen inte kan hantera andras pengar.

    46
    • När politiker och byråkrater leker affärsmän blir det alltid på detta vis , gamla Sovjet var tydligaste beviset på detta .

      Sovjet använde planekonomi och andra tvångsmetoder för att få det att fungera . . Kollapsen blev bara försenad av det

      22
  5. Northvolt är ett sjunkande skepp.
    Konkursmässiga definitivt inom närmaste året troligen … möjligen klara dom sig lite längre.
    Beror helt på investerare definitivt inte på försäljningen av batterier.
    Elbilsmarknaden är i stort sett död, och ingen vet när den marknaden vaknar till liv.
    Northvolt är 2020-talets definitivt största och dyraste flopp.
    När investerarna tröttnar är det konkurs… då väntar kineserna troligen på att ta rätt på resterna och tekniken, så brukar det sluta.
    Elbilsbatterier… vindkraft…tillverkning av diesel och bensin tillsatser är några bevis på riktigt dåliga affärer.
    Här kommer mycket kapital gå förlorat.

    56
  6. Precis som väntat med andra ord, efter detta kaos kommer det s.k gröna stålet att misslyckas och där blir det ännu mer kapitalförstörelse. Sammanlagt blir dessa förluster för svenska staten många gånger större är hittillsvarande ledare Stålverk 80 som kostade skattebetalarna vansinniga belopp plus att elsystemet i Sverige kommer att krascha. Sossarna kommer som vanligt leta syndabockar där de ej kan hittas, gissningsvis blir det SD, Ungern och den otäcka högern som får skulden.

  7. Som vanligt i den gröna omställningen, det är en omfördelning från skattebetalarna till några ogranskade bakgrundsfigurer. Och eftersom det är något grönt kan man utgå ifrån att det heller inte kommer att granskas

    61
    • Eller möjligen ett sätt att som ger ”enorma mängder” med pengar till ägarna från de som blir blåsta i grönavågenhajpen

      36

KommenteraAvbryt svar