Vem hotar oss?

FÖRSVAR. Sverige och USA undertecknade den 5 december 2023 ett avtal om försvarssamarbete, ett så kallat defense cooperation agreement, DCA-avtal. Avtalet reglerar de närmare förutsättningarna för amerikansk militär närvaro i Sverige. Det handlar bland annat om den rättsliga statusen för amerikansk militär personal, leverantörer och anhöriga. I avtalet regleras även USA:s rätt till tillträde till svenskt territorium och rätt att använda vissa anläggningar här.

Idag, tisdagen den 18 juni, ska DCA-avtalet debatteras och beslut ska tas om godkännande, uppskjutning eller förkastning av avtalet i Riksdagen.

Direktsändning går att se på Webb-tv

Beslutet om att godkänna DCA-avtalet kräver kvalificerad majoritet i riksdagen. Det betyder att minst tre fjärdedelar av de röstande, och samtidigt mer än hälften av riksdagens ledamöter, måste rösta för ett godkännande för att det ska börja gälla. Detta enligt regeringsformen 10 kap. 3 § som handlar om riksdagens godkännande av internationella överenskommelser.

-Pettersson ser och hör att avtalet diskuteras på detaljnivå, om skrivningar kärnvapen, USA:s truppers rätt att vara i Sverige, lagar osv. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot tillsammans med andra vänsterblivna.

Jag hör dock inget om anledningen till att avtalet behövs. Är det USA eller någon annan som hotar oss?

Sveriges och USA:s har ett mångårigt samarbete inom säkerhets- och försvarsområdet. Jag anser att det är bra att reglera förutsättningarna för USA;s militär att verka i Sverige. Bland annat om frågor om amerikansk militär personals rättsliga status, tillgång till baseringsområden, förhandslagring av materiel samt regler om skatt och tull osv.

Några vill ha folkomröstning, men jag har aldrig hört några krav på folkomröstning när vi var neutrala/alliansfria. Neutralitet är enligt min mening värdelöst och fegt. Det borde inte vara några problem att ta ställning mellan demokrati och diktatur. Vi har galningen i öst och länder som Belgien, Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, USA, med flera var neutrala i september 1939, det hjälpte inte. Sverige hade ”tur”.

Om Ryssland uppfört civiliserad hade inget avtal behövts.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Vem hotar oss?

  1. Som invandrare från öst tycker jag att svensken får ett slags USA, väst hat med modersmjölken. Hela tiden håller vänstern på och sår split och oreda, något som varit tydligt sedan 60 talet. Därtill att media är så infekterad av vänstern som den kan bli. Om man ser på Sjöstedt, som var gullegrisen nu i EU valet, gick med i VPK 1984, när folk fick ett skott i ryggen som försökte lämna kommunistparadiset. Putin höll till i Östtyskland och var medlem i samma rörelse som Sjöstedt. Tänk om en ledande SD:are haft samma barlast, ganska snart politiskt död. Svensk media väger med olika måttstock.

    10
  2. Putin propagerar för att inte få kärnvapen så nära. Men själv sätter han dom i Kaliningrad och på ubåtar i Östersjön.

  3. När ett land lägger ner sitt eget försvar, blir man på ett eller annat sätt beroende av andras försvar. Detta är en av kostnaderna för att Sverige inte tagit försvarsfrågan på allvar på mycket länge. Fråga gärna representanter för V och MP hur de röstade när det gällde försvarsbesluten 1996, 2000 och 2004.

    30
    2
  4. Som så mycket annat så förstår jag inte riktigt vad det här DCA skall vara bra för.

    Varför behövs det ett separat avtal med USA när vi bägge är med i NATO?

    19
    1
    • Kalasbetalaren, Nato består av 32 länder som ska vara eniga. Hur lång tid det tar såg vi när Sverige ansökte om medlemskap.

      Nu har Sverige och övriga Norden separata avtal med USA som är ett bra komplement.

      15
      18
    • En enad front kan aldrig vara av ondo.Sverige kan inte tro att handhjärtan och ” fredssamtal” mot en som lyckats bryta mot alla tidigare tagna beslut skulle stoppa en som tar sig rätten att invadera ett annat land.Neutralitet låter på pappret så bra,men med en så oberäknelig herre i öster så är det nog bra att ha vänner som ställer upp och hjälper till om det värsta skulle hända.Vi lever inte på en annan planet som många fortfarande tror och att vi skulle vara immuna mot hot mot vårt land är inte bara naivt utan rena rama dumheten…..

      10
      6

KommenteraAvbryt svar