Svenska skolelever får lära sig att den muslimska erövringen av Europa var bra

HISTORIA. Svenska gymnasieeleverna får i undervisningen i spanska lära sig att de muslimska morerna som med våld erövrade Iberiska halvön, nuvarande Spanien var goda herrar.

Det är lämpligt att jämföra nedanstående från de svenska läroböckerna med en nyligen utkommen bok, ”The Myth of the Andalusian Paradise,” Fernandez-Morena som det finns en svensk sammanfattning av på Samtiden. 

Nedan ett stycke som finns i den vanligaste läroboken, ”Caminando,” Waldenström Elisabet, Natur & Kultur.

Både svenskan och spanskan är original från boken.

Svenskan sid. 247-248

Araberna (711 – 1492) År 711 kom araberna till södra Spanien. De erövrade nästan hela halvön på bara sju år. Deras första huvudstad blev Sevilla. Araberna härskade över halvön i nästan 800 år. För att utöva sin religion, islam, började araberna det vill säga muslimerna bygga moskéer. Den vackraste är moskén i Córdoba. Den är mycket stor. Inuti ryms mera än 50 000 tusen personer. I borgen /el Alcásar/ i Córdoba bodde kalifen. I hans bibliotek fanns mera än 400 000 böcker.
Ett annat viktigt centrum var Granada. Kalifen i Granada och hans familj bodde i La Alhambra, idag förklarat som världsarv. Muslimerna var ganska toleranta. Många judar, kristna och muslimer levde tillsammans i stora städer som Malaga, Granada, Córdoba och Toledo
Nya tekniker och nya odlingar. Araberna förde med sig nya tekniker till Europa: tillverkning av papper, glas och kakelplattor. Araberna var även goda jordbrukare och de hade med sig nya grödor (eg. odlingar): ris, apelsiner, citroner, saffran, bomull och sockerrör. från det arabiska språket kommer många spanska ord: matta, alkohol, olja, morot. Även många geografiska namn är från den här epoken: Albacete, Benidorm, Almería, Guadalquivir, Guadiana och många, många fler.
Reconquistan (Återerövringen 718 – 1492). På norra halvön fanns små kungadömen eller stater där kristna, som inte ville leva tillsammans med ”morerna,” bodde. Det var långa krig, men också perioder av fred. De kristna stred även sinsemellan, men slutligen, i och med äktenskapet mellan Ferdinand av Aragonien och Isabella från Kastilien, förenades de. Återerövringen av halvön gick framåt. 1492 vann de kristna kriget och den siste kalifen var tvungen att överge palatset Alhambra.

Spanskan sid. 108-110

LOS ÁRABES (711 – 1492). El año 711 llegaron los árabes al sur de España. Conquistaron casi toda la Península en sólo siete años. Su primera capitalfue Sevilla. Los árabes, o sea, los musulmanes empezaron a construir mezquitas. La más hermosa es la Mezquita de Córdoba. Es muy grande. Dentro caben más de 50.000 personas. En el Alcázar de Córdoba vivió el califa. En su biblioteka había más de 400.000 libros.
 Otro centro importante era Granada. El califa de Granada y su familia vivieron en la Alhambra, hoy día declarado Patrimonio de la Humanidad. Los musulmanes eran bastante tolerantes. Muchos judíos, cristianos y musulmanes con vivieron en las grandes ciudades como Malaga, Granada, Córdoba y Toledo
Nuevas técnicas y nuevos cultivos. Los árabes llevaron nuevas tecnicas a Europa: la fabricación de papel, vidrio y azulejos. Los árabes eran también buenos agricultores y llevaron nuevos cultivos: arroz, naranjas, limones, azafrán, algodón y caña de azúcar. Del idioma árabe vienen muchas palabras españolas: alfombra, alcohol, aceite, zanahoria. También muchos nombres geográficos son de esta época: Albacete, Benidorm, Almería, el Guadalquivir, el Guadiana y muchísimos más.
La Reconquista (718 – 1492). En el norte de la Península había pequeños reinos o estados donde vivían cristianos que no querían convivir con ”los moros.” Había largas guerras, pero también períodos de paz. Los cristianos lucharon también entre sí pero, finalmente, co el matrimonio de Fernando de Aragón e Isabel de Castilla, se unieron. La Reconquista de la Península avanzó. En 1492 los cristianos ganaron la guerra y el ultimo califa tuvo que abandonar el palacio de la Alhambra.

Då Europa kämpade publicerade vi på bloggen 2012.

Pettersson har lånat nedanstående av David Gress, historiker och författare HÄR.

Vi vet inte exakt hur det hände. Platsen tros vara en rejäl dagsmarsch sydost om Calatrava, då den enda staden av betydelse i Guadianasdalen i södra La Mancha i nuvarande Spanien.

Tidpunkten var en sommardag 1212, så i år, om vi vågar, kan vi fira 800-års jubileum av ett av medeltidens viktigaste slag. Slaget vid Las Navas de Tolosa, där ett bred blandning av kristna krigare från Spanien och Frankrike besegrade berber-muslimerna som styrde den södra tredjedelen av den iberiska halvön. Från och med då var det bara en tidsfråga innan hela Spanien skulle befrias.

År 1212 var det exakt 500 år sedan muslimerna började sin blixtsnabba erövring av Spanien. De kallade de ockuperade områdena Al-Andalus och visade sig muslimer alltid gjorde: de var den nya herrefolket, kristna och judar måste känna sig kuvade och undergivna. Gjorde de det fick de oftast leva ostört.

Redan år 718, inleddes den kristna motoffensiv i det extrema nordväst, men det skulle ta ett par hundra år innan återerövringen, la Reconquista, precis nådde floden Duero. År 1085 tog kung Alfonso VI av Kastilien tillbaka Spaniens gamla huvudstad Toledo. Halvön var nu delad ungefär lika mellan det kristna Spanien och muslimernas Al-Andalus. Som svar på förlusten av Toledo så kallade muslimerna på hjälp från de hårda och mycket fanatiska berbiska krigare från Nordafrika. De var som dagens talibaner och salafister: hänsynslösa, övertygade om sin egen rätt, obevekliga mot avfällingar och kristna. De bosatte sig i Al-Andalus och satte tvärt slut på kristna offensiver.

Ett halvt sekel senare, har Almoravids integrerats i Al-Andalus något mjukare livsstil. När de hade förlorat kampviljan kom från 1147 en ny våg av troende nordafrikaner till försvar av Al-Andalus. De nya var Almohader, en fanatiskt muslimsk sekt, strikt troende som dagens salafister.

Almohaderna hotade att återta den gamla Al-Andalus vägen till Pyrenéerna. Kristna hade aldrig varit särskilt bra på att organisera motstånd och de fem kristna kungarna i Spanien var upptagna med att slåss med varandra. Men den almohadiska offensiven satte kniven i strupen på de kristna och de enades äntligen. År 1211 hade påven Innocentius III krävt ett korståg mot muslimerna i Spanien. Kungarna av Kastilien och Aragonien mobiliserade vad de kunde av ryttare och fotsoldater för offensiven följande år. Dessutom kom kontingenter från Frankrike och längre bort.

Det var nästan ett mirakel och bevis på Guds välvilja att dessa brokiga skaror lärde sig att slåss under gemensam ledning, målinriktat och effektivt. Slaget vid Las Navas de Tolosa mellan 50.000 kristna och en något större muslimsk armé avgjordes i under förmiddagen.

Det är milt sagt inte politiskt korrekt att fira de kristnas militära segrar eller la Reconquista, befrielsen av Spanien. Det påstås att en mindre utvecklad och mer våldsam kultur, den kristna, krossade en ädel och framträdande, den arabiska i Al-Andalus. Det är en farlig och bedräglig legend. Den verkliga historien är mer intressant.

För 800 år sedan var de kristna stolta över sin kultur och redo att försvara eller dö för den. Om vi ​​hade deras anda skulle inget kunna hota oss. Våra ledare har det uppenbarligen inte.

– Pettersson säger inget för nu är muslimerna tillbaks och de har kommit ännu längre norrut denna gång…dessutom undrar jag vad som står i de svenska historieböckerna om islams framfart.

Titta på den korta filmen och jämför…tänk också på att även hinduer, buddister, ateister, judar, zoroastrier och många andra inte minst muslimer har råkat illa ut vid islams framfart.

Vi brukar prata om Gustav II Adolf och 30-åriga kriget, det tog spanjorerna 700 år att kasta ut muslimerna och glöm att deras välde var fredligt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Svenska skolelever får lära sig att den muslimska erövringen av Europa var bra

 1. Det muslimska herrefolket och de judiska överlöparna fick faktiskt i många fall välja mellan att lämna Spanien eller konvertera till kristendomen och stanna kvar. Den spanska inkvisitionen fungerade som en migrationsöverdomstol för att fastställa om konverteringen var allvarligt menad.

  Vi skulle behöva inkvisitorer i Sverige. Jag tror inte att fullt så många skulle ”konvertera” då. Vare sig religiöst eller sexuellt.

 2. Detta behöver naturligtvis läras ut eftersom Sverige och övriga Västeuropa inom kort tillhör och är Islamistiskt !
  Går fort nu…..

 3. Detta att araber och berber (ett barbariskt ökenfolk) skulle ha fört med sig nya tekniker och vetande är helt enkelt inte sant. Innovationer och tänkande stod förslavade kristna munkar och judar till största delen för och utan dessa hade arabernas invasion medfört totalt kaos. Se hur det ser ut i Nordafrika och i Mellanöstern. Talar det för att muslimer är kapabla i något avseende annat än i hat, hot och våld. Den officiella bilden av Al-Ándalus är fake news.

  Ur ”The Closing of the Muslim Mind”:
  Då muslimerna intog Spanien, Grekland och Persien mötte de civilisationer som var dem överlägsna på alla sätt (utom vad avser brutalitet och barbari). Hur skulle Islam förhålla sig till de trossystem och de läror som var dominerande i dessa områden? Hur mycket kunde Islam absorbera och vad skulle avfärdas och varför?

 4. Den djupa staten har nu tagit över fullständigt, även skolväsendet! De stöder Islamiseringen i syfte att Söndra och Härska! Inget annat! När ska folk fatta! Fr o m nu kommer allt att censureras i allt högre omfattning inklusive skolböcker och naturligtvis ”historiefakta” för skolelever på nätet. Det har redan börjat!

 5. Att säga att muslimerna i Spanien var toleranta och levde med judar och kristna är en lögn. Judar och kristna var 2:a klassens medborgare och helt rättslösa mot muslimerna. Det är som att säga att nazisterna var toleranta som bodde i samma stad som judarna i Warszawas ghetto.

 6. Jag vill uttrycka min beundran för
  Petterssons texter !

  Om och om igen får jag min beundran
  bekräftad .

 7. De som har haft erfarenhet av den fredliga och humana har brutalt fått erfara att den är allt annat än fredlig och human.

  • JA VARJE ÅR FIRAR SPANJORERNA ATT DE SPARKADE UT KÖNSDISKRIMINERARNA, men SVT vill inte visa dessa fester från Malaga, pga helvitt, inte en svart , jag såg 1 mulata, trots hela stan är på fest.

   • Jeg oplevede festlighederne, Moros y Cristianos, i den lille bjergby Gandía, engang i 1970’erne. En prægtig og farverig fest over flere dage. Det hele afsluttedes med en procession sidste aften af alle de udklædte deltagere: Kristne, maurere, slaver, sørøvere, haremsdamer, Ferdinand og Isabella til hest og sikkert mange andre.

Kommentera