Malmö har råd med mycket men sparar på skolmaten

SKATTER & SLÖSERI. Den politiska kommunledningen i Malmö består av företrädare från socialdemokraterna, liberalerna och miljöpartiet som har samtliga kommunalrådsposter med beredningsansvar. Om och om igen har Malmös toppolitiker varit tydliga med att stadens skolelever inte ska påverkas av besparingarna. Men när livsmedelspriserna ökade vid årsskiftet togs drastiska beslut på Malmö skolrestauranger, rapporterar Sydsvenskan bakom betalvägg.

Malmö lägger redan mindre pengar på förskola och grundskola än Sveriges två andra storstadskommuner Stockholm och Göteborg. För 2023 har Malmö dessutom det största sparbetinget inom utbildningssektorn.

Det är ingen sparbudget, säger Juan-Tadeo Espitia (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, som ska dra ner mest.

En jämförelse som Göteborgs stad har gjort mellan de tre storstäderna för år 2020, visar att Stockholm lägger nästan 9 000 kronor mer per elev och år än vad Malmö använder. Databasen Kolada, där man kan jämföra kommunernas kostnader för olika saker, visar samma sak.

-Pettersson noterar att Malmö spar på skolmaten och att det diskuteras om den är näringsriktig. Malmö är också den kommun som får mest bidrag från andra kommuner i hela Sverige. Malmö får 6.400 miljoner per år, 17,5 miljoner om dagen för att inte gå i konkurs.

Men Malmö har råd med rosa enhörningar, pridemålade parkbänkar, iransk “eldfest”, arabisk filmfestival, betala 49 influencers för att göra reklam för staden, stora pride-jippon, bistånd till illegala invandrare, inspelning av Malmös ljudkuliss, heltidsanställd skateboard samordnare, köper lägenheter till kriminella,  Malmö beställde två koggar (en fartygstyp) för 138 miljoner som ett projekt för arbetslösa, när projektet var klart såldes koggarna för 100 kronor…

 • Malmö har 205 st kommunala kommunikatörer, som kostar skattebetalarna 350 000 kronor om dagen i lönekostnader.
 • Malmö betalade totalt 70 miljoner för att låta gängkriminella bo i lyxlägenheter där både städning och mat ingick. Dessa boenden användes ofta som bas för grova brott.
 • Malmö har gett över 70 000 kr i bidrag till den islamistiska rörelsen Milli Görus som vill omvända homosexuella och kallar Förintelsen för en myt.
 • Malmö har i flera år bjudit influencers på semester. Allt från flyg och hotellrum till middagar ingick. Senaste året landade notan på 695 000 kr. ”Vi tycker att det är bra utdelning för skattepengarna” sa ansvarig chef.
 • Malmö har bränt 4,3 miljoner på att “utmana inomhusnormen”, alltså att uppmuntra medarbetare att jobba utomhus. “Normer bryts inte över en natt. Här handlar det om att skapa tillit och en dialog om att det är okej att göra annorlunda”, säger projektledaren.
 • Malmö bjöd gängkriminella på skridresa till Sälen och en hotellvistelse på Gotland för att hälsa på en annan gängkriminell. “Att göra saker tillsammans är ju inte en ovanlig rehabiliterande åtgärd”, sa en avdelningschef på Malmö stad.
 • I sex år har Malmö haft en heltidsanställd skateboardsamordnare, med en budget på 2,5 miljoner för att bl.a. anordna skateboardevenemang.
 • OSV.
Malmös kompetensregn i nutid

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Malmö har råd med mycket men sparar på skolmaten

 1. Barnens mat är inte viktigt..
  Viktigare att ha 200 kommunikatörer a minst
  1 miljon styck. Arma land.

  29
 2. Jag bodde i Malmö mellan 1997-2004, och jag såg redan då vartåt det var på väg. Jag arbetade som kurator, och såg hur Malmö ville spänna musklerna och radera ut arbetarstadsstämpeln, och lillebrorskomplexet gentemot lärostaden Lund.

  Under mina år i Malmö byggde man Öresundsbron, Turning Torso, Bo01, man tog dit regattan, man började med tunnelbygget, man startade högskola/universitet m.m. Dom som fick betala var dom svaga och utsatta, för under samma tid drog man in härbärgeplatserna för uteliggarna, man stängde avgiftningen för narkomaner, man stängde fritidsgården på Rosengård och man stängde en hel psykiatriavdelning bl.a.

  Synd, för Malmö var en fin stad…

  24
 3. Glöm inte enhörningen! Ännu har inte dess positiva inverkan på Malmös befolkning redovisats. En utvärdering är på sin plats.

  Griskött är (nu) billigare än kyckling och påstås (nu) ha lägre klimatpåverkan. Mjölmaskprodukter till dem som inte äter gris. En win-win-win-situation, särskilt som att dessa nya livsmedelsproducenter då kommer, som det heter, in på marknaden och nog också kan tänka sig att hålla temporära lågpris för att Malmös skolbarn ska få tillräckligt med protein i lunchmaten. Vilken PR!

  Jag skulle kanske också slösa om pengarna, liksom sagans sötgröt, flödade fram från outsinliga(?)källor.

  22
 4. Stoppa bidraget på 6,5 miljarder till malmö. Låt dom klara sig på egen hand. Sänk utgifterna eller höj kommunalskatten. Enkelt. BIDRAG ÄR INGEN LÖSNING VARE SIG TILL KOMMUNER ELLER LÄNDER

  42
  • Helt rätt. Varför ska andra kommuner ta ansvar för en misskött ekonomi i Malmö? Och dessutom till jippon som bara gagnar sk utsatta grupper, som karriärkärringar, invandrare, hbtq-folk, som gödslas med bidragsfinansierade hittepåjobb och föreningsbidrag. Med nuvarande regering borde det vara full möjligt att dra in utjämningsbidraget till det rasistiska och öppet svenskfientliga styret i Malmö.

   Nu bor jag inte längre i Sverige. Men har fortfarande mitt arbete och släktingar kvar i utförsåkningslandet. Men det är skönt att slippa leva mitt i eländet och betrakta det här från ett av grannländerna. Ni som överväger lämna landet, sluta fundera, gör slag i saken så fort ni får chansen.

   19
 5. Staten borde kräva höjning av kommunskatten innan utjämningsbidraget delas ut. Börja med att 40% i kommunalskatt. Sänk bidragen för utlänningar och kräv att dom ska arbeta. Dra också ner på äldreförsörjningsstöd för utlänningar. Vänstern för värva röster på annat sätt.

  40
  2
 6. Dom behöver väl inte spara på nåt. Landets mer välskötta kommuner betalar ju miljarder så att Malmö kan kosta på sig det mesta.

  35
 7. Man brukar tala om “failed states”, dvs stater som är totalt korrupta skit-håls-länder. Libanon och stora delar av MENA är detta.

  Nu kan man tala om “Failed-cities” där Malmö är en av dem !

  44
 8. Inför mer Bacon så blir det mer över till de som är hungriga och inte har religiösa problem med maten.
  De andra som inte vill äta, kan gå till halalhörnan för mat?

  47
  • Vi minns sossen Ilmar Reepalu som började bygga det multikulti flum Malmö och vi ser idag hur det har gått.
   6,5 miljarder skattepengar är mycket pengar som säkert skulle ha använts bättre i de kommuner som nu får stå för Malmös nota.

   41
   2
 9. Som det Malmöitiska ordspråket säger “Först Malmö , sedan resten av Sverige”.
  Det där med Skolan och dagis är lite missvisande .
  Mamma och Pappa har redan bidrag för att gå hemma och ta hand om familjen , därför behövs inte lika stor utbyggnad i den sektionen.
  Så här ser Sossarnas plan ut för framtidens Sverige .
  Hur de ska ha råd med det vet ingen . Men tänka framåt har inte varit en Socialdemokratisk paradgren sedan Göran P slutade .

  45
  1
  • Det är inte sexleksaker de vill ha utan privatliv, det är inte många som vill ha personer inspringande till en när man vill ha lite skoj i sänghalmen.
   Sen lägga pengarna på nubbe eller liknande hade kanske inte varit dumt.

   25
  • Innan man lyckas ta sig in på hemmet är man dödfärdig. Sina sista månader i livet tänker man nog inte så mycket på sex. Fast tänker gör man kanske men steget från tanke till handling är ofta långt.

   Jag kom att tänka på Borst-Oskar. Det var när hans käring låg på sjukhus. Oskar kröp ned i sängen och började vänslas. Då kommer översköterskan in och hon var inte nådig. Oskar vänder sig om och säger: ‘Det är ingen fara syster lilla vi är gifta’.

   19

Kommentera