Böter på 2 000 kronor för pandemibrott förslag från riksåklagaren


PANDEMI. Den som bryter mot specifika föreskrifter i den tillfälliga pandemilagen kan få betala 2 000 kronor i böter, enligt ett förslag från riksåklagaren, enligt ett pressmeddelande. Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker menar att förslaget är bra – men är kritisk till systemet.

”Höginkomsttagare ska inte få gräddfil att kunna begå pandemibrott och sedan rycka på axlarna åt bötesbeloppet”, skriver hon på Twitter och menar att böter alltid bör ges efter inkomst – för annars finns ingen likhet inför lagen.

Partiet har tidigare krävt att fortkörningsböter ska baseras på inkomst. Precis som det är i Finland. ”2 000 kronor för champagnepicknick på Östermalm rycker överklassen på axlarna åt”, skriver Snecker.

-Pettersson säger att det ligger lite i vad Linda Snecker säger men det gäller inte bara böter. Den rika överklassen fnyser åt elräkningar, priset på champagne, oxfile, krogbesök och mycket annat. Många fnyser till och med åt skattehöjningar eftersom de placerar pengar för att slippa skatt och när de rödgröna höjer skatter så drabbar det mest de mindre bemedlade. Sådant är livet.

I det här fallet är tanken att polisen ska kunna utfärda en bot direkt på plats. Det funkar inte om inkomsten ska kontrolleras och nolltaxerare och kriminella kommer med Lindas förslag undan gratis. En godkänd ordningsbot är jämställd med en dom som vunnit laga kraft.

Lagen började gälla i söndags men är tandlös ännu så länge eftersom straffet inte är bestämt.

***

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


20 responses to “Böter på 2 000 kronor för pandemibrott förslag från riksåklagaren

 • Peter Å

  Det är viktigt att påpeka att straff på 2000 kräver att man begår brott uppsåtligen.
  Med stöd av 12 § kan regeringen meddela föreskrifter om förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek på platser dit allmänheten har tillträde. Straffansvaret omfattar var och en som ingår i ett sällskap som har samlats på en sådan plats. Det krävs uppsåt i förhållande till de faktiska omständigheter som omfattas av förbudet. Vilka omständigheter det är fråga om beror på den närmare utformningen av förbudet, men omfattar i vart fall den omständigheten att personerna har samlats för att göra något tillsammans, t.ex. umgås eller ägna sig åt någon aktivitet. Det är inte en förutsättning för straffansvar att den person som bryter mot ett förbud känner till att gärningen är otillåten.
  Med stöd av 13 § kan regeringen eller den kommun som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om förbud mot att vistas i en park, på en badplats eller på någon annan liknande särskilt angiven plats, om det på platsen finns en påtaglig risk för trängsel. Om inte något annat framgår av förbudet, krävs för straffansvar uppsåt endast i förhållande till den omständigheten att personen befinner sig på den aktuella platsen. Det krävs inte att personen har kännedom om att det är förbjudet att vistas där.
  Den som bryter mot ett förbud som har meddelats med stöd av 12 eller 13 § döms till penningböter. Straffbestämmelsen innebär vidare att vanliga regler för ingripanden i samband med brott aktualiseras. Enligt 13 § polislagen (1984:387) får en polisman avvisa eller avlägsna en person från ett visst område, om det behövs för att en straffbelagd gärning ska kunna avvärjas. Vidare kan personen tillfälligt omhändertas, om ett avvisande eller avlägsnande är otillräckligt för att uppnå avsett resultat. Enligt 29 § polislagen har en ordningsvakt samma befogenheter, om inget annat framgår av hans eller hennes förordnande.

  Detta står i regeringens hastigt utfärdade proposition 2020/21:79 på sidan 110-111.

  Klicka för att komma åt prop.-2020_21_79.pdf

  Gilla

  • Pia

   Och Dnmark har väl en sosse regering, Men danskarna har länge legat före Sverige när det kommer till att bry sig om sin egen bedolkning. Ud skall dem som dansken säger.

   Gillad av 1 person

   • Argus

    I Danmark är de väl fortfarande sossar som vi kommer ihåg dem från Erlander. I Sverige vettefan vad de är för nåt men om någon från regeringarna Hansson till Erlander skulle återuppstå skulle de bli anklagade för högerextremism.

    Man kan undra vad Per-Albin och Tage skulle sagt om regeringssamarbetet med Miljöextremisterna de gröna? De sossar som jag minns från min barndom höll rent åt vänster, inte bildade regering med dem. När Johan Westerberg lämnade partiet för ett tag sedan gjorde han det som den sista gråsossen.

    Gilla

   • Pia

    Hansson och erlander, det var innan jag kom till Sverige så jag vet inte så mycket om dom, men dagens svenska sossar ger jag inte en myggskit för. Dom står inte upp för oss utsatta. Annat är det med sosseledaren i Danmark, när hon öppningstalade på Folketinget i höstas sa hon bla:
    ”Hver femte unge mand med ikke-vestlig baggrund, som blev født i 1997, havde overtrådt straffeloven, inden han fyldte 21 år.
    Hver femte.
    Det er ikke alle – bestemt ikke alle. Men det er da helt åbenlyst alt for mange.
    Unge mænd, som tager andres frihed, stjæler børns fremtid, bryder fængselsbetjente ned – og efterlader et langt spor af utryghed.
    Det er ikke noget nyt og det er sådan set problemet: Det har stået på i alt for mange år.
    Piger, som bliver kaldt nedsættende ting, fordi de er danske. Eller piger, der bliver udsat for social kontrol, fordi de er blevet for danske. En pølsevogn i Brønshøj, som bliver angrebet med kanonslag, fordi der sælges svinekød.”
    https://www.stm.dk/statsministeren/taler/statsminister-mette-frederiksens-tale-ved-folketingets-aabning-den-6-oktober-2020/

    Gilla

 • Rädd

  Dagsböter är bra,dock nu gäller det att snabbt stoppa solidariskt beteende.

  Gilla

 • G Nordström

  Jag kommer att begära att böterna ska omvandlas till fängelse.

  Gilla

  • Stenbock

   Nordström:
   Då kanske du tvingas ligga på knä och putsa trottoarer ? I Abzurdien är inget omöjligt för oss inhemska,vilket du väl har upptäckt….

   Gilla

 • Per Molin

  Kommunistkärringen har väl aldrig gjort ett hederligt handtag i hela sitt liv, levt på bidrag/det allmänna hela livet

  Gilla

 • Jörgen filipsson

  snabba enkla brott bra för statestiken angående uppklarad Brottslighet tror dock inte den kommer utnyttjas vid t,ex Fredagsbön vid Moske eller dom tillfälliga upprättade mosker i källarlokaler mm
  Utan blir mer mot t,ex som dom Svenskar som hade samlades i helgen i Stockholm för att protestera mot regeringen där 10 poliser plötsligt hade tid att rycka ut och avlägnsa b.la en äldre dam med Rullator
  eller Gud förbjude om NMR delar ut flygblad dom brukar ju både få smaka batong och pepparspray och HMF anmälda nu kan man pungslå dom ännu mer
  Blir bra siffror för den ”osynliga mannen” rikspolischefen , lever han förresten? någon som hört något Busschafför i Växjö i går Misshandlad med tillhygge men inget uttalande alls hoppas det gick bra med hen Busschaufförer Tågvärdinnor Biljett kontrollanter hemtjänstpersonal mm lever farligt i Lövfens drömsamhälle I Danmark kunde man utvisa en 2a generations invandrare helt OK enligt EU Domstolen Då måste vi med kunna göra det,, Se till att använda lagarna rätt det håller ju på att totalt spåra ut i detta Arma Land

  Skriver man om det blir man däremot ev avstängd från vissa plattformar anmäld av Tomas Åberg och polisen lägger tid på anmälan och Åklagare har då alltid i världen att anmäla trots att både Polis och Åklagare påpekat hög arbetsbelastning

  Då är det nog som så att man lägger krut på fel saker vill jag påstå
  Jaga dom Kriminella se till att Utvisa där det går Går det inte utred engång till kan Danmark kan vi med

  Detta här är sådant som Morgan Johansson borde se till att vi får till snarast

  Gilla

 • Tony

  Kan man inte ta ut dom böterna retroaktivt så att vissa politiker
  också hade fått ta del av att lagar o förordningar även gäller dem?

  Gilla

 • Stenbock

  Vill kort informera om hur NSDAP i Wien handlade mot de som inte följde lagen och deras förordningar. Dessa skyldiga fick en tandborste och tvingades putsa trottoarerna i huvudstaden.,..
  När sker detta i Abzurdien och andra ”Coronadrabbade” länder,som bryter mot de styrandes nya lagar o. regler ? Grundlagen är ju mer el. mindre satt ur kraft i såväl Tyskland som Abzurdien !

  Gilla

 • Kungen

  Det vore bättre att ta tvåtusen i böter från alla kommunister och miljöpartister enbart för att dom är så blåsta…😅😅

  Gilla

 • Tony

  Vänsterns brist på intelligens ärt känd från alla länder som
  prövat på irrläran, Sverige om något land borde veta det,
  det finns hur många bevis för det som helst, och att lyssna
  till Linda Snecker är bara en bekräftelse på det!

  Gilla

 • rustibus46

  Hmm, vem ska övervaka detta hemska brott?

  Gilla

  • Billy Boy

   I region Sörmland är det tänkt att fungera så här:

   Butiksägare, lokalinnehavare m fl känner pressen på sig att behöva agera som polis mot ”brottslingarna” som bryter mot pandemilagen:

   Handlaren om kunder som inte sköter sig: ”Man blir som en polis” Publicerad 2021-01-11.

   Läs mer, se och lyssna till kort video på länken nedan:

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/handlaren-om-kunder-som-inte-skoter-sig-man-blir-som-en-polis

   Landshövding Beatrice Ask är ytterst ansvarig för att se till att de nya lagstadgade reglerna följs. Under söndagen började den nya pandemilagen att gälla. Den innebär att rättsligt bindande regler införs för bland annat gym, butiker och badhus. Länsstyrelsen har ansvaret för se till att lagen följs och är redan igång med en översyn.

   Pandemilagen har trätt i kraft: ”Följs inte reglerna får vi agera” Publicerad 2021-01-11.

   Läs mer, se och lyssna till kort video på länken nedan:

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/nya-pandemilagen-har-tratt-i-kraft-viktigt-att-kanna-till

   Gilla

  • Jörgen filipsson

   Samma Poliser som kollar att du inte Fiskar med levande Agn eller

   kastar skräp på backen Lagar är Verkningslösa när det inte Finns resurser att utreda utom då i Hets mot Folkgrupp då finns det tid

   Man kanske skulle börja med att skrota den lagen så vi kan lägga

   Resurser på mer viktiga saker och som ger mer effekt

   på ett tidigare jobb jag hade så hade vi inventering,, det kom dit
   inventerings kontrollanter för att kolla om vi räknat rätt dom tog stickprover
   En av kontrolanterna gick till störtkorg med Kola jag tror då kostade 10öre /st

   Föreståndandaren såg det efter en stund och Skrek över hela

   butiken VA F-n håller du på med?? Räkna Kaffe eller något dyrare

   som ger pengar!!

   det är det jag vill få fram med Lägga krut på fel resurser Ta det ”dyrare” dvs det gröve brotten först och UTVISA Vi måste dit det enda sättet att rädda detta land

   Gilla

   • Andersson

    Vad jag har förstått så är det inget parti i riksdagen som vill skrota lagen om hets mot folkgrupp. Vi får demonstrera för den goda saken. Det blir så fall du och jag och ett par till. Fler får vi inte vara. Det står i lagen.

    Gillad av 1 person

   • Pettersson

    Jimmie Åkesson har velat avskaffa HMF-lagen liksom Ungsvenskarna. Åkesson har även velat att lagen ska omfatta svenskar vilken den inte gör idag.

    Om frågan drivs idag vet jag inte.

    http://www.fria.nu/artikel/82175

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: