142,7 miljoner om dagen i bistånd hade kunnat användas i sjukvården i Sverige

BISTÅND. Sveriges totala bistånd år 2020 är 52,1 miljarder kronor, enligt SIDAs hemsida. Målet för utgiftsområde Internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Sveriges biståndsbudget är den största någonsin, vilket den är varje år. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Riksrevisionen, som utgör en del av riksdagens kontrollmakt, granskar Sida. Riksrevisionens uppdrag är att granska vad statens pengar används till och hur effektivt de används. I Riksrevisionens senaste granskning om Sida, myndigheten för internationellt biståndsarbete, framkommer att arbetet som görs inte lever upp till de prioriteringar som finns.

Carin Jämtin är generaldirektör för Sida, sedan 2016 med en lön på drygt 120.000 i månaden. Carin Jämtin är socialdemokratisk politiker, började i SSU och riksdagsledamot 2014–2017. Hon var biståndsminister (S) 2003–2006,  oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad 2006–2011 och Socialdemokraternas partisekreterare 2011–2016.

-Pettersson ska inte gå in på detaljer men 52.100 miljoner kronor är inte kattpiss. Det är 142,7 miljoner om dagen och jag kan tänka mig att de skulle ha kunnat används till att bygga upp kapaciteten i svensk sjukvård eller något annat biståndsprojekt i det som är underutvecklat i Sverige. Dessutom tycker FN att 0,7 procent av BNP räcker i bistånd medan Sverige envisas med 1 procent.

TIDIGARE 2019-09-16. Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption fast de inte kan hålla reda på de 42300 miljonerna de har

KORRUPTION. Sveriges totala biståndsbudget är på 50,9 miljarder kronor 2019. Av detta får biståndsmyndigheten Sida 42,3 miljarder. Det är mer än de kan göra av med och Sida skänker överskottet till FN. Som inte det är nog får Sida 175 miljoner kronor extra i höstbudgeten. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT/OMNI

Jeander

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindren som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP). Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

-Pettersson undrar om Miljöpartisten är riktigt klok. För en vecka sedan pratade Peter Eriksson (MP) om storsläggan mot korruptionen. Nu kom den med 175 miljoner extra. Sida har alltså 42300 miljoner som de inte kan hålla ordning på och de problemen ska lösas med mera pengar!

TIDIGARE 2019-09-08. UNRWA-chef levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar

BISTÅND. FN-chef på det Hamaskramande flyktingorganet UNRWA levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar. Andra länder har sedan länge fryst bidragen till dem men inte Sverige: ”Det här måste utredas innan man tar till storsläggan”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Läckta internrapporten slog ner som en bomb. ”Misskötsel av sexuella relationer, nepotism och maktmissbruk”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) ska alltså utreda utredningen innan något händer.

-Pettersson ser att Aftonbladet skriver om detta, tyvärr tar de betalt för att läsa hela artikeln och där går min gräns. Det räcker att veta att Sverige ger bort 51 miljarder i bistånd och 43 miljarder till EU under år 2019. Plus migrationen, plus…

Detta samtidigt som vi har svältande pensionärer i vårt land och centern skryter över att de får igenom en satsning på landsbygden i Sverige på två miljarder.

TIDIGARE 2018-06-27. Världens största biståndsgivare vet inte vart pengarna går eller om de gör någon nytta…

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

 • Hbtq-rättigheter i Moldavien
 • gurkodlare på Gaza
 • infrastruktur på ön Tuvalu
 • journaliststöd i Afghanistan
 • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

31 thoughts on “142,7 miljoner om dagen i bistånd hade kunnat användas i sjukvården i Sverige

 1. 52100000000 minus 1630000000 som Regeringskansliet fördelar minus
  150000000 som förvaltningen i Sthlm och på Ambassaderna kostar så blir det ändå 34300000000:- att fördela. Men det räcker inte för att utrota fattigdomen i världen tycker de styrande i Sverige.
  De har fått för sig att fattigdomen minskar om vi skänker mer pengar! Vad händer jo nivån för de länder som får pengar höjs innebärande de som sitter närmast köttgrytorna får mer, de fattiga blir fler för klyftan mellan rik och fattig vidgas.
  Vad som behövs är utbildning människorna måste bli kunnigare på alla områden och vad händer då? Vi givarna, får fler konkurrenter och våra inkomster sänks vilket inte våra politiker är medvetna om utan det blir mindre utrymme för dem att höja skatterna.
  Vi är smarta nog att förstå att vi nu inte kan, med mindre inkomster, skaffa lika många barn som förr. Våra politiker ser en snedfördelning av åldersgrupper och importerar nytt folk med förmåga att skaffa många barn.
  Sorgligt nog har de nya inte tid och ork att arbeta, vilket oroar politikerna men de tröstar sig med att det blir bättre senare.
  Vårt land blir till slut så fattigt att vi inte kan erbjuda pengar till andra utan tror i vår enfald att vi ska få hjälp.
  Men det kommer inte att ske eftersom de ländernas ledare resonerar som så “sköt dig själv och skit i andra prisa Gud och saligt vandra.”
  God natt Sverige!

 2. Vilket jävla skämt den svenska regeringen har varit dom senaste 20 till 30 åren. Detta vansinne måste få ett slut nu. Inför tjänstemanna ansvar omedelbart. Ett land måste tänka på sina infödda medborgare i första hand. Sverige blir inte bättre av att vi skänker miljoner till andra länder. Sverige åt svenskarna måste prioriteras.

 3. Dessa absurda belopp måste få ett slut pengarna måste/ skall användas i Sverige till oss som hobbat ihop dessa pengar.
  Vård skola vägar jobb.Pensioner värd namnet!

 4. Jo, att ge de sämst lottade pensionärerna en
  anständig pension, kostar 4miljarder/ år.
  En bagatell , när vi lägger ett par hundra miljarder t EU, Sida o invandring av folk som
  vi inte vet vilka de är.Arma land

 5. Bästa Johanna. Dina tankar är godhjärtade men tyvärr orealistiska.
  Spelar ingen roll hur många som utbildas, när det saknas utrustning. Prioritering blir ledordet. Sjukvården klara ju sen flera år tillbaka inte av sitt uppdrag. Köerna blir ständigt längre, nu ska dessa och alla nya sjukdomsfall konkurrera med Corona?
  Mycket sjukvårdsmaterial produceras i Kina vars fabriker varit stängda sen 20 jan. Enda kompetensen hos myndigheterna är lyfta hög lön.

 6. Och med en jättekassa, som SIDA/UD inte förmår omsätta själv, så trixar SOCIALDEMOKRATERNA fram (hemliga) pengar till att understödja de flesta terroriströrelser (normalt muslimska) i världen. Världshuvudkontor i Sverige allt betalt, samt “driftkapital”, samt fri försörjning för “personalen” och kanske ytterligare hemliga “bidrag”. Vissa är så farliga att kontoren inte tillåts ligga i Stockholm. T ex den rörelse Akilov tillhör, som placerats i Strömsund. Den gruppen har flera ytterligare gånger påkommits i att ha långt framskridna förberedelser för terroristattacker mot sitt värdland Sverige.
  Trixningen går till så att UD beordrar SIDA betala pengar till ett “SIDA-ägt bolag”, som sedan tranferrerar pengar till användaren. Även en hel del “privata” bolag används, varvid naturligtvis bolagen tar ut en generöst avgift “för besväret”. Bolagen i första svängen sekretessbelägger sedan sin ekonimis detaljer och då är Riksrevisionen förhindrad att gå vidare i revision. Hela systemet är uppbyggt för korruption, det förstår alla!

  Trixade SIDA-pengar används även för att finansiera subversiv verksamhet i annars vänligt stämda stater till Sverige. Vilken stat behöver fiender om man är “vän” med Sverige.
  SOCIALDEMOKRATERNA (UD/SIDA) fixade t ex 300 pansarbandvagnar till IS, finansierar terrorgruppen White Helmets, tränar och utrustar terroristceller som skall återuppta revolutionen i Syrien, för att nämna något. Av någon anledning så vägrar 7-klövern att röra i denna smet, även om de skulle kunnat.

 7. Nu slår pensionsbromsen in och det blir lägre pensioner i år och nästa år. HELT ORIMLIGT att vi ger bort 100 tals miljarder i bistånd och mottagningar av flyktingar samtidigt som pensionerna sänks.
  Börja med att dra in biståndet och flyktingmottagandet innan pensionerna sänks.

 8. Det är inte mycket som dagens politiker lyckats med utöver
  att berika sig själva, men där har dom verkligen varit framgångsrika, fast det har inte befolkningen någon nytta av!

 9. Dra in allt utlandsbistånd och gör om från början. Börja med att av tidigare biståndspengar bygga upp Sveriges välfärd ( militära försvar, gränsskydd, beredskap, civilförsvar, skola, vård, trygghet och ordning på gator och torg ). Bryt den onormalt utbredda kriminaliteten. Vi kan inte i förhållande till vår folkmängd inhysa så många fria och välmående kriminella i Sverige. De skapar oförtjänt lidande för skötsamma medborgare och bromsar en positiv utveckling. Byt till en regering, som inte utarmar Sverige. Byt till myndighetschefer, som vill och kan använda myndigheterna till det de är till för, nämligen att skydda och stötta kreativa, skötsamma och omtänksamma krafter. Mycket att laga, ja. Det får ta den tid det tar bara det görs någorlunda rättvist. Efter att allt börjar bli i ordning, återgå då till 0,7 procent utlandsbistånd, som förutom nödhjälp stöttar samma krafter, som då svenska myndigheter ska göra i sitt egna land.

 10. Var tog respiratorerna vägen som försvarsmakten innehade ? Tog dom samma väg som våra reservlager ?

 11. Nu brakar även giganten på lerfötter samman:

  “– De senaste veckorna har vissa EU-länder hindrat export av materiel och utrustning till andra EU-länder, även leveranser av sådant som redan beställts och betalats för. Det är inte en inre marknad som fungerar som den ska, säger handelsminister Anna Hallberg (S).

  Enligt handelsministern har även svenska företag med fabriker i länder som Frankrike och Tyskland inte fått sina egna varor levererade.

  – Då har jag ringt upp mina kollegor i andra länder och påpekat det, vilket lett till löften om att man ska släppa iväg de här leveranserna. Men man kan inte ha det så att en minister måste ringa för varje enskild leverans och därför är jag glad att EU-kommissionen kommer med nya riktlinjer, säger Anna Hallberg.” (SVT)

  På sätt och vis är detta bra, det visar “Nisse i Hökarängen” att globalism inte fungerar. Som den libertarian jag är så anser jag att vissa saker skall vara statliga eller under folkets kontroll. Det som är absolut nödvändigt, fungerar bättre eller är rationellare ska omfattas. Rockefeller-kapitalism och kommunism är lika illa för den vanliga människan och ska förhindras till varje pris. Globalism verkar vara den värsta blandningen av de båda.

  • Hon ser oärlig ut. Jag vill se kvitto på beställningen. Tack på förhand.

 12. Femenism pojkar i sin fulla prakt, det vet väl dom flesta vilka som har svårt att hålla i andras pengar.
  Ååhh ska vi inte skaffa sommarstuga, ny soffa, nytt kök, semester resa vaaah.
  Nu sitter dom på dom högsta posterna och dirigerar ut skattepengarna ur landet.

 13. Intensivvårdsplatser med respirator i dårhuset Sverige

  1993 2018
  Civilt 1.300 Civilt 534
  Militärt 900 Militärt 40
  Buffert 2.100 Buffert 0
  Totalt 4.300 Totalt 574

  (ur Svenska föreningen för anestesi och intensivvård. SFAI, medlemstidning maj 2019)

  Kopierat 2020-03-15 från Torbjörn Sundelins kommentar i Nyheter Idag

  //Gunnar

 14. Bekräftar hur kontraktet, som socialdemokraterna har
  med muslimerna sedan 1999, sänker Sverige till ett u-land!

  Notera att även SÄPO är delaktiga i LANDSFÖRRÄDERIET!

 15. Hemsk läsning. Det var ju inte länge sen Sveriges bistånd uppgick till knappt 30 miljarder, vilket i sig är en astronomiskt stor summa.
  Inte undra på att ingenting fungerar som det ska i vårt land.
  Som om inte denna stöld av svenskarnas skattepengar så påtvingas vi försörjning av importerade otacksamma lycksökare från en för oss vitt skild kultur.

 16. Snarare regel än undantag att pengarna hamnar hos familj och släktingar till presidenten för stunden!
  Mycket ofta anklagar oppositionen i dessa länder Sverige för att via pengaöverföringar i blindo ha korrumperat derad land!
  Skulle de då vara “Nazister”….?
  Samtidigt lever Svenska pensionärer i ren missär utan både tandvård eller ens någorlunda fungerande sjukvård!
  Kan undra hur dessa fattiga Svenskar kan rösta på S, Mp och V, MEN det gör de inte!
  Det gör alla dessa Falska Identiteter i “Utsatta Områden”!
  Bidragsfusk för den importkriminelle ger omfattande Valfusk åt sittande regering!
  Med regler som gjorda för att underlätta Valfusk i val efter val!
  Man önskar att omvärlden skulle reagera på en regering som valfuskat sig till makten!
  Med samma sjuka skadeglädje när Svenskar dör som Kristian Tyrann en gång!

 17. Om en enda svensk åldring/sjukling dör pga att vi har bristfällig sjukvård, samtidigt som det pumpas ut miljardbelopp till andra länder (där de uppenbarligen missbrukas och utnyttjas) är det skandal. Sverige borde omedelbart börja prioritera sin egen befolkning, alla våra skattepengar bör gå till att rusta upp vårt land med tex bättre sjukvård, infrastruktur osv. Det är helt galet att så mycket pengar går åt både till bistånd och till “flyktingmottagning” här hemma i Sverige.

  • ”Johanna”!

   Så länge vi har ett parti som har och fortfarande gör sig
   skyldiga till LANDSFÖRRÄDERI (kontraktet med muslimerna)
   så kan vi inte räkna med någon förbättring.

   Att vi dessutom har en (f.d.) ”säkerhetspolis”, SÄPO, som
   stöttar detta LANDSFÖRRÄDERI gör katastrofen värre!
   (SÄPO svarar inte på min skriftliga fråga om kontraktet)

   Regeringen skänker våra pengar till korrupta länder!
   Regeringen importerar infödingar som inte kan arbeta!
   Regeringen bjuder dessa på al-inclusive uppehåll här.
   Regeringen bjuder muslimer med flera fruar och 16 barn
   på uppehåll, allt gratis, bostäder (till alla!), sjukvård och
   tandvård!
   – jag måste sluta där för jag blir illamående av tankarna!

   Om du inte röstade på SD så är du också skyldig till detta!
   //”age”

 18. Skandal organet SIDA skulle stängts efter Bai Bang projektet.
  I TV sitter chefen för SIDA och erkänner att de ljög om kostnaden för projektet för att få pengar och kunna starta.

 19. Jag tror att INGEN riktigt vet var Sveriges biståndspengar hamnar. Och INGEN verkar vara intresserad av det! Det är ju bara våra skattepengar…!!!

 20. Beträffande den allt snabbare spridningen av corona-viruset i Sverige så är professorerna Joacim Rocklöv och Cecilia Söderberg-Nauclér eniga.

  De vill båda se kraftigare åtgärder från myndigheterna för att tidigt stoppa smittspridningen. Med de bristfälliga åtgärder myndigheterna gör i dagsläget så anser professor Cecilia Söderberg-Nauclér att vi är chanslösa.

  Se kort video (speltid 2 min.) på SVT Play. Länk nedan:

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

  Vi ser nu vilka förödande brister som kommit i dagen efter det mångåriga inkompetenta politiska vanstyret. Skrytbygget “En sjukvård i världsklass” visade sig vara absolut “Ingenting” d v s inte ens ett “Luftslott”.

 21. En sån läsning , tvi . Att Carin Jämtin fortsätter med förskingring av våra skattepengar är en naturlig del i den fd partisekreterarens arrogans mot oss . Hederlighet , moral , etik , ärlighet och lojalitet mot folket som betalar saknar hon . Mvh Sjöström

 22. Nåt som är väldigt konstigt är att vi får inga som helst rapporter från Italien.

  Locket verkar ligga väldigt hårt på! Det lilla man vet har kommit från alternativmedia.

  Det borde ju normalt vara mängder av rapporter därifrån vid det här laget. Informationen borde ju kunnat göra nytta här nu.

  Mörkas det?

  • Det är klart det mörkas. Har du inte märkt det med gammelmedia och kommunistkanalerna SVT och SR. De filtrerar hårt så vi bara får veta det som är politiskt korrekt. Läste igenom SVTs sida, mycket våld, men inte en millimeter om gärningsmännens nationalitet, fast vi vet att de flesta kommer från Mellanöstern och Nordafrika.

 23. Lägg ner allt bistånd och satsa ett par miljoner på att göra en upplysningsfilm. Det finns inga fattiga länder längre. Det är inkomstfördelningen som är skev i länderna och bistånd har blivit business för biståndsbaronerna.

Kommentera