En riktig skitfråga för många miljoner

SKATTER & SLÖSERI. Stockholm byggde moderna offentliga toaletter för 46 miljoner kronor. Nu ska de flesta rivas och ersättas – trots att de fungerar, rapporterar Mitti.

Stockholm toaletter Bild: Victor Malmcrona

För att ordna bättre offentliga toaletter beslutade staden 2014 att ingå ett avtal med reklamföretaget JCDecaux. De byggde och fick äga 66 moderna toaletter mot att de fick 350 reklamplatser runt om i stan.

Staden byggde och ägde de bottenplattor toaletterna stod på. Att få dem på plats var dock en bökig historia. Det var knepigt att få fram vatten och avlopp. Budgeten sprack, och det tog år att få sista toan på plats. Prislappen landade på 46 miljoner kronor.

I Stockholm finns 95 offentliga toaletter. Avtalet för 81 av dem löper ut nästa år, däribland JCDecaux toaletter. Avtalet kan inte förlängas, menar staden. Beslut har därför tagits om att upphandla nya toaletter.

Förra upplägget gav oss inte någon möjlighet att styra över toaletterna. Nu får vi större rådighet och ett upplägg som bäddar för bättre tillgänglighet och underhåll, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

För att de nya toaletterna ska kunna byggas måste de gamla bottenplattorna rivas, menar staden. Kostnaden för det väntas uppgå till 20 miljoner kronor. Även toaletterna försvinner, men det står leverantören för.

Detta trots att det inte är något fel på varken toaletter eller bottenplattor.

-Pettersson säger att politik är alldeles för allvarligt för att skötas av politiker. Toaletter som kostar 1,4 miljoner per styck borde få ansvariga att lämna sitt arbete, som vanligt tycker de att det är inte riktiga pengar bara skattepengar…

Kostnaderna har skenat. Från cirka 100 000 kronor per toalett till 1,4 miljoner kronor, som den dyraste toaletten kostat.

Trafikborgarrådet David Helldén (MP) förklarar detta med att man gjorde en felaktig kalkyl och att det på flera platser var svåra förutsättningar för att dra el och vatten.

Avtalet med de självrengörande toaletterna löper fram till 2025. – Vill man göra en ny upphandling efter 2025 finns all infrastruktur på plats, med vatten el och avlopp. Vilket underlättar för en eventuell framtida aktör, säger David Helldén.

Daniel Helldén, nu språkrör för miljöpartiet var inblandat i toalettaffären.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “En riktig skitfråga för många miljoner

  1. Innan man smällde upp dessa toaletter runt om i stan kollade man inte upp el och vattenmöjligheterna först ? Nej, i vanlig ordning som alla andra tokbeslut som har gjorts och görs i Stockholm så blev det något man kom på efteråt.Nu ska dom rivas till ytterligare dryga kostnader.Politiker som inte tänker längre än näsan räcker har vi gott om i Stockholms stadshus…..

    10
  2. Det värsta med dessa toalett är att det kostar pengar att använda dom . Vilket dom som man förväntar sig skall nyttja dom saknar .

    Om man behöver en toalett är det brukligt stt använda en offentlig lokal en restauranger eller dyligt.¹
    Det är ju inte bara hundar som skiter över allt.

    24
  3. Jag ser att det gröna kommunistpartiet (MP) är involverat, precis som vanligt alltså.
    Ska några idiotiska beslut fattas, står alltid MP redo, i regeringen, i Stockholm, i Göteborg, i Malmö, ja överallt där medborgarna varit så dumma att de röstat in dessa vettvillingar.

    48

KommenteraAvbryt svar