Stäng

Har polisens statistik över skjutningar ändrats i smyg?

VÅLDSVÅGEN. Under våren har regeringen och i synnerhet inrikesminister Mikael Damberg (S) använt de rubrikvänliga orden “rekordlåg” och “statistiskt signifikant minskning”, och hyllat polisens offensiva arbete och sagt att minskningen av antalet skjutningar pekar åt rätt håll. Det stämmer inte. Totalt har nu 180 skjutningar registrerats i år. Att inrikesministern ska hålla presskonferens om sina felaktiga uppgifter är nog att hoppas på för mycket.

Steget Efter

Kriminologen Manne Gerell uppmärksammade att siffrorna över antalet skjutningar plötsligt hade ändrats för januari, februari, mars och april. Totalt rörde det sig om 14 skjutningar mer och ändringen skedde helt okommenterat. Enligt Gerell har det varit ”en story hela våren” att skjutningarna har minskat, vilket de nya siffrorna inte återspeglar. Först efter att revideringen uppmärksammats har polisen lagt en förklarande text på hemsidan.

Manne Gerell menar att felräkning såklart kan hända, men att statistik tas bort och ersätts av ett nytt dokument med ändrade siffror – utan att det står en notis om ändringen, inte visar på transparens.

– Jag vet inte hur ofta de gör såhär, eller varför – i just det här fallet spelar det ganska stor roll. Dels för att juni går från en “normaldålig” månad till ganska våldsam. Det betyder att de senaste tre månaderna visat sig vara ganska våldsamma. Det är ju en väldigt viktig fråga, säger Manne Gerell.

-Pettersson säger att 1974 var vi rikast i världen. 1975 beslutades att förvandla Sverige till ett mångkulturellt samhälle och att antalet skjutningar med dödlig utgång har tiodubblats på 30 år, egentligen ännu mer eftersom akutvården blivet blivit mycket bättre och det har blivit lättare att larma med mobiltelefonerna.

Sommaren ser ut att bli en av de värsta sedan polisen började mätningarna och nära hälften av skjutningarna sker utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Hela landet har blivit otryggt.

Antal skjutna till döds nedan, de senaste åren är min privata statistik, där endast gängrelaterade mord med skjutvapen är med. Minst 90 procent sedan 2015 är invandrare. 2014 och tidigare är alla skjutna enligt officiell statistik.

 • 2021: 25 st hittills, totalt ligger dock antalet mord på runt 100.
 • 2020: 43 st
 • 2019: 41 st
 • 2018: 45 st
 • 2017: 43 st
 • 2016: 28 st
 • 2015: 28 st
 • Stefan Löfven vinner valet och lovar bekämpa den grova brottsligheten
 • 2010–14: 14 st sammanlagt
 • 2005–09: 9 st sammanlagt
 • 2000–04: 8 st sammanlagt
 • 1995–99: 7 st sammanlagt
 • 1990–94: 4 st sammanlagt
Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 reaktioner på “Har polisens statistik över skjutningar ändrats i smyg?

 1. …detta påstående är ämnat enbart till sina gravt handikappade
  mentalpatienter i det egna Grön-Röda blocket…ty de kan inte
  tillgodogöra sig den verklighet som sker i Abzurdien dagligen

 2. Dessutom så borde dom fatta att ju mer det framkommer att dom fifflar med statistiken gör att dom i samma takt förlora förtroendet hos alla svenska. Och mig veterligen så kommer det att bli väldigt svårt att vinna tillbaka förtroendet efter att man medvetet ljugit och manipulerat statistiken för att det ska gynna en själv.

 3. ja man verkar fulständigt ha glömt att Sverige statsminister blev nedsjuten på stockhoms gator..

 4. Ser att den lille Morgan och hans spydiga kä—ng är sarkastiska över
  att Joakim La Motte använde skottsäker väst vid TV framträdande??
  Ja det är ju lätt att va stor i näbben omgärdade av Säpo vakter som
  båda dessa figurer är,? Vilka typer!

  17
 5. Justera, modifiera så det ser bättre ut, varför tror ni vi har ministrar?

  Definitivt inte för att styra skutan Sverige över ett stormigt hav, nej för att se till att de fortfarande makten har.

  Folket ett gäng gnällande opålitliga stackare som bara är bra att ha vart fjärde år.

  23
 6. Ja, det gäller som medborgare att inte vara på fel plats, vid fel tidpunkt, som polisen säger. Och enligt Damberg är det inte vanligt att bli skjuten heller, det var ju verkligen käckt sagt! 🙁

  Att de orkar se sig själva i spegeln efter att ha uttryckt sig så!

  Så varje dag man kommer hem helskinnad så har man varit på de rätta platserna, på rätt tid. Och råkar man inte komma hem efter shoppingrundan, eftersom man är skjuten, ska man tänka, om man fortfarande lever, att det var en ovanlig dag, jag blev skjuten idag eftersom jag inte hade vett att vara ute vid rätt tillfälle!

  29
  1
  1. Nä, det är inte vanligt att man blir skjuten. Händer bara en gång.

   Folkhemmet har dagens sossar förstört. Tage Erlander var den siste ledare, som det var någon reda med.

   18
 7. Det förklarar varför man plötsligt fick för sig att visa siffror på SVT i tisdags, dagen innan de reviderades upp. Så man kunde säga att skjutningarna minskar trots att lika många dör.

  38
 8. Målet ska vara noll skjutningar varje dag år efter år. Allt annat i fredstid är skandal. Om man får kulor vinande omkring sig när man är ute och handlar, rastar hund eller bara ute och går för nöjes skull har vi obehöriga fiender i landet, som utför krigshandlingar mot svenska befolkningen. Vad f*n gör regeringen och myndigheterna med alla höjda skatter?

  45
 9. Naturligtvis redovisas fejkade siffror. Enligt socialdemokratisk sed, sedan urminnes tider, ljugs det hej vilt, om det gynnar socialismen. Det har funkat utmärkt i minst 40 år. Nu börjar det bli pinsamt, för ”rikspuckot och de sju mentala dvärgarna”.

  49

Kommentera

%d bloggare gillar detta: