Huawei stämmer Sverige på mångmiljardbelopp efter 5G-upphandlingen

EKONOMI. Den 20 oktober 2020 meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att operatörer som ska delta i den svenska 5G-utbyggnaden inte får använda utrustning från kinesiska Huawei och den statliga kinesiska tillverkaren ZTE. Befintlig utrustning från Huawei och ZTE i gamla nät ska också, enligt PTS, tas bort. Beslutet kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo, inför den kommande auktionen av svenska 5G-frekvenser.

Bild: Utrikespolitiska institutet

Telekomjätten Huawei omsätter varning om stämning till verklighet. Nu krävs Sverige på 5,2 miljarder kronor, ett belopp som kan sticka iväg till 40 miljarder.

För några år sedan var kinesiska Huawei en av mobiltelefonsmarknades starkaste aktörer, med avancerade, egendesignade systemkretsar och annan teknik i framkant. Inför utrullningen av infrastruktur för 5G var bolaget också en kandidat, men situationen vände tvärt när USA pekade ut Huawei som en säkerhetsrisk. Inblandning i spionage i Australien påstås vara en av anledningarna bakom anklagelserna.

Att Huawei inte får vara del av den svenska 5G-infrastrukten fastslogs i somras, efter många vändor hos Post- och telestyrelsen, Försvarsmakten samt Säkerhetspolisen, som menar att företagets hårdvara innebär en säkerhetsrisk. Nu följer nästa del i Huawei-följetongen. Telekomjätten stämmer svenska staten på 5,2 miljarder kronor, som skadestånd för nedfläckat rykte och skador för bolagets investeringar i Sverige.

SVT rapporterar om ärendet och skriver att Huawei varnade för stämning för ett år sedan, med investeringsskyddsavtalet BIT som grund. Enligt avtalet finns ett så kallat skiljeförfarande som verktyg, vilket innebär att en tvist kan lösas utanför allmän domstol. Detta är vad Huawei nu begär, och den internationella skiljedomstolen ICSID ska hantera fallet.

I samtal med SVT förklarar Rikard Allvin, som är expert på handelsfrågor, att det är mycket oklart om Huawei kan gå i land med stämningen eftersom det inte finns motsvarande exempel sedan tidigare. Allvin tror att stämningen inte enbart handlar om ekonomisk kompensation, utan att det också är en markering för att velande länder inte ska fatta samma infrastrukturbeslut som Sverige.

Därtill följer Allvin upp med att det rejäla beloppet om 5,2 miljarder kronor sannolikt bara är en liten del. Summan ska täcka skador åsamkade år 2021–2025, men slutsumman kan istället landa på 30 eller 40 miljarder kronor – pengar som skattebetalarna står för om Huawei vinner. SVT meddelar att Post- och telestyrelsen inte vill kommentera saken, medan kommentar från justitiekanslern dröjer. Framtiden får utvisa hur tvisten utvecklas.

Australien, Storbritannien, USA med flera länder har satt stopp för utrustning från Huawei i 5G-näten med hänvisning till att tekniken skulle kunna användas av kinesiska staten för spionage.

-Pettersson menar att en stämning kanske är bra om det innebär att västerländska bolag som slängs ut från Kina kan stämma den kinesiska staten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Huawei stämmer Sverige på mångmiljardbelopp efter 5G-upphandlingen

 1. Vad ska vi med isbjörnar till vi snart kommer dränkas av palmer, sköldpaddor och krokodiler? Vi här uppe i norden kommer inom bara några år få ett habitat som lämpar sig för orangutanger. Negrer har vi ju redan importerat så de lär nog må som firren i plasket. Den globala uppvärmningen gör att jag funderar på att skaffa solpaneler. För att kyla den hjärna jag föddes med. Till yttermera visso kan jag säga att jag numer är prenumerant, på arbetarbladet!

 2. Vad ska vi med 5G till?
  Bygger bara på mer övervakning och kontroll
  Nu larmas det att fåglar dör av radiovågerna som är i frekvenser med micro ugnar

  12
  2
  • Varför har vi mikrovågsugnar och 4G och 3G och bloggar där folk kan skriva en massa dumma kommentarer?

   Det var bättre förr då prästen hade järnkoll med husförhör…

   5
   3
 3. Jag måste efter många ljusår köpa en speciallampa till en svensk designlampa. Den fanns i min närmaste lampaffär. Dyr. Stod Osram. Made in China! Så är det mer och mer.

  14
  • Osram tillverkar inte glödlampor mer Har sålt fabriken för flera år sedan med förbehåll att de som köpte fick använda namnet några år
   Sen blir det bara skit

   10
 4. Sen kan man undra varför alla Svenska rederier gör sig beroende av Kina ,alla fartyg
  som byggs till Svenska rederier byggs i Kina,jag förstår att priserna är lägre, men om
  sen alla varv i Europa slås ut så står vi där med ännu ett område där vi är beroende
  av Kineserna.

  23
 5. Lycka till med det. De kanske kan få någon miljon eller två på sin höjd om de kan hitta en felaktighet i underlaget för upphandlingen.

  Annars kan de få ersättning för ärekränkning med några tiotusen tals kronor, om de vinner målet. Bolag kan inte förtalas vad jag vet i Sverige.

  14
  3
 6. Skulle inte förvåna ett skit om våra klantarslen till politiker har rört till det så vi får betala utan att få något för våra skattepengar.
  Att ha odugliga EU Politiker som råder över värdelösa Svenska politiker blir för mycket för ett litet land som Sverige.
  Så vi lägger riktigt illa till.
  Den saken är klar

  31
  3
 7. Och staten skickar Dan Eliasson som representant, han går med på vadsomhelst för en extra miljon på bankkontot den korrupte sossen

  32
  1

Kommentera