Kinesiska Huawei stoppas från svenska 5G-nätet

SÄKERHETSPOLITIK. Kinesiska Huawei stoppas från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet, slår förvaltningsrätten fast. – Sveriges säkerhet är ett tungt vägande skäl, säger rättens ordförande Ulrika Melin i en kommentar.

Bild: Utrikespolitiska institutet

Melin lägger till att det endast är Säkerhetspolisen och Försvarsmakten som tillsammans har ”en helhetsbild när det gäller säkerhetsläget och hotbilden mot Sverige”.

Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage – alla kinesiska företag måste rapportera till myndigheter.

Det var i oktober som Post- och telestyrelsen meddelade att operatörer som ska delta i den svenska 5G-utbyggnaden inte får använda utrustning från Huawei och att telekombolaget därmed inte fick delta i 5G-auktionen. Huawei har nekat till att bolaget ägnar sig åt spionage och överklagade därefter beslutet.

PRESSMEDDELANDE: Förbudet mot produkter från Huawei i svenska 5G-nät står fast

-Pettersson håller med Säpo, Försvarsmakten och Förvaltningsrätten ”Sveriges säkerhet är ett tungt vägande skäl”, men jag undrar varför samma konsekvensanalys inte görs när vi importerar en miljon muslimer. Människor är farligare än telefoner…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Kinesiska Huawei stoppas från svenska 5G-nätet

 1. Jag tror inte Huawei är sämre än de andra. Med det var ju enkelt att bli av med en konkurrent i USA, Nu kan de sälja sina Iphone utan utan en besvärlig konkurrent. Hur tror ni Google, Amason, Twitter, Iphone, NSA och Facebook agerar.

  • Jag tror inte Google, Amason, Twitter, Apple och Facebook agerar på samma sätt. De ärprivata företag på en kapitalistisk marknad. Huawei lyder en kommunistisk diktatur.

   USA blev inte av med en konkurrent, USA har helt enkelt inga företag som levererar nätverkstjänster på den nivån. De som tjänar på att Huawei försvinner, i varje fall på kort sikt, är Nokia och Ericsson. Risken är dock att de blir uppköpta av något jätteföretag som Apple.

 2. Telecombolagen i USA är enligt lag skyldiga att lämna ut all information de har på sina servrar när staten kräver det.
  Sverige bör alltså stänga ute alla USA-bolag från den svenska telecommarknaden.

  • Där har du fel. Samtliga kinesiska företag, organisationer och individer är skyldiga att genast lämna ut all information som polis eller myndigheter efterfrågar.

   Västerländska företag kan neka att lämna ut information och de får inte lagra vad de vill. Vill någon ha information måste denne, även staten gå till domstol.

   Trots alla fel och brister går det inte att jämföra västerländska företag med den kinesiska diktaturen.

 3. Ja det är en stor säkerhets risk, för då kan USA inte avlyssna som de vill
  Vore ju katastrof

 4. Är vi bättre. Vad har Eriksson gjort i diktaturer vilka har dom levererat till. Förlåt på svenskt vis är det bara konspirationsteorier när det inte kommer från SVT eller Aftonbladet.

  • Vi har inte lagar som tvingar våra företag att informera om hemligheter till staten vad jag vet. Svenska företag är inga helgon men långt ifrån de kinesiska…

 5. Jag ser att Ericsson kommer att få stora problem med att verka i Kina. Är ganska övertygad att det kommer att gå för Ericsson som det gjorde för H&M.

  • Den kinesiska staten kontrollerar telekommarknaden och Ericsson verkar bara på en mindre del i Kina. I praktiken är Ericsson redan utestängt från resten och Ericsson har protesterat mot det svenska beslutet så det behöver inte betyda så mycket.

   • Så är det kanske, men kineserna kommer att ”hämnas” på ett eller annat sätt. För jag svårt att tro att kineserna skulle acceptera beslutet.

   • Troligen kommer kineserna att hämnas men Sverige är en så liten marknad så det märks knappt.

    USA, Storbritannien, Australien, Japan med flera har tagit samma beslut och det är nog värre.

 6. Petterssons kommentar med slutkläm: ”Människor är farligare än telefoner.” är lysande dock inte att glömma att telefon blivit ett redskap att sprida hot, hat och våld.

Kommentera