Stäng

Sida välkomnas till Tensta

INRIKES. I går skrev vi om att biståndsorganisationen Sida som efter egen framställan slapp att flytta till det mångkulturella Botkyrka, nu föreslår Stockholms stad att biståndsorganisationen kan flytta in i Tensta gymnasiums gamla lokaler på 18.000 kvadratmeter. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) argumenterar om varför de tycker att det är en bra idé.

Steget efter

-Pettersson undrar vad Sida ska hitta på för ursäkt denna gång, jag är övertygad om att chefer och personal hellre är kvar på Östermalm…

 • TIDIGARE 2020-06-14. Sida-anställda slipper flytta från Östermalm till mångkulturen

INRIKES. Efter framställan från Sida har regeringen idag beslutat att vidga lokaliseringsbeslutet för Sida från 2018 till att omfatta fler möjliga kommuner än Botkyrka i Stockholms län. Lokaliseringen ska verkställas på sådant sätt att den statliga närvaron stärks och bidrar till socioekonomisk utveckling utanför Stockholms innerstad, meddelar regeringen i ett pressmeddelande

Socialdemokraten och numera ”opolitiske” generaldirektören för Sida, Carin Jämtin har en lön på c:a 130.000 i månaden. Foto: Fredrik Persson

År 2018 meddelade regeringen att biståndsmyndigheten Sida skulle flyttas från Gärdet på Östermalm till mångkulturella paradiset Botkyrka. Men flytten blir inte av, i varje fall inte nu. 

Myndigheten ska dock fortfarande flyttas till en förort, hävdar regeringen.

”Att finna ändamålsenliga lokaler i det befintliga lokalbeståndet i Botkyrka kommun har inneburit svårigheter. Med det nya beslutet möjliggör regeringen för Sida att verkställa omlokaliseringen inom rimlig tid från kostsamma lokaler i innerstan till ändamålsenliga och mer resurseffektiva lokaler i en av Stockholms förorter”, skriver regeringen.

De positiva effekterna av statlig närvaro i hela landet handlar enligt regeringen ”ytterst om legitimiteten och allmänhetens förtroende för den statliga förvaltningen, något som är av central betydelse för vår demokrati”.

”Den statliga närvaron bidrar även till den socioekonomiska utvecklingen i lokalsamhället.”

-Pettersson är övertygad om att Sida skulle kunna flytta i princip vart som helst. Det är bara att minska antalet anställda och Sidas budget betydligt, som det är nu är Sida en ekonomisk katastrof…

142,7 miljoner om dagen i bistånd hade kunnat användas i sjukvården i Sverige

 • TIDIGARE 2018-01-22. Regeringen tar beslut om flytt först, gör konsekvensanalys sedan!

INRIKES. Biståndsmyndigheten Sida flyttar från Stockholms innerstad, meddelar vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff. Drygt 500 tjänster berörs när myndigheten flyttar till Botkyrka, en kommun i sydvästra Stockholms län.

– Vi vill se ett Sverige som håller ihop och i det arbetet är det väldigt viktigt med statlig närvaro, säger Lövin.

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin, kommer flytten förändra förutsättningarna för hela kommunen, säger Östlin. .

– Det är enormt viktigt med statlig närvaro, även i ytterområdena, säger hon.

-Pettersson säger att det är galenskap. Naturligtvis är det bra att myndigheter sprids ut men det finns, enligt vice statsminister Lövin inga lämpliga lokaler i Botkyrka och ska sådan byggas undrar i varje fall jag:

 • Vad kostar det att bygga nytt?
 • När kan det bli klart?
 • Vad blir totalpriset för flytten?
 • Finns inga lediga lokaler någon annanstans?
 • En konsekvensanalys av flytten ska presenteras 1 augusti 2018. Brukar man inte göra en sådan analys innan beslut tas?
 • Behövs 780 anställda för att ge bort andras pengar som gör dålig nytta?

Jag ser att Carin Jämtin är generaldirektör för Sida. Jämtin var socialdemokraternas partisekreterare till augusti 2016 och utsågs av regeringen till generaldirektör för Sida från 29 maj 2017. Hoppas  Carin fick jobbet på sina meriter i konkurrens med andra sökanden och inte på grund av sin partibok. Jämtins månadslön är 118.000 kronor. Det hade räck till mycket bistånd. Carin Jämtin har bytt jobb tidigare och tjänat några kronor extra på sosse-metoderna.

Carin Jämtin föreslog också att vi skulle få en muslimsk helgdag men ångrade sig sedan.

Totalt ska cirka 900 jobb i huvudstaden flyttas ut i landet. Malmö, där presskonferensen hölls, får många nya jobb. Myndigheten för tillgängliga medier (100 tjänster), delar av Tullverket (30) och Tillväxtverket (10) flyttar till Malmö.

Även delar av Trafikverket (80–100 tjänster) och Kronofogden (15) utlokaliseras till Skåne. Kristianstad blir hemvist. Inspektionen för socialförsäkringen ska flyttas till Göteborg (60).

Enligt Riksrevisionens utredning från 2009 kostar varje utlokaliserat jobb cirka en miljon kronor.

Så frågan blir återigen. Vad kostar det totalt och kommer myndigheterna att fungera bättre?

Men principen är bra. Det finns ingen anledning till att Sida ska ligga på Östermalm som nu…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Sida välkomnas till Tensta

 1. Tror inte Sida vill vara i Tensta och se verkligheten i dagens svenska mångkulturella och kriminella träsk !

 2. Ett land i östra Afrika där SIDA har öst in pengar i åratal men klent resultat har ett svenskt företag via sin filial gjort mer för att utveckla landet i positiv riktning, utan att få bidrag.
  Ett EU-land har i sin u-hjälps strategi uttrycket ”ingen mark utan man.” De ger ingen hjälp utan att också sända välutbildad personal som lär folket förvalta och få nytta av bidragen.
  SIDA har kontor ihop med våra Ambassader där det sitter kontorsfolk som inte ens kan byta ett punkterat hjul på sin bil om de för en gångs skull tog sig utanför sin komfort Zon. SIDA har däremot volontärer som skall leva ute bland befolkningen, unga personer med mer välvilja än erfarenhet. De ska lära folket hur det skall skötas. De lever som den lokala befolkningen och de befolkningen tänker ”varför ska vi lyssna till va de säger de har det ju lika fattigt som vi.” Volontärerna är många gånger duktiga men tjänar nästan ingenting lever i samma förhållanden som sina elever s.a.s.

  Tror ni att vi som vet bättre än många av dessa outbildade i fattiga länder skulle sett upp och lyssnat till en lärare som inte hade bättre bostad, kläder en helt annan status än vi fattiglappar som växte upp i 30-talets Sverige. Tror ni de då tillhör ni, det ej tänkande folket som väljer fel ledare valdagen.

 3. Lägg ner skiten istället dom har i minst femtio år gödslat skattebetalarnas pengar över hela världen, och det märks i Sverige.
  Det är ett fattigdomstillstånd för ett land vars styrande har mer omsorg
  om andra länders folk än sitt eget.

  Man hjälper andra länders folk av sitt eventuella överskott,
  och fan inte genom att utarma sitt eget land på resurser
  vilket vi kunnat skåda nu i pandemin med resursbrist, men
  även genom att antalet uteliggare o fattigpensionärer ökat
  explosionsartat! Vilka erbarmliga beslutsfattare Sverige har
  haft i minst 25 år? Inte nog med ovanstående sen tömmer
  dom äldreboende på gamla människor för att ta in unga
  utlänningar i sina bästa år, som inte kommer att få några
  jobb, utan kommer att bli bidragsberoende eller på sin
  höjd få statligt betalda lotsas jobb som ingen behöver.

 4. Hamnar definitivt på listan över myndigheter som jag skulle vilja lägga ner.
  1) SIDA
  2) MSB, bara tomma ord och sist på bollen i allt samt lägger pengar på propaganda. Obehövlig.
  3) MUCF, delar ut miljoner till främst muslimska odemokratiska organisationer årligen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: