Inför Arizona abortlag från år 1864?

UTRIKES. För två år sedan upphävde Högsta domstolen i USA den nationella aborträtten Roe mot Wade. Sedan dess har möjligheten till abort begränsats i flera delstater. I går kom ett nytt bakslag för abortförespråkarna när den Högsta delstatsdomstolen i Arizona vidhöll en lag från 1864 som förbjuder nästan alla aborter.

”Läkare har nu informerats om att alla aborter, utom de som är nödvändiga för att rädda en kvinnas liv, är olagliga”, säger domstolen enligt The New York Times. Det görs inte heller några undantag för vare sig våldtäkt eller incest. Förslaget på den nya laget ersätter en lag från 2022 som tillåter aborter till vecka 15, rapporterar The Hill. Den svenska abortlagen från 1975 ger alla kvinnor rätt till fri abort till och med den 18:e graviditetsveckan. I Danmark, Norge och på Grönland fattar den gravida själv beslut om abort upp till vecka 12. På Färöarna, Åland, Island och i Finland har lagstiftarna satt upp vissa medicinska eller sociala kriterier som måste uppfyllas för att en abort ska tillåtas. Det är dock svårt att säga vilken betydelse dessa krav har i praktiken.  I Finland godkänns alla ansökningar upp till vecka 12.

I Arizona röstade fyra domare för och två emot. Samtliga är utnämnda av det republikanska partiet. Men beslutet har tillfälligt lagts på is och skickats till en lägre domstol i delstaten för att ytterligare inspel.

Under den tiden kommer abortmottagningarna fortsätta sitt arbete till slutet av maj, samtidigt som demokratiska beslutsfattare försöker hitta nya sätt att fördröja förslaget.

Beskedet har väckt stark kritik. Det demokratiska partiet menar att man riskerar kvinnors liv. Arizonas justitieminister, Kris Mays (D), säger att hon inte kommer åtala läkare som utför aborter.

Flera republikaner har också uppmanat domstolen att riva upp beslutet.

President Joe Biden kallar det för ett ”grymt” beslut och säger att det är ett resolute av ”Folkvalda republikaners extrema agenda att få bort kvinnors rättigheter”. ”Miljoner Arizonabor kommer snart att leva under ett ännu extremare och farligare abortförbud som inte skyddar kvinnor när deras hälsa är i fara eller i tragiska fall av våldtäkt och incest”, säger Biden i ett uttalande. Abortfrågan är en av Bidens huvudfokus inför höstens presidentval.

Presidentkandidaten Donald Trump vill att väljarna ska veta att han inte tar så mycket ställning alls i abortfrågan, skriver Washington Posts Aaron Blake.

I den video som expresidenten publicerade på måndagen lät det snarare som att han sammanfattade rådande omständigheter än att han tog ställning, tycker Blake. ”Trumps språk är tillräckligt luddigt för att det ska vara oklart om han ens motsätter sig ett nationellt förbud”.

Att inskränka aborträtten är politiskt riskabelt och skulle kunna kosta Trump drömmen om en andra mandatperiod. – Man måste följa sitt hjärta i den här frågan, men kom ihåg: Man måste också vinna val, säger Trump i klippet innan han meddelar att han inte planerar något nationellt abortförbud.

-Pettersson noterar att Donald Trump som vanligt gör det han tror är bäst för Donald Trump.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Inför Arizona abortlag från år 1864?

  1. messkalle – In the wide world web I am a Swedish ant who retired more than twenty years as aviator. Happily married to a non military feminist believing she is the most beautiful and best for me.
    messkalle skriver:

    Aborträtten skall avgöras av kvinnor, inte av män. I Sverige är det lätt abortera då det finns piller om livmoderbäraren inte kunde säga nej – stopp – använd kondom.
    Så ser världen inte ut för de kvinnor som blir våldtagna, utnyttjade eller är mannen lydig.
    Aborträtten kommer blir frågan som hindrar Trump att bli USA´s 47e president och det blir då kvinnliga röster som avgör. I Arizona ”exploderade” nyheten att Arizona skall tillämpa lagstiftningen från 1864 som innebär att abort bestraffas med fängelse både för läkaren och patienten. Trump duckar och uttalar sig luddigt, ”Det är upp till varje delstat.” Biden är tydlig, ”Högsta domstolens beslut Roe vs Wade skall återställas.
    – Det säkert få unga som läser Pettersson men orden; Sprid ingen säd på hälleberget utan så i god jord gör framtiden ljus.

  2. Detta med aborter är ett problem för kyrkan .
    Alltså för att få bort dett från katolska kyrkan och des avarter bör man få fart på tempelriddaren som då är kyrkans traditionella fienden.
    Problemet är ju typiskt svenskt sen genus sossialismen anammades och den statsminister plötsligt i intresserad sig sexuela perveriteter .

  3. ”Pettersson noterar att Donald Trump som vanligt gör det han tror är bäst för Donald Trump.”
    Det samma gäller för 99.9% av alla politiker.

    Att låta delstaterna bestämma är inte fel.
    Demokraterna är för abort helt upp till förlossningen, vissa är efter förlossningen! Detta är barnamord.,

    12
    2
    • Mike E, nu blåljuger du ”Demokraterna är för abort helt upp till förlossningen, vissa är efter förlossningen! Detta är barnamord”

      De flesta demokrater och många andra var nöjda med lagen från 2022 som tillät abort till vecka 15.

      7
      6
  4. Jag är emot abort av etiska skäl men förstår att möjligheten till abort ska finnas av pragmatiska skäl.
    Därför anser jag att abort upptill 12:e veckan ska vara möjlig samt senare om det föreligger medicinska skäl för detta.

    Men jag anser inte att abort ska vara ännu ett preventivmedel för korkade, lösaktiga fruntimmer.

    15

KommenteraAvbryt svar