Stäng

Sveriges högsta träd har dött – blev 49,6 meter högt

GOTT & BLANDAT. Den hade kämpat mot naturens krafter i många år, kanske 130-150 år, och varit krasslig en längre tid. Men nu har den så kallade Mölnbackagranen i Forshaga kommun – med en topp som sträcker sig hela 49,6 meter upp i skyn – besegrats av granbarkborren, rapporterar SVT Värmland. Därmed är Sverige högsta levande träd nu dött. Som jämförelse så motsvarar det ett 14-15 våningars hus.

-Pettersson undrar om det inte finns fler träd med dessa dimensioner, men dö ska vi alla göra, träd som människor och granbarkborren tillhör naturen, jag är glad att SVT inte skyller på den globala uppvärmningen.

Granskog angripen av granbarksborren.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 reaktioner på “Sveriges högsta träd har dött – blev 49,6 meter högt

 1. När människan nådde Skandinavien ca 11000 fkr hade de utvecklat en livsstil i samklang med naturen. Arkeologi visar att människan markbrände naturen där de levde vart 10:e-25:e år (ca 1 ggr per generation). Med detta dog den art av träd som varit i Skandinavien längst tid, d v s gran (22000 fkr i Nordkalotten). De trädslag som hela Skandinaviens natur är baserad på är i huvudsak TALL, EK/EK-BLANDSKOG resp BJÖRK. Utan regelbundna markbränder uppstår alla våra ”rödlistade” arter. Äldre tiders människa var enormt mycket klokare än dagens människa vad gäller naturen. Således avverkade de skogarna med ”blädningsteknik”, vilket idag skulle ge 2-4 ggr inkomsterna jämfört med vad skogsägarna idag tvingas till p g a kommunistisk planekonomi för skogen (kalhuggningar). Med blädning och markbränning, så är det bara att låta skogen brinna om det uppstår spontanbränder eller ca vart 25:e år tända på avsiktligt. Det enda som krävs är att bevaka att inga anläggningar i onödan kommer till skada. F ö FÖRGIFTAR granskog naturen. I stort inga arter ”lever” av gran och att söka skydd bland gran är en helt annan sak. Gran försurar, släpper lös tungmetaller etc och kalhuggningarna är största anledningen till översvämningar, sjunkande grundvatten (på vissa håll ökenbildning), minskande artmångfald.

  Tyvärr fick 2 händelser betydelse för att gran fick fotfäste igen i Sverige. Lilla Istiden innebar att tajgabildning skedde i Sverige fram till ca 1870. Det andra är eldningsförbudet från 1752, som skulle tillförsäkra järnbruken kolningskol. Men detta innebar fritt fram för gran i alla blädningsområden och områden som tidigare hållits svedjade. Svedjor användes ju även som skogsbeten. Men boskap på skogsbete förbjöds samtidigt.

  NÄR SKALL SVENSKAR BLI SÅ KLOKA ATT DE FATTAR ATT VÅRT SAMHÄLLE MÅSTE ARBETA I SAMKLANG MED NATUREN OCH INTE TVÄRT EMOT?

  1. Roland S!
   Jag är intresserad och vill veta hur en skogsägare skulle kunna öka sina inkomster av skogen 2 till 4 ggr genom blädningsteknik?
   Du menar på fullt allvar att genom att välja ut ett fåtal träd till avverkning och bortforsling till körbar väg skulle vara snabbare och billigare än dagens metoder.

 2. Världens högsta träd har med sina nästan 116 meter en imponerande höjd, och det väldiga trädet har fått namnet ”Hyperion”, är av arten amerikansk sekvoja eller ”redwood” som den också kallas.

  The World’s Tallest Tree ”Hyperion”:

 3. Granbarkborren är orsaken till granens död. En 4 mm lång krabat som så många hatar, om jag var en sån där MP typ skulle jag motionera för att borren blir fridlyst.

  Tänk er själva ni känner doften av en stressad gran slår er ner och borrar er in i stammen för att göra rum för upp till fyra honor att ha kärleksstunder med.
  Då sätter den jäkla granen igång att producera kåda för att ta er av daga, men då kallar ni på kompisar genom att utsöndra en feromon som han tillverkar med hjälp av kådan.

  Genast kommer polarna till hjälp och borrar hål på hål som granen försöker försvara sig emot med sin kåda, men till slut vinner borrarna, granen ger upp och dör.

  Då startar den stora älskogsyran alla hanar sänder ut dofter som honorna känner de kommer,men ni vet hur honor är de tillåter hanen att ha bara 3-4 älskarinnor.

  I vårt land där alla är lika mycket värda är det helt OK att en borre på 4 mm är lika mycket värd som en gran nästan 50 meter hög, allt annat är främlingsfientlighet och rasism.

  25
  1. Fyra honor. Kallar på kompisar. Till slut vinner borrarna. Granen ger upp och dör.

   Hmmm… Jag fick vibbar av andra invasiva underarter.

   27
   1
  2. grebom5:
   Utmärkt förklarat för oss amatörer inom området !!
   När jag läste dina rader kom jag att tänka på några andra,(nya skadedjur) i vår Natur. Men de är ju tvåbenta….
   Annars är likheterna påfallande…

   18
   1

Kommentera

%d bloggare gillar detta: