Det råder elbrist, Sverige importerar el och har startat oljekraftverk

ENERGI. Det är sommar och pandemi, Sverige går på halvfart och elförbrukningen är låg. I går körde Sverige oljekraftverket i Karlshamn för elproduktion samt tvingas importera el på grund av låg produktion i vindkraften.

Karlshamnsverket. Pressbild

Karlshamnsverket är ett oljeeldat topp- och reservkraftverk med en total effekt på cirka 660 megawatt. Det är tänkt att användas av Svenska kraftnät under köldknäppar på vintern, vid föregående årsskifte stängdes kärnkraftsreaktorn Ringhals 2, vid kommande stängs Ringhals 1.

Uniper är en global energikoncern som driver Karlshamnsverket.

För några dagar sedan skrev vi att Ringhals 1 startades för att bidra med kärnkraftseffekt och för att hindra en kollaps av elnätet i södra Sverige. Nästa sommar finns inte den möjligheten längre, då är Ringhals 1 och 2 stängda för alltid.

Men, men all makt utgår från folket, vi har valt riksdag och riksdagsmajoriteten har röstat för detta…

-Pettersson tycker det känns tryggt med en bekymmerslös energiminister Ygeman (S) och ett miljöparti som dikterar villkoren för eltillgången. Något är allvarligt fel med Sveriges politik på många områden.

Nu är det sommar med låg elförbrukning, vi importerar el och kör oljekraft. Vi får hoppas på en blåsig och varm vinter annars kanske det blir kallt inomhus och att de som köpt elbilar får cykla eller ladda med olja och kolkraft.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Det råder elbrist, Sverige importerar el och har startat oljekraftverk

 1. Hur många plastpåsar?

  Tycker de som röstar på Miljöpartiet eller samtliga partier som röstade för kan lägga 7 spänn extra för … de gram olja som bränns där motsvarande vad som används till en plastpåse.

 2. Ett bra förslag stäng av strömmen för alla i MP och V så slipper vi starta oljekraftverken så kan vi rädda miljön …….

 3. Detta område (elförsörjningen) är ju endast ett av många,som inom kort går i graven…Redan nu har de förutseende större Bolagen,flyttat till säkrare länder.Vilket märks på ständigt ökande arbetslöshetstalen.
  Hela Abzurdistan kommer bli ett område som det en gång var,öde o.fattigt i norra delen av Europa.
  Det enda som tycks fungera är importverksamheten av Araber (inkl. deras terrorister),samt afrikanska niggerstammar !
  Skribenterna i Dårhusets press,kan lugnt luta sig tillbaka t.v. i sina rum,och skriva om ”värmeböljor”,när temperaturen nu stiger upp mot 25 +… ;(

 4. Ett lysande exempel på med vilken inkompetens vårt land styrs. Vi har en regering som har en inbördes tävlan om vem som är inkompetentast.

 5. Som vanligt har våra politiker inte utfört någon form av konsekvensanalys vid nedstängning av bl.a. kärnkraften. Deras satsning på miljön har falerat många gånger. Vad händer nu om det blir surt nedfall i Blekinge. Ni kanske kan göra som ni gjorde då Ronneby fick ökad mängd föroreningar på grund av kraftverket i Karlshamn. Då byggde ni på några meter på skorstenarna så att föroreningarna kom lite längre österut. Med lite miljötänk kan ni höja skorstenarna så att föroreningarna hamnar på andra sidan Östersjön. Det är sannmiljöpolitik!

  • Barsebäck lades ju ner för att Danskarna gnällde om att det låg för nära Danmark, vilket det även gjorde när det byggdes, men då sa dom inget, men så länge vi har enbart mjäkiga politiker i Sverige så kommen fler tokiga beslut att tas, hur kommer det att se ut ifall vi får en sträng vinter?

   Men vad kan man annat vänta sig av ett land som dyrkar en oerfaren skitunge som klimatexpert?

 6. När black-out är ett faktum får vi hoppas att Stockholmsområdet och speciellt Södermalm kopplas ned först från elnätet. För ett antal år sedan hade denna situation känts overklig och absurd då Sverige hade ett av världens robustaste elsystem men som mycket annat i landet har på det grund av korrupta, oansvariga och inkompetenta politiker raserats. Vi tillhör snart de länder som kan kallas bananrepubliker och failed state. Antal ansvariga som måste ställas inför rätta och åtalas ökar för varje dag som går.

 7. I Malmö finns Öresundsverken. För inte så många år sedan satsades ett par miljarder på att bygga om detta till gaskraft.
  Sedan 2017 har miljömupparna hållit verket nedstängt och börjar nu sälja delar från det. Öresundsverket är ett bättre alternativ än Karlshamnsverken.
  Det sker en massa märkliga och ologiska saker i vårt land. Det är svårt att förstå hur de som bestämmer tänker.

  • Om jag minns från när det hände, så krävde Miljöpartiet och Centern sådana produktionsskatter så det blev olönsamt. Givetvis beslutade regeringen efter dessa småpartiers ohemula krav. Ygeman har inte klagat.

  • Tänker bara på sitt eget välbefinnande, bättre att sko sig själv än att slösa tillgångar på medborgare och land !!!!

 8. Så går det när Miljöpartiet tillåts ha inflytande över svensk politik och därmed samhällsutveckling.
  Hoppas innerligt att de 4 % som fortfarande ger dem sin röst börjar inse vilket verklighetsfrånvänt parti detta är

 9. Har jobbat med ”energi/ frågor ” sedan slutet 70- talet. Jag lovar och garanterar att det kommer bli djävligt mkt värre. Det finns ingen lönsamhet för sol o vind i Sverige. Ngn får gärna bevisa motsatsen med fakta. Vi har bara kraft från älvar, kärnkraft o kondenskraftverk att lita på i stort, för Svensk industri som konstigt nog säkrar vår välfärd.
  Idag kör man tydligen Karlshamns kondenskraftverk, i denna värme och ringa elbehov har vi alltså brist på el, hur gick det till?

 10. Det är nog så att det är just BRISTEN på el som gör att den totalt okunniga regeringen som finns i det före detta Sverige vill satsa många miljarder på EL-BILAR
  Till dom som satsat på elvärme vill jag bara säga GRATTIS, vintrarna kommer fortfarande att vara kalla i Sverige.

 11. Vad säger den hycklande och vice Statsministern Lövin från det mångkulturälskande och landsförädiska partiet MP om detta mån tro ?

  • Det går bra att mejla och gratulera miljöministern till framgångarna, det har jag gjort.

 12. När jag tittade senast på produktionen stod vattenkraften för 60% av produktionen. Ni vet den som EU och Tyskland vill åt för att fortsätta med att använda oduglig sol- och vindkraft. Sol- och vårkraft vore en lämpligare benämning.

  I dag är det bara överskott eller balans i elområde 1 och 2 ( ner till Sundsvall). Svenska kraftnät planerar eller bygger därför nya 400 kV-ledningar inte bara inom Sverige men också till Tyskland som exempel. Det senare på direktiv från Bryssel. Anledningen är naturligtvis att säkra Tysklands produktion då ”Mutter” inte längre tyckte om kärnkraft. Det är också för att försörja teknikjättarnas datacenter, exempelvis bygger Microsoft ett datacenter mellan Sandviken och Gävle (i elområde 3). Detta går bra till dess att den norrländska befrielsearmén klipper några högspänningsledningar.

  • Jag tror inte att det är för att föra svensk vattenkraft till Tyskland utan att Sydsverige måste importera tysk och polsk kolkraft. Det kommer att eldas mycket kol i kraftverken i Tyskland och Polen.

 13. ”Journalisterna” begriper inte att när vi får elstopp (man får väl inte skriva black-out) så blir de arbetslösa. Inga tidningar, inga datorer, inga telefoner, inga fordon; varken el eller bensin.

  • Ingen statsradio heller, där programledaren i morse gjorde allt för att hjälpa miljömuppen T(ovett) att klara sig ur knipan med att försöka förklara den aktuella situationen avseende energibristen!

Kommentera