Vår oförmåga att hantera muslimska islamofober

av Douglas Murray  •  21 augusti, 2016

  • Asad Shahs baneman var en sunnimuslim, Tanveer Ahmed, som rest till Glasgow i syfte att mörda Shah, eftersom han ansåg att denne hade ”vanhedrat profeten Muhammed”. Någonstans här slits den invanda och bekväma dramaturgi som brukar användas i det nutida Storbritannien sönder.

  • Om Shahs mördare hade varit en ickemuslim, skulle medier och politiker gjort allt som stod i deras makt för att gräva fram vad som inspirerat mördaren och vilka kontakter han hade. Mer specifikt skulle de ha velat ta reda på om det fanns någon – särskilt någon auktoritetsfigur – som någonsin uppmanat till mord på pakistanska affärsinnehavare. Men när en brittisk muslim dödar en annan brittisk muslim som påstådd ”avfälling”, och lokala religiösa ledare visar sig ha hyllat eller sörjt dem som mördat människor som anklagats för ”avfall” – då hörs inte ett knyst från dessa människor.

gatestone_islamofob

Tidigare i år inträffade ett mord som skakade Storbritannien. Strax före påsk knivhöggs den 40-årige affärsinnehavaren Asad Shah i Glasgow; han dog på gatan utanför sin affär. Nyheten beskrevs genast som ett religiöst hatbrott. Men den typ av religiöst hatbrott det visade sig vara kom som en överraskning för stora delar av den brittiska allmänheten.

Begreppet ”islamofobi” får så mycket uppmärksamhet att många människor, däribland en del muslimska grupper, omedelbart antog att mordet på Asad Shah var ett ”islamofobiskt” mord. Det visade sig dock att den man som greps av polisen – och som nyligen dömdes till minst 27 års fängelse för mordet – också var muslim.

Läs vidare

KommenteraAvbryt svar