Flest i arbete, men nästan högst arbetslöshet i EU

ARBETSMARKNAD. Arbetslösheten har minskat från 9,2 procent till 7,9 procent på ett år, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen där drygt 408.000 personer var inskrivna som arbetslösa i juli. Det är 70.000 färre jämfört med samma månad förra året.

Samtidigt ökar antalet långtidsarbetslösa. Antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer var närmare 190.000, vilket är en ökning med cirka 25.000 jämfört med för ett år sedan, skriver Arbetsförmedlingen.

Vi har fullt fokus på att förhindra och bryta denna utveckling. Nu kommer också betydligt fler långtidsarbetslösa att få del av främst kompetensrustande tjänster inom tjänsten rusta och matcha (KROM), säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Den svenska arbetsmarknaden är bäst och nästan sämst i klassen – på samma gång. Politiker till både vänster och höger plockar fram de siffror som passar dem bäst. Men var ligger sanningen?

En särskilt utsatt grupp är invandrare. Här uppgick arbetslösheten till 20 procent under det första kvartalet, jämfört med bara 5 procent bland personer födda i Sverige.

Och medan antalet arbetslösa bland inrikes födda mer eller mindre har varit konstant de senaste 15 åren har antalet invandrare utan jobb nästan trefaldigats – från drygt 90.000 till 280.000 personer. Totalt går i dag fler än 500.000 svenskar utan jobb jämfört med bara drygt 70 000 i början av 70-talet. Detta trots att befolkningen bara har ökat med drygt 25 procent, skriver Svenska Dagbladet, bakom betalvägg.

Oppositionen målar ofta upp en mörk bild och fokuserar mycket på arbetslösheten som i dag är nästan högst i EU. Regeringen föredrar i stället att prata om den så kallade sysselsättningsgraden. Sysselsättningsgraden visar andelen svenskar som jobbar – och den är högst i hela EU.

Sysselsättning är ett begrepp som i statistiken används för att visa hur många som arbetar. En person räknas som sysselsatt när denna har utfört minst en timmes arbete under en referensvecka. Arbetet kan vara som anställd, egen företagare eller att man hjälper till i familjens företag. Personer som deltar i vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder inkluderas också som sysselsatta. Ett alternativt mått är sysselsättningsgrad, vilket mäter andelen av befolkningen i arbetsför ålder som är sysselsatta.

-Pettersson har noterat att regeringen Löfven gärna nämner att antalet sysselsatta har ökat och det är inte så konstigt. Importerar man 100.000 och sätter 10.000 i arbetsmarknadspolitiska åtgärder med bidrag så ökar sysselsättningen med 10.000.

Hur stor arbetslösheten är i verkligheten är svårt att veta. Arbetslösheten är dock mycket högre än den redovisade och jag tror inte det finns någon vilja att ta reda på den verkliga arbetslösheten och räkna med alla friska bidragsförsörjda och alla som studerar eller läser på SFI eller något annat för att de inte har något arbete.

Vägar till självförsörjning, fler än 600.000 invandrare i arbetsför ålder lever på bidrag

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Flest i arbete, men nästan högst arbetslöshet i EU

  1. När jag senast för några år sedan tittade på statistiken så hade Sverige störst skillnad på sysselsättningsgraden mellan den egna befolkningen och utomeuropeiska invandrare. Detta berodde inte på att de utomeuropeiska invandrarna var sämst på arbeta inom EU. De låg och slaskade i slutet. Det var för att svensken var flitigast på att arbeta inom EU. Men vi är väl tvungna, inte nog med att vi betalar skatt för att driva runt den svenska ekonomin eller skänka bort pengar till diktaturer. Vi skickar hundratals extra miljarder till EU som till huvudsak går till medlemsländer som är illa skötta ekonomiskt. Tidig och generös pension, låg sysselsättningsgrad och utbredd korruption är tydligen svensken lott att bära.

  2. Det är fel att klumpa ihop alla utrikesfödda i en grupp. länder i Mellanöstern och Afrika är kraftigt överrepresenterade. Européer, amerikaner, australiensare och asiater är inte överrepresenterade.

  3. De senaste 25 åren har samtliga regeringar döpt om och flyttar runt siffror på alla som inte lever av arbete.
    Som har sin försörjning via rena bidrag eller s.k åtgärder . Ibland helt värdelösa, de har bara en uppgift och det är att hyfsa siffrorna .
    Allt för att siffrorna ska se ut som att den egna politiken fungerar
    Värst är det nuvarande regeringspartiet .
    Snart kommer det rapporter om hur det verkligen ser ut . Det bubblar i journalistkåren , många är less på att de aldrig får beskriva verkligheten.
    Över en miljon , sannolikt 1,5 miljoner , människor är arbetslösa eller bidragsberoende .
    En orsak är den helt okontrollerade invandringen .
    Där kommer den s.k godheten att sluta i katastrof .

    11
  4. Nu ska man komma ihåg att i gruppen ”utlandsfödda” ingår alla gästarbetare från resten av EU och de har per definition ett arbete. Som arbetslös räknas den som inte har ett arbete och som står till arbetsmarknadens förfogande. Folk som studerar (tex SFI) och inte söker jobb samtidigt räknas inte in i statistiken. Utlandsföddas barn födda i Sverige, räknas som svenskfödda. Allt för att statistiken inte ska se lika usel ut som verkligheten.

    22

Kommentera