I stället för cancersjukhus byggdes privata villor

BISTÅND & KORRUPTION. Palestinier över hela världen bidrog med nästan 150 miljoner kronor till en cancerklinik som skulle göra så att palestinier slapp resa till Israel för vård. Drygt fyra år senare har sjukhuset ännu inte börjat anläggas – i stället byggs det privata villor på marken och president Mahmoud Abbas och hans regim anklagas för att ha förskingrat pengarna, rapporterar Dagens Nyheter, bakom betalvägg.  

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) tar emot en palestinsk förtjänstorden president Mahmoud Abbas. Skärmdump Youtube

Cancerkliniken skulle kunna behandla sjuka palestinier på plats så att de slapp de krångliga resorna till Israel för dyra behandlingar, rapporterar DN. Projektet orkestrerades av Mahmoud Abbas Fatah-regim och anställda i offentlig sektor avstod två dagars lön för att finansiera sjukhuset.

Ett markområde på Västbanken norr om Ramallah värt motsvarande 20 miljoner kronor donerades av rika affärsmän och palestinier över hela världen samlade in pengar till sjukhusutrustning.

Sammanlagt 150 miljoner kronor hade samlats in i slutet av 2017 och Mahmoud Abbas berättade att sjukhuset skulle döpas efter den i cancer avlidne PLO-ledaren Khaled al-Hassan.

Sedan hände ingenting – fram till i november förra året. Då återupptogs plötsligt byggarbetet på platsen, fast det verkade röra sig om flera små byggnader som skulle anläggas.

Byggjobbarna berättade att det handlade om flera privata villor – inte ett sjukhus.

När allmänheten fick kännedom om uppgiften så bröt en storm ut och palestiniernas redan sargade förtroende för det korruptionsanklagade ledarskiktet är bottenlågt, rapporterar DN.

Att samla in miljoner till en cancerklinik och sen trolla bort pengarna – det är inte längre korruption, det är ren ondska. Det är att förgifta hela samhället, att ödelägga all tillit människor emellan, säger en läkare som bor i byn Qatanna till tidningen.

Den palestinska regimen har först hävdat att pengarna försvunnit eftersom grävmaskiner, ingenjörer och arkitekter kostat så pass många miljoner. Sedan ändrade sig regimen och hävdade att pengarna fanns kvar på ett bankkonto.

I styrelsen för sjukhusprojektet sitter bland andra chefen för presidentkansliet och chefen för den statliga televisionen och radion.

-Pettersson säger att en regering som blåser sitt eget fattiga folk har nog inga problem att stjäla de miljarder som gödslas över dem från landet i norr som kanske ökar biståndet med 150 miljoner till ett cancersjukhus…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “I stället för cancersjukhus byggdes privata villor

 1. Undrar hur mycket pengar Sverige har bidragit med. Eftersom det handlar om Palestina så är det nog ganska mycket. Och om pengarna nu är borta och insatta på något privat konto där nere så kommer nog Sverige att skicka mer pengar. För självklart ska palestinierna ha ett nytt sjukhus. Och när inte deras ledare betalar med dom pengar som var insamlade så är det självklart att Sverige ställer upp med nya bidrag. Det är ju så synd om palestinierna som är så fattiga. Och deras ledare kan ju inte klandras. Dom gör ju bara vad alla ledare gör. Ser till att dom klarar sig.

 2. I god islamisk anda är detta väl spenderade pengar eftersom alla muslimer vet att den store (falske) profeten Muhammed har sagt att alla sjukdom är Allans straff. Och det är Allan som bestämmer om den straffade personen blir frisk eller inte.
  Alltså finns det inget behov av en cancerklinik i det ockuperade Judéen så då kan man lika gärna bygga lite luxuösa villor till partiets viktigare medlemmar på området.

 3. Pettersson skriver:..”miljarder som gödslas över dem från landet i norr”, dvs miljarder som gödslas över dem från Sverige.

  Möt Hamas miljardärer, läs om deras fenomenala rikedom.
  Hamas högste politiska ledare; Khaled Mashaals förmögenhet uppges röra sig mellan 2-5 miljarder dollar. Nr. 2 i rangordningen; Moussa Abu Marzouks förmögenhet uppges till 2-3 miljarder dollar.
  Hamas politiske ledare; Ismail Haniya har en förmögenhet på 4 miljoner dollar. Även de med lägre befattningar inom Hamas ser till att berika sig, så som Iman Taha, tidigare ung fattig rebell från ett flyktingläger, nu samordnare inom Hamas, samt numera miljonär som låtit bygga sig ett hem i centrala Gaza värt minst en miljon dollar.
  ”Meet the Hamas billionaires ! :
  https://en.globes.co.il/en/article-the-phenomenal-wealth-of-hamas-leaders-1000957953

  10
  • Komplement till ovanstående (om Hamas miljardärer):
   Hamas militära gren “Izz al-Din al-Qassam-brigaderna” är den största och bäst utrustade gruppen som verkar i Gaza. Under de senaste åren har den avsevärt förbättrat sin missil- och raketkapacitet och har genomfört många attacker mot civila israeler, inklusive självmordsbombningar. Leds av Mohammed Deif som är terroriststämplad av USA.
   https://ecfr.eu/special/mapping_palestinian_politics/izz_al_din_al_qassam_brigades/

   Om Palestinsk politik, en interaktiv kartläggning som ständigt uppdateras för att spegla den interna utvecklingen, med information om t.ex. beväpnade grupper, civilsamhället, geografi, organisationer, partier, personer, säkerhetsstyrkor, osv. (om Hamas finns t.ex. 126 st. artiklar)
   Kartläggning av Palestinsk politik:
   https://ecfr.eu/special/mapping_palestinian_politics/

 4. Den socialdemokratisk ordningen och redan tar sig lite olika uttryck runt om i världen.
  Här har vi ytterligare en sten som garanterat inte kommer att vändas på före valet .
  På den kan vi lägga värdegrunden .
  Androm till varnagel .

  13
 5. Lite svårt att tro det börjar gå upp för våra partier att vi varit för släpphänta i hanteringen av de lönsamma.

  21
 6. “I styrelsen för sjukhusprojektet sitter bland andra chefen för presidentkansliet och chefen för den statliga televisionen och radion.”
  Sjukhusprojekt? Vad sägs om Karolinska? Chef för statliga televisionen? Vad sägs om Stjärne?
  Baguette hyser ett oändligt förakt för de flesta politiker och politiskt tillsatta tjänstemän (förlåt mig, tjänstepersoner ska det vara enligt Orwellskt nyspråk) med vissa undantag.

  21
 7. Nu verkar partierna som inte tillhör den rödgröna röran hittar lite stake:

  ÅTTA FÖRSLAG SOM M, KD, SD, L OCH C ENATS OM:

  ● Slopad sekretess mellan myndigheterna

  Förändra huvudregeln i sekretesslagstiftningen så att berörda myndigheter som utgångspunkt alltid ska kunna dela relevant information med varandra.

  ● En ny informationsplikt mellan myndigheterna

  Kommuner och andra myndigheter ska som huvudregel vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de påträffar en person utan uppehållstillstånd.

  ● DNA-analys som huvudregel vid viss anhöriginvandring

  DNA-analys ska användas som huvudregel när någon ansöker om uppehållstillstånd och åberopar biologiskt släktskap. I dag används DNA-analys endast i vissa fall.

  ● Anmälningsplikt för asylsökande

  En asylsökande ska vara skyldig att vara tillgänglig för Migrationsverket. Den som inte följer sin anmälningsplikt ska förlora sin rätt till dagpenning och boendeersättning.

  ● Nya verktyg för att övervaka personer med utvisningsbeslut

  Till exempel genom krav på anmälan flera gånger om dagen eller att inställa sig på boendet under vissa klockslag. Även elektronisk övervakning kan bli aktuell, till exempel genom elektronisk fotboja.

  ● Stopp för bidrag till personer som befinner sig illegalt i Sverige

  Inför ett förbud för kommuner att ge ekonomiskt stöd till personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

  ● Förlängd preskriptionstid för av- och utvisningsbeslut

  I dag är preskriptionstiden fyra år. Den bör förlängas betydligt.

  ● Fler återtagandeavtal och överenskommelser med ursprungsländer

  Sverige bör skaffa fler avtal med länder där de förbinder sig till att ta emot sina egna medborgare. (SVT)

  Är Filisten rökta nu?

  31

Kommentera