En förlust på 137 999 900 kronor känns fantastisk bra för V-politiker i Malmö

MALMÖ. Koggarna har kostat 138 miljoner kronor. Nu säljs de för 100 kronor. – Det känns fantastiskt bra att ha rott detta i hamn, säger Daniel Sejstrajcic, kulturnämnden ordförande.

Kol- och koksmagnaten Knuth Borg, Wallenbergfamiljens tidigare försäljningschef och grundare av Västeråsbaserade Scandinavian Intermarket AB, pekas ut som ny ägare.

– Det är en seriös köpare, som är seriöst intresserad av historiska skepp men som också har ekonomiska muskler och vilja att satsa på den här verksamheten, säger en lättad Daniel Sejstrajcic. 2013-12-21_1054

Malmös Wasaprojekt har inte bara varit en dans på rosor. Som alla träbåtsägare vet; när du renoverat färdigt i ena änden, är det dags att börja i den andra. Bara underhållet av koggarna har kostat mellan två till tre miljoner kronor per år. Totalt har projektet kostat 138 miljoner sedan starten 1998.

Det började som ett projekt för arbetslösa byggnadsarbetare och utvecklades till en turistattraktion med eget museum. Men de senaste sju åren har koggprojektet kantats av bråk och pengabrist.

Stadshuset tröttnade och Malmö museer tröttnade och tröttast av dem alla var förmodligen kulturnämndens ordförande Daniel Sejstrajcic (V).

– Det känns skönt med ett avslut, säger han. – Nu ska jag sysselsätta mig med att föra fram den fantastiska kulturpolitik vi faktiskt har.

-Pettersson tycker det är ett fantastisk bevis på politiker-logik. Köp för 138 miljoner, sälj för 100 kronor, gör en förlust på 137 999 900 kronor och sedan utbrista – Det känns fantastiskt bra att ha rott detta i hamn!

Skattebetalare, kom ihåg att politik är att välja och vi väljer politiker…

Fakta. Kogg är en skeppstyp som etablerades av tyska Hansan under medeltiden. Koggarna kan sägas vara en viktig symbol för hela den medeltida kulturen i inte minst Östersjön. Genom de lastdryga koggarna utvecklades sjöfarten i Skandinavien under 1200-talet. Som ett resultat av detta grundades ett flertal nordiska kuststäder.

 • 1998. Koggprojektet inleds i Malmö som sysselsättning för arbetslösa byggnadsarbetare.
 • 2001. Stora koggen sjösätts.
 • 2004. Koggmuseet invigs den 23 maj i gamla Svävarterminalen. I juni inleds segling med lilla koggen.
 • 2005. ”Tvekamp av Elbogen” klar för visning den 1 juni.
 • 2006. En majoritet i kommunstyrelsen säger nej till fortsatt finansiering, men efter en politisk helomvändning av Vänsterpartiet blir det mer pengar under ett par år. Sedan ska koggarna bli en del av Malmö museer.
 • 2008. Första seglats med allmänheten i stora koggen.
 • 2010. Koggarna bjuds ut på entreprenad i fyra år. Stiftelsen Foteviken vinner.
 • 2012. Stiftelsen Foteviken begär sig själv i konkurs i november.
 • 2013. Kulturnämnden hittare en lämplig köpare. Eftersom koggarna inte är bokförda som en tillgång i Malmö stads anläggningsregister och därför inte har något ekonomiskt värde i balansräkningen, blir priset symboliskt: 100 kronor.
 • 2014. Avtalet ska skriva under i januari. Om allt går som planerat byter koggarna ägare i slutet av månaden.

2013-12-21_1058

Sydsvenskan

 

12 thoughts on “En förlust på 137 999 900 kronor känns fantastisk bra för V-politiker i Malmö

 1. Om det hade varit Daniel Sejstrajcic, kulturnämnden ordförande och kommunist, som förlorat endast en promille av dessa 138 miljoner för sin egen del och på ett så döfött projekt, hade han säkert gråtit krokodiltårar. I så fall hade ju summan reducerats till futtiga 138 tusen kronor, och kulturnämndens ordförande borde med de löner man har hos Malmö kommun kunnat betala tillbaka skattebetalarnas pengar på bara några få år. Daniel Sejstrajcic valde dock att låta skattebetalarna betala hans egna beslut i den här saken.
  I höst är det val och då väljer vi vilka vi vill se i Malmös Kommuns ledning.
  Inte ska vi väl då ha den mannen kvar på kommunens lönelista. Välj ingen ur Daniel Sejstrajcics parti heller, för Vänsterpartisterna som ju är kommunister i verkligheten, och Vänsterpartister endast på några papper.
  Kasta ut alla kommunister på en gång, bojkotta dem vid kommunalvalet i september 2014.

  • I tredje rikets första stad var det väl hon skrev, det nya kommunalrådet Jamme. Det är inte lätt att hålla reda på alla ingredienserna i en arabisk stad i Absurdistan. Men tveklöst hör ju nazismen hemma där, liksom i Kairo, Ramallah och Ramalmö, bara för att nämna några nazistiska nästen i tvåtusentalet- äh förlåt 1400-talet ska det nog va.

Kommentera