Nio döda valar på stränderna – ett av USA:s vindkraftsproblem

ENERGIPOLITIK. Den döda knölvalen på den smala stranden i New Jersey var stor som en skolbuss och vägde tolv ton. Den är en av totalt nio valar som har hittats döda på stränderna i nordöstra USA. Knölvalen i skolbussstorlek som sköljde iland på en smal strand i Brigantine, NJ, vägde den här månaden in på 12 ton och tog en tung känslomässig vägtull på kuststäder som hjälplöst bevittnade en ström av sådana dödsfall.

Död knölval i Brigantine, New Jersey, USA

Puckelryggen var en av nio stora valar som blev strandsatta under sex veckor på eller nära stränder i nordöstra delen, inte långt från där utvecklare av hundratals havsbaserade vindkraftverk är engagerade i en uppsjö av förkonstruktionsaktiviteter. Dödsfallen har lett till att projekten bromsats även om  statliga forskare säger att de inte är relaterade till dem .

Det är det senaste i en rad av hot mot en nystartad havsbaserad vindkraftsindustri som klimatförespråkarna säger är centralt för att minska utsläppen av växthusgaser. Stigande kostnader på grund av inflation och brist på arbetskraft får utvecklare att säga att deras projekt kanske inte är lönsamma. En rad stämningar och pågående federala restriktioner för att skydda känsligt djurliv kan ytterligare öka kostnaderna. Osäkerheten har grumlat de ljusa förväntningarna på massiv tillväxt av havsbaserad vindkraft i USA, som Biden-administrationen och flera delstatsregeringar har satsat stort på i sina klimatplaner.

Läs hela artikeln på The Washington Post

Om förlustsnurror på bloggen…

Några levande valar på filmen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Nio döda valar på stränderna – ett av USA:s vindkraftsproblem

  1. Ingen i hela världen står ut med dessa jäkla snurrors oljud !

    Varken människor, djur , insekter eller havens alla livsformer står ut !

    Dessa jävla vindsnurror är djävulens påfund !

    18

Kommentera