Stängningen av Ringhals 1 ökar risk för akut elbrist


ENERGI & EL. Stängningen av Ringhals 1 den 31 december 2020 har ytterligare försvagat det svenska elsystemet och ökar risken för akut effektbrist. Och prognoser om kallare väder innebär att elförsörjningen kan ställas på hårda prov redan denna veckan, skriver Dagens Industri, bakom betalvägg.

Steget Efter, räcker elen till fem miljoner elbilar också?

”Enligt prognoserna så blir det minusgrader och ordentlig kyla i även i mellersta och södra Sverige senare i veckan. Det innebär att elförbrukningen ökar, samtidigt som vindkraften väntas minska på grund av dåligt med vind”, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät till Di.

”Därutöver har produktionskapaciteten nyligen begränsats genom stängningen av ytterligare en reaktor i Ringhals. Sammantaget ser det ut som att försörjningsläget kan bli något ansträngt och mer känsligt för störningar under denna veckan.”

Vid årsskiftet kopplades reaktorn Ringhals 1 bort från det svenska elnätet för sista gången efter 44 års drift, enligt huvudägaren Vattenfall. Det statliga kraftbolagets beslut, som motiverats med affärsmässiga skäl, har fått stor uppmärksamhet och varit föremål för hård politisk strid. En förväntad köldknäpp gör nu alltså att den svenska elförsörjningen kan stå inför sitt första allvarliga prov mindre än två veckor efter att Ringhals släcktes ned.

På årsbasis har Sverige stora elöverskott men vi såg i somras att det kan bli brist då oljekraftverket i Karlshamn startades och då och då importeras kolkraftsel från Polen.

Som yttersta åtgärd kan dock Svenska Kraftnät beordra manuell frånkoppling av delar av elsystemet för att undvika totala nationella avbrott, något Pakistan nyligen drabbats av. Denna exceptionella åtgärd har aldrig behövt användas i Sverige.

– Pettersson säger att det är trevligt att vi jämförs med Pakistan…

Steget Efter, jag såg det inte komma nummer 491…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Stängningen av Ringhals 1 ökar risk för akut elbrist

 • Moberg

  En vanlig svensk skulle stängt i juni med tanke på vinter och kyla, men inte våra styrande, ack nej de måste bevisa sin dumhet gång på gång.

  Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Är det nån här inne som har blivit kund på kärnkraft.se? Jag är nyfiken på om det är ett bra alternativ.

  Gilla

 • Kungen

  Ingen risk. Vi kör lite hårdare med vindkraften bara. Det kommer inte att märkas alls….😄😄

  Gilla

 • Kattsand

  Öka folkmängden och minska på el-produktionen, ge även mindre resurser till polis, sjukvård och skola. Vad vill man åstadkomma med det?

  Gillad av 2 personer

 • Jörgen filipsson

  Avsätt Ygmen men motervering risk för rikets säkerhet kan vi inte ens garantera el i landet är väl det ett stort hot och en Risk

  det enda vi kan garantera tycks vara mer Våldsbrot sprängningar skjutningar knivdåd rån våldtäkter mm för det verkar då inte avta

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Från tidningen Bulletin idag.

  ” – En normal vinter har vi efter Ringhals 1 nedläggning ett underskott på 1700 MW under topplasttimmen. Det betyder att vårt importbehov har ökat de senaste åren, och vi har gjort oss mer känsliga för störningar.

  Den inhemska produktionen är beroende av vilken tillgänglighet vi har på de olika kraftslagen.

  Vi räknar till exempel med 90 procent tillgänglighet på kärnkraft och 9 procent på vindkraft, då det ofta är relativt vindstilla när det är som kallast, säger Pontus de Maré, driftschef på Svenska kraftnät.”

  https://bulletin.nu/fokus/all/koldknapp-och-vindstilla-svenska-kraftnat-i-beredskapslage

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: