3-0 till bortalaget för förberedelse till mord i Borlänge

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Falu tingsrätt Mål: B 5003-23, dömer tre män för förberedelse till mord och grovt vapenbrott begånget strax innan julafton 2023 i Borlänge. Händelsen har ägt rum inom ramen för konflikten mellan de kriminella nätverken Foxtrot och La liga. Två av männen döms till fängelse i 7 år och en av dem utvisas även ur riket.

Exempel på invånare i Borlänge, ej kriminella vad jag vet

Tingsrätten har kommit fram till att det är bevisat att en av de åtalade männen transporterat vapnet med ammunition till Borlänge i syfte att överlämna det till de övriga männen, som sen skulle beröva målsäganden livet. Tingsrätten har också kommit fram till att mordet varit noggrant planerat och att planeringen involverat flera personer på en högre hierarkisk nivå i nätverket än de åtalade männen. De åtalade männens roller har varit att en av de skulle se till att vapnet kom på plats och överlämnades till de två andra männen, som sen skulle utföra själva mordet.

  • Eftersom det funnits en tydlig och gemensam brottsplan med en tydlig rollfördelning anser tingsrätten att alla tre ska dömas för att ha begått brotten tillsammans och i samförstånd med varandra och andra personer säger rättens ordförande lagmannen Johan Rosén. De döms därför alla för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. En av männen döms också för brott mot vapenlagen.

Påföljden har, avseende de två vuxna männen, bestämts till fängelse sju år. En av männen utvisas dessutom ur riket och förbjuds att återvända hit. Den tredje mannen, som endast var 17 år vid tillfället, döms till sluten ungdomsvård ett år och sex månader.

Gärningsmännen hade ingen koppling till varandra eller det tilltänkta mordoffret. Genom den omfattande utredningen i målet, med bland annat utdrag ur krypterade chattar och röstmeddelanden samt uppgifter från en person i nätverket som under själva händelseförloppet tog kontakt med polisen och på så sätt förhindrade mordet, råder det inga tvivel om att det varit fråga om ett beställningsmord inom konflikten mellan de kriminella nätverken Foxtrot och La liga, säger Johan Rosén.

Rätten är enig i sin dom.

De dömda är:

  • Loay Njairi, född 2006, medborgare i Tunisien. Brott som Loay Njairi döms för är Förberedelse till mord och Grovt vapenbrott till Sluten ungdomsavård 1 år 6 månader. Advokaten ska få ersättning av staten med 211.574 kr.
  • Amer Radouani, född 2003, döms för Brott mot vapenlagen, Förberedelse till mord och Grovt vapenbrott till fängelse i 7 år. Advokaten ska få ersättning av staten med 193.308 kr.
  • Edward Wakahia, född 2001, medborgare i Kenya döms för Förberedelse till mord och Grovt vapenbrott till Fängelse i 7 år och utvisning på livstid. Advokaterna ska få ersättning av staten med 246.541 kr.

Kort ur domen: Amer Ali Radouani, Edward Kamau Wakahia och Loay Njairi har tillsammans och i samförstånd med varandra och med andra personer förberett att döda Veysi Ortac. De har därvid med uppsåt att utföra eller främja brottet anskaffat, transporterat, innehaft och/eller tagit annan befattning med en pistol med tillhörande ammunition. Föremålen har varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid brottet. Härutöver har Loay Njairi och Edward Wakahia med uppsåt att utföra brottet mottagit pengar för att täcka kostnader för att utföra brottet.

Fara för brottets fullbordan har inte varit ringa och gärningen kan inte heller med hänsyn till andra omständigheter anses som mindre allvarlig.

Det hände mellan den 20 december 2023 och den 22 december 2023 på Borlänge, Borlänge kommun eller annan/andra platser i Sverige. Amer Ali Radouani, Edward Kamau Wakahia och Loay Njairi begick gärningen
med uppsåt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “3-0 till bortalaget för förberedelse till mord i Borlänge

  1. Sala, vi brukar inte utvisa svenska medborgare så du får försöka påverka lagstiftarna.

    Douglas Murray är det hockeyspelaren som tog en golfbil till Operakällaren och åkte fast för fyllkörning? Han har nog inte rätt.

    4
    3

KommenteraAvbryt svar