F.d. mäklaren Emil Alcut får inte tillbaka sin licens

BROTTSLIGHET. Den före detta toppmäklaren Emil Alcut lurade vänner och klienter på pengar – och har dömts till sex års fängelse. Parallellt har han försökt få tillbaka sin mäklarlicens. Nu får han nej i förvaltningsrätten.

Emil Alcut, Ekenstam mäkleri, skriver själv ”Mäklare i Stockholms innerstad kräver en typ av person som har ett driv utöver det normala. Emil Alcut har med livets hårda skola i ryggen slagit sig fram genom branshen och lyckats driva sitt företag framgångsrikt frammåt. Men med spets kompetens inom mäklar-yrket har Emil Alcut lyckats att bli en av Stockholms stjärnmäklare”

I sitt beslut skriver förvaltningsrätten att Emil Alcut ”i flera avseenden har handlat i strid med sina skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen”. Rätten beskriver en systematisk bristande hantering av inbetalade handpenningar, och skriver att ”hans lämplighet starkt kan ifrågasättas och utgör ett agerande som allvarligt rubbar förtroendet för honom som mäklare”.

Förvaltningsrätten skriver att Emil Alcut har haft en ”bristande insikt” om sin roll och sitt ansvar som mäklare, och noterar också att han dömts till fängelse. Det är enligt rätten ”uppenbart” att han inte ska få tillbaka sin mäklarlicens. Tingsrättens fängelsedom är överklagad och ska upp i hovrätten senare i juni.

Brotten Emil Alcut dömts för:

  • Grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, för att ha vilselett köpare av en villa i Täby att betala 200 000 kronor för mycket – och sen själv använt pengarna.
  • Grov trolöshet mot huvudman, för att ha tagit emot 12,7 miljoner kronor för en husförsäljning som säljarna sen inte sett skymten av.
  • Grovt bedrägeri för att ha fått en man att föra över 1,75 miljoner kronor i handpenning för en falsk lägenhetsförsäljning.
  • Grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning i fem fall, för att ha förfalskat bostadsägares namnteckningar i köpeavtal och på så sätt fått bostadsköpare att föra över sammanlagt 9,3 miljoner kronor i handpenningar för försäljningar som inte existerade.
  • Grovt bokföringsbrott, för att inte ha skött bokföringen i ett av sina företag ordentligt.
  • Emil Alcut har förnekat brott.

-Pettersson säger att det är något fel på herr Alcut om han tror han kan fortsätta som mäklare…

***

TIDIGARE 2024-04-11 F.d. mäklaren Emil Alcut döms till sex års fängelse för grovt bedrägeri m.m.

BROTTSLIGHET. Den f.d. mäklaren Emil Alcut, verksam i Stockholmsområdet har lurat till sig miljontals kronor från sina kunder, däribland ett dödsbo. Nu döms han till sex års fängelse.

Alcut åtalades i februari i år för grov trolöshet mot huvudman och flera grova bedrägerier. Han ska bland annat ha lurat ett dödsbo på 12,7 miljoner kronor och tillskansat sig 11 miljoner kronor i handpenningar för falska bostadsförsäljningar.

Han döms nu mot sitt nekande till sex års fängelse, tiotals miljoner i skadestånd och näringsförbud i tio år.

***

TIDIGARE 2024-02-29 Emil Alcut, f.d. mäklare åtalas för grovt bedrägeri m.m.

BROTTSLIGHET. Den före detta mäklaren Emil Engin Alkut, född 1969, åtalas vid Stockholms tingsrätt målnummer B 2783-22 plus ett åtal från i höstas för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

  • Mäklaren åtalas för grov trolöshet mot huvudman efter en husförsäljning. Han ska ha tagit emot pengar från köparna på ett eget konto och på en väns konto utan att pengarna hållits åtskilda från övriga medel, och sen ska pengarna ha förbrukats. Det rör sig om 12,7 miljoner kronor som säljarna inte fått del av, enligt åtalet.
  • Han åtalas också för grovt bedrägeri för att ha fått en man att föra över 1,75 miljoner kronor i handpenning för en falsk lägenhetsförsäljning.
  • Utöver det åtalas han för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning för att ha fått ytterligare fem bostadsköpare att föra över sammanlagt 9,3 miljoner kronor i handpenningar efter att han förfalskat bostadsägares namnteckningar på köpeavtalen.
  • Mäklaren förnekar brott.
  • Hans vän, en man i 70-årsåldern, åtalas för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, alternativt näringspenningtvätt, för att ha ”främjat (mäklarens) gärning/…/genom att upplåta sitt bolagskonto” för att få in en del av köpesumman. Han ska också ha ”främjat (mäklarens) gärning genom att på (mäklarens) uppdrag förbruka de insatta klientmedlen”. 
  • Även vännen förnekar brott och säger i förhör att han har agerat på uppdrag av mäklaren.

***

TIDIGARE 2023-05-30 Toppmäklare förlorar licensen

BROTTSLIGHET. Stjärnmäklaren ska ha ljugit om villans slutpris – och lurat köparen på 200.000 kronor. Nu har han blivit av med sin mäklarlicens och är den andra toppmäklaren i Stockholm som på kort tid anklagats för grova ekobrott, rapporterar SVT.

Det var rena cirkusen, säger mannen som köpte villan.

Mäklaren har en framgångsrik karriär i branschen och säljer bostäder i några av Stockholms mest exklusiva områden.

Nu har Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, återkallat hans licens med omedelbar verkan.

Nu är det Emil Engin Alkut, vd på Ekenstam mäkleri.

Nyligen var det Adam Farhoumand, han sitter numera häktad.

-Pettersson undrar om det är en tillfällighet att båda verkar komma från länder som inte är så bra på skidåkning?

Adam Farhoumand, Unik fastighetsförmedling,

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “F.d. mäklaren Emil Alcut får inte tillbaka sin licens

  1. De är för underbara dessa fiiina babbemäklare och babbeadvokater med sina fina kläde, dyra bilar och klockor, de lurar skjortan av folk och sedan tror de att kan fortsätta med spektaklet trots domar. Detta är bara att skala på ytan av bedrägeriet och korruptionen inom vissa kretsar, det finns mycket mycket mer som ännu inte kommit fram i ljuset.

    24
    1
  2. Pettersson undrar om det är en tillfällighet att båda verkar komma från länder som inte är så bra på skidåkning?

    Allt fler från dessa länder skaffar sig så kallade ”manschettyrken”, och finns nu inom yrken som mäklare, advokater, tjänstemän, etc.
    Hittat på nätet:
    ”Allt vanligare att advokater begår brott eller bryter mot etiska regler, hittills allvarligaste fallen gäller Ekrem Güngör och Amir Amdouni som dömts för förberedelse till mord och som nu avtjänar fängelsestraff”.
    https://detgodasamhallet.com/2024/06/16/hittat-pa-natet-allt-vanligare-att-advokater-begar-brott/#more-90559

    …även Rossana Dinamarca, som i riksdagen bar tröja med trycket ”SD=Rasister”, arbetar numera som jurist på en advokatbyrå, ”med 16 års erfarenhet av lagstiftande arbete i riksdagen”, som hon beskriver sig själv:
    https://se.linkedin.com/posts/rossanadinamarca_p%C3%A5skrivet-och-klart-i-slutet-p%C3%A5-mars-b%C3%B6rjar-activity-7028286775227777024-ESZB?trk=public_profile_like_view

    14
    1

KommenteraAvbryt svar