Sex invandrare dömda för skjutningar i Borås


VÅLDSVÅGEN. Åtta män stod åtalade för två skjutningar i Norrby och Hässleholmen, i Borås. Den första skedde under ett bråk den 4 juli, den andra skottlossningen var i riktning mot en restaurang en timme senare.

I fredags dömdes tre av männen till fängelse för grovt vapenbrott samt grovt olaga hot. Tre män dömdes till villkorlig dom för medhjälp till samma brott, och två personer friades.

Polisen uppger att de dömda männen fångades på bild genom polisens övervakningskameror i området, vilket blev viktigt bevismaterial i rätten.

– Kamerabevakningen är ett effektivt verktyg för polisen. Den här utredningen visar vilken viktig roll kamerorna kan ha i utredningsarbetet för att vi ska kunna nå hela vägen till en fällande dom, säger Mattias Ramsö, lokalpolisområdeschef i Borås, i ett pressmeddelande.

Den 8 januari fastställde även hovrätten för västra Sverige, Borås tingsrätts fällande dom mot två ledande män i ett kriminellt nätverk på Norrby

En 37-årig man dömdes till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. En 26-årig man fälldes till nio månaders fängelse för medhjälp till grovt olaga hot.

TIDIGARE 2020-11-07. Efterlyst gängledare gripen för skjutning i Norrby

BROTTSLIGHET. En gängtopp har gripits misstänkt för en skottlossning på Norrby i Borås. Han hittades i ett bostadshus – efter att ha varit efterlyst i flera månader, skriver Borås Tidning, bakom betalvägg. 

Filmklipp från händelsen visar hur en man avlossar ett skott i luften i stadsdelen Norrby i Borås.

En 24-årig man, som BT beskriver som en gängtopp, har länge varit häktad i sin utevaro misstänkt för skottlossningen, och har därmed varit efterlyst.

Nu har han efter flera månader hittats och gripits. Han hittades, uppger kammaråklagare Joel Pollnow, i ett bostadshus i Borås.

– Min uppfattning är att han hållit sig undan medvetet. Det är så klart bra för vår del att han gripits så att ärendet kan komma vidare, säger åklagaren till BT.

Enligt åklagaren har den misstänkte mannen inte velat uttala sig kring misstankarna, som rör grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Ytterligare en gängman, som även han misstänks ha hållit i vapnet i samband med skjutningen, är på fri fot och efterlyst.

– Pettersson undrar varför inte polisen går ut med namn och bild på de efterlysta? Kanske med en belöning också.

Norrby är ett typiskt område i miljonprogrammet som byggdes för skötsamma som arbetade i textilfabrikerna i närheten. Nu har det tagits över av mindre skötsamma araber och afrikaner som inte arbetar på grund av förd invandringspolitik.

Lägesbild över stadsdel med egen rättsskipning och egna lagar

Om Norrby på bloggen…

Nedan en sammanfattning om du inte vill läsa hela rapporten på 101 sidor. Vill du så finns den på länkken Rapport om lägesbild Norrby, Borås 2019

Somaliska klanstrukturer:

 1. Egen rättsskipning (se avsnitt Egen rättsskipning)
 2. Rivalitet/stereotypiserande mellan klanerna/klanmedlemmarna
 3. Att det skulle finnas föreningar på området som endast är öppna för vissa klaner eller en specifik klan (ej kunnat avgöra vilka föreningar)
 4. Personer från de mindre klanerna utsätts – får inte vara med och delta i vissa sammanhang
 5. Kvinnor är i avsaknad i det allmänna rummet (exempelvis somaliska föreningen)
 6. Klanerna rankas olika högt och lågt av befolkningen
 7. Egna/egen äktenskapsrådgivare
 8. Klanen hjälper individen med resurser
 9. Föreställningar om att man inte bör/får gifta sig över vissa klangränser
 10. Större klaner gör insamlingar till andra klanmedlemmar
 11. Tendenser till att man i kompisgruppen har lägre status på grund av sin klantillhörighet
 12. Vissa äldre inte vill föra en dialog med personer från andra klaner

Lågt deltagande vid föräldramötena.  Enligt uppgift från Utbildningsförvaltningarna uppger dessa att deltagandet vid
föräldramöten är mycket lågt.

Olovlig uthyrning av bostad: Den olovliga uthyrningen kan innebära:

 1. Madrassuthyrning – en legal lägenhetsinnehavare hyr ut madrasser till personer i behov av det och bor samtidigt kvar i bostaden.
 2. Olovlig andrahandsuthyrning/svartkontrakt: avtalstecknaren inte bor kvar i bostaden, har flyttat ut och tecknat ett så kallat svartkontrakt med de inneboende.

Kultur, tradition, religion och sociala normer

 1. Att fasta under Ramadan
 2. Begränsande av flickor (ju äldre de blir, se även Hedersrelaterat våld och förtryck)

Besöka moskén

 1. Flickor har mycket sysslor hemma (se även Hedersrelaterat våld och förtryck)
 2. Grov språkföring (bland ungdomar; samtliga geografiska platser)
 3. Gå i koranskola (se även Koranskola)

Högt barnskaffande, ibland tillfrågas familjerna för godkännande innan ett giftermål kan/får ske

 • Månggifte
 • Machokultur
 • Man får inte gå var man vill, man får inte klä sig som man vill och man får inte prata med vem man vill (se Konflikter, rasism, fejder och mobbing)
 • Samkönade äktenskap och homosexualitet betraktas som haram
 • Slöjbärande (se även Otillbörlig påverkan)
 • Synsätt att kvinnan ska vara hemma och är mindre värd
 • Uppfostringsresor (om barnet inte sköter sig i exempelvis skolan kan föräldrarna skicka dem till hemlandet)
 • XX Barnen ser en framtid som kriminell före arbetande XX
 • Otillbörlig påverkan från moralpoliser.

Territoriell kontroll

Både polisen och verksamma på området har erfarit att personer tillhörande samma etnicitet krävt att andra boende antingen ska avlägsna sig från vissa platser till fördel för dem själva eller att man i trappuppgångarna skapat en sådan miljö i syfte att få personer av annan etnicitet att flytta ifrån fastigheten.

Vid ett flertal tillfällen under perioden 2015-2019 har parkeringsvakter blivit uppmanade att inte komma till Norrby eller hänvisade att lämna detsamma. Personer på området har således ansett sig ha rätt att diktera villkoren för vad som ska göras och av vilka som kan göra saker i området. I detta fall har man även använt våld och beskjutit parkeringsvakter med luftvapen
som ett sätt att få dessa att inte vara aktiva i området.

Haram:

Inom både en verksamhet inom Utbildningsförvaltningarna, Förskoleförvaltningen och Fritids- och folkhälsoförvaltningen har man erfarenhet av att möta barn, ungdomar och vuxna som uttrycker sig i termer av att vissa saker är haram (synd, förbjudet för en muslim).
Det kan röra sig om att man anser att HBTQ är förbjudet eller att inte bära slöja.

Inom främst en verksamhet har man kommit i kontakt med ungdomar där man öppet yttrat sig positivt till IS och övergreppen i Syrien.

FLÄSKMOBBING i skolan flera gånger per dag

Särskilt inom en utbildningsverksamhet uppges att det förekommer stora problem med mobbing av flickor som inte lever efter normen och mot de elever som äter griskött. Barnen står till exempel och stirrar och tillrättavisar barn som tar griskött. Avseende att hantera dispyter kring barn som angrips på grund av att de äter griskött så sker detta enligt skolväsendet flera gånger per dag

-Pettersson säger att rapporten är galen och Norrby är bara ett av många områden i Sverige där klanerna tagit över på grund av kravlöshet och flathet från syltryggarna i Sverige…

Man kan också undra varför inte våra ”etablerade medier” fylls med sådana har reportage, det är betydligt viktigare för Sverige än Trumps twittrande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Sex invandrare dömda för skjutningar i Borås

 • ruben

  Ja myndigheter kan se sig tvungna att producera kilometervis med dokument om ålderdomliga kulturer, som bygger på klanstyren. Men det hjälper ingen. Klanernas levnadsmönster passar inte Sveriges demokrati och rättssystem. Att klanstyre inte fungerar är väl en av orsakerna till att de flytt sina hemländer. Rättssystem i Sverige verkar ofta vika ned sig för medeltida uppfattningar, som skyddar brottslingar före brottsoffer. Att det ens finns misstankar kräver förklaringar, uppföljningar samt rättelser. Börja i det lilla men allvarliga, som visar hur regeringens likgiltighet genomsyrar Sveriges vardag, pistolstölderna i Rosenbad. Hur kan regeringen anställa kriminella, för säkerheten? Och varför vill ingen reda ut det?

  Gilla

 • Pålsjö

  Sverige har satt i system att importera ointegrerbara individer och bidragsturister, med ständigt ökad belastning på ett redan sviktande välfärdssystem. Det är bara att hålla med det som Pettersson tidigare har skrivit, nämligen att: ”- Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, brottsligheten, allt!” Vidare påpekar Pettersson att Sveriges befolkning beräknas öka till 12 miljoner år 2025, och att det fram till dess planeras byggas 700 000 bostäder och om detta verkligen skulle lyckas, så räcker det endast för att avhjälpa dagens akuta bostadsbrist.
  Pettersson: ”Det finns i grunden bara en stor fråga – asylinvandringen”

  https://petterssonsblogg.se/2016/04/13/det-finns-i-grunden-bara-en-stor-fraga-asylinvandringen-tors-politikerna-erkanna-det/.

  Gilla

 • Kungen

  Slödder. Enkel biljett hem till medeltiden. Fängelse här är inget straff för dom. Att åka hem däremot är dom livrädda för så det är bästa straffet och vi slipper skiten här

  Gilla

 • Tony

  Tänk vilket jävla liv det hade blivit på vår enfaldiga
  media ifall där stått NMR på denne lille snorvalp som så
  stolt visar sin Automatkarbin det har väl inte ens diskuterats
  att ta in honom och avväpna honom!

  Gilla

 • Rädd

  De driver med dem som inte förstår att det är en provokation.

  Gilla

 • Rädd

  Ja ,kamerabevakning är bra. Allt som hjälper polisen att fånga kriminella är bra.

  Gilla

 • Fjölet

  Billiga straff för skjutningar avsedda att ta livet av mäniskor och det 2ggr om!!
  hmmm 2000 kr för bryta corona reglerna står som en jättebot i jämförelse?

  Gilla

 • hllviken

  Hoppas det blir mer ordning nu!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: