S-toppar: Dags att Sverige sätter eleverna främst


SKOLAN. Det är hög tid att göra upp med arvet från 90-talets skolreformer och sätta elevernas rätt till likvärdig utbildning före marknadsexperiment och vinstjakt. Det skriver S-politikerna Katrin Stjernfeldt Jammeh, Jonas Attenius och Karin Wanngård i de tre storstäderna på SvD:s Debattsida.

  Bild från StockholmDirekt.se

De skriver att skolan under de senaste decennierna blivit allt mer segregerad och resultatskillnaderna har ökat. För att komma tillrätta med detta föreslår de bland annat ett reformerat skolval, demokratisk kontroll över nyetableringar på skolmarknaden och en ekonomisk styrning som främjar likvärdighet.

-Pettersson säger att skolreformen 1991, röstades under hårt motstånd igenom av S+V. Då beslöts att överföra ett ökat ansvar för det svenska skolväsendet från staten till kommunerna. Kommunerna var även innan reformen huvudmän för skolan.

Beslutet klubbades igenom i riksdagen 8 december 1989 efter att Socialdemokraterna fått majoritet genom stöd från VPK (nuvarande Vänsterpartiet). Omröstningen i riksdagen slutade med 162 röster för och 157 röster emot.

Göran Persson, dåvarande skolminister, skriver i sina memoarer ”Min väg, mina val”: ”Jag är övertygad om att jag resonerade rätt, även om jag samtidigt insåg varför lärarna gjorde sådant motstånd. Den statliga kopplingen gav dem högre status i förhållande till kommunalanställda. Jag förstod deras motstånd, men det gamla systemet var dödsdömt.”

Det andra stora problemet med skolan är massinvandringen. Det är typiskt socialdemokrater att inte se problemen utan att skylla på marknadskrafterna. 47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala därför vill regeringen förbjuda de privata

-Pettersson säger Varsågod alla utbildningsansvariga. Bara att kopiera gratis

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “S-toppar: Dags att Sverige sätter eleverna främst

 • Bigman

  Sverige är mer intresserat av hur man uppfattas i omvärlden. Några tusen döda, företrädesvis äldre, är inget att bry sig om.

  Likadant är det med den välfärd som de skryter om. Det handlar mest om att behålla välfärden inom offentliga ramar så den kan användas för ”integration”. Det är också lättare att försämra verksamheten om den finns inom ens eget ansvarsområde.

  När det gäller skolan, så är huvudsaken att det går lika illa för alla. Problemets grund, invandringen, låtsas man inte om. Generation efter generation av invandrare bryr sig inte om den väg som samhället erbjuder, utbildning och arbete. Det är vissa grupper som anser att brottslighet är tuffare och mer lönsamt, detta frodas i invandrartäta enklaver.

  Det handlar inte om att lyfta dem, till det behövs ett grövre artilleri, utan en infantil tilltro till att en bra skola är den som är för mångfald. Bra skolor är ett resultat av Bra Elever, det är ingen klassfråga längre. Du kan studera och bli framgångsrik utan rika föräldrar, men det vill inte vänstern tillstå. Det skulle bli ett farligt incitament i deras drömvärld. De skolor som är mångkulturella får enorma resurser och misslyckas alltid.
  Svaret är ganska enkelt, skolor blir inte bättre än de elever och lärare som de har.

  I bra skolor fungerar det trots brist på extra resurser, det är dags att skärskåda de lögner som skapats i det vänsterextrema Sverige.
  Börja med att lyfta det personliga ansvaret, du blir inte framgångsrik om du är inte intresserad och vet att det är du som väljer.

  Gilla

 • blabarisen

  I Sverige sköter privata företag numera 23 procent av omsorgen, 19 procent av vården och 14 procent av skolan. Men för skattebetalarna är det en allt dyrare affär. Mellan 2007 och 2017 har välfärdsbolagen ökat sina priser med 60 procent, visar nya siffror från scb

  https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/offentlig-ekonomi/finanser-for-den-kommunala-sektorn/finansiarer-och-utforare-inom-varden-skolan-och-omsorgen/pong/statistiknyhet/namnlos/

  Gilla

  • ståfräs

   Det är väl investerade pengar om barnen lär sig ngt och för en fungerande vård. Betydligt mer lönsamt än att importera kstsamma analfabeter.

   Gilla

 • Argus

  Utav de tre som undertecknat debattartikeln är två från den näst största och näst näst största tätorterna i Sverige som trots att de borde ha alla stordriftsfördelar går många miljarder back och måste räddas varje år av andra. Då anser jag att man bör sitta ner i båten och vara tyst, om inte annat av tacksamhet för andra.

  Det fria skolvalet möjliggör för svenska att välja en skola där deras barn har möjlighet att tillgodogöra sig utbildning utan att kaozbl….r saboterar lektionerna och mobbar andra elever. Om bara föräldrarna använde samma logik när det gällde att välja politiska företrädare.

  Innan det fria skolvalet valde föräldrar som hade ekonomisk möjlighet att byta bostad så barnen hamnade i en bra skola. Nu har också mindre penningstarka föräldrar möjlighet att se till att barnen får sin chans i livet. En sann socialist är inte den fattiges vän, den fattige blir bara fattigare med socialistiskt styre.

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Bäst skulle vara om de avskaffade skolplikten och även tillåter skolor att utesluta elever som missköter sig.

  Gilla

 • Olof.p

  Det som haft sämst inverkan på skolan är att vänsterfeminister har haft experiment och lekverkstad med skolan. Därefter kommer alla hopplösa elever från shitholeländer, som Trump skulle uttryckt det. Dessa elever kan inte, förstår inte, har inte tradition eller kognitiva möjligheter att lära sig något. De kommer att vara en kostnad för samhället hela livet.
  Det ända rätta är att ha kunskap som det viktigaste målet i skolan, och framför allt, släng ut alla vänsterfeminister som sitter på viktiga funktioner i skolan. Och till sist, fyll Inte på skolan med dessa funktionsvarierade elever från Afrika och Mellanöstern.

  Gilla

 • Kungen

  DAGS ATT SVERIGE SÄTTER SVENSKARNA FÖRST

  Gillad av 1 person

 • dv

  S vill att alla skall gå i de kommunala flumskolorna.

  Gilla

 • Mm

  Intressant att de värsta PK och vänstervridna elementen tar ton. Har deras ättelägg börjat i den urusla skola de skapat och trots att de tjänar alldeles för mycket i relation till deras prestation och som det verkat, förmåga. Ni har skapat och fått precis som ni ville. Lycka till. Fast ni kan väl skapa grundskolor för de priviligierade inom rörelsen som ni redan har efter högstadiet, så är lyckan fullkomlig och ni säkrat framgångarna inom leden.

  Gilla

 • Maja 1

  På vilket sätt är skolorna inte likvärdiga? dum fråga kanske men jag är intresserad av era svar… Jag är invandrad 4-barnsmamma

  Gilla

  • Argus

   Ett enstaka rötägg kan sabotera inte bara en klass utan även hela årskurser och skolor. Sverige har importerat ett stort antal, varav oproportionerligt många barn, som har lägre bildningsnivå, om någon, än motsvarande svenska barn och inte sällan en ”osvensk” attityd gentemot andra. Framförallt om de tillhör dödskulten då de sedan barnsben fått höra, substanslöst, att de är mycket bättre än andra.

   Dessa sätter skolornas huvudmän utan eftertanke i klasser efter fysisk ålder. De kan inte språket, har en lägre bildningsnivå och kräver därför ständig hjälp av lärarnas som därför inte har tid att hjälpa andra elever som därför också halkar efter.

   Vi bör sluta med all utomeuropeisk och kulturfrämmande asylmottagning. Vi bör ”hjälpa” ”flyktingar” att hitta hem. Ett led i återanpassningen är att organisera undervisning på ”flyktingarnas” eget språk så de slipper en andra språkbarriär när de väl är hemma igen. Tack för att ni valde Sverige men varsågod här är ert hemland.

   Gilla

  • Bigman

   Problemet är och förblir den egna inställningen. De invandrare som vill utbilda sig lyckas med det. Det finns inget skrivet i sten, men många skjuter över ansvaret på samhället. Men det är omöjligt att utbilda någon som inte vill.

   Har bott i s.k ”utsatta” områden och de som invandrar lär sig fort de flummiga plattityder som gäller. I vissa hemländer är utbildning viktigt, här ligger ansvaret på svenskarna!

   Gilla

 • Kenth Andersson

  På den gamla goda tiden när man själv gick i svensk statlig fungerande skola talades det aldrig om segregation !
  Varför ?

  Gillad av 1 person

  • Argus

   Skolan kommunaliserades 1991 efter beslut i riksdagen 8 december 1989 på förslag av dåvarande skolministern Göran Persson. Fem (5) dagar senare tog regeringen det så kallade Luciabeslutet vilket effektivt satte stopp på asylinvandringen då 20000 personer sökt asyl andra halvåret 1989 jämfört med 19000 helåret 1988.

   Med andra ord fanns det inte skolklasser utan en enda svensk på den tiden utan det fanns hela klasser och skolor utan ett enda invandrat barn och fanns det ett sådan var det troligen av europeiskt ursprung.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: