Afrikaner levde lyxliv för svenska biståndspengar


BISTÅND. Biståndsbudgeten är med 51 miljarder större än någonsin. Men biståndsmyndigheten Sida saknar kapacitet att hantera alla pengar. Det medger till och med Sida-chefen Carin Jämtin (S). Sida kan inte göra av med pengarna utan skänker bort ungefär hälften av pengarna. Andra kallar Sverige för FN:s Jultomte.

Men inte ens pengarna som ska gå till specifika ändamål har Sida koll på.

Förra året betalade Sida ut 114 miljoner kronor till African Enterprise Challenge Fund (AECF), som har som mål att stimulera småföretag i Afrika söder om Sahara. Men en rapport visar att ledningen använt en del av pengarna för att berika sig själv. I april stoppade Sida utbetalningarna, skriver Aftonbladet.

Rapporten, som beställts av Sida, visar bland annat att vd:n har en 54 procent högre lön än sin föregångare och att man 2018 införde ett nytt bonussystem som ökade bonusutbetalningarna med 341 procent. Cheferna har rest i business class och betalt medlemskap i exklusiva klubbar med pengarna från Sida.

– Det är helt oacceptabelt och man blir väldigt upprörd. Därför har vi reagerat så fort vi fått den här informationen och frusit alla utbetalningar, säger Hans Magnusson, chef för Sidas Afrikaavdelning.

Den 30 november 2017 skrevs ett nytt avtal mellan Sida och AECF där Sverige förbinder sig att donera 400 miljoner kronor under åren 2017–2022. Några månader efter det tycks pengarullningen på AECF ha dragit i gång med kraftigt höjda löner och ett nytt bonussystem.

I rapporten beskrivs ”signifikant höga löner” och särskilt tar man fasta på vd:ns månadslön på 245.000 kronor, vilket är 54 procent högre än hans föregångare hade, en ”oresonligt hög lön för hans position och den här typen av organisation”.

-Pettersson säger att i grunden är många länder i Afrika rikare än Sverige, men det finns en anledning till att det ser ut som det gör.

I juni 2015 bildade Sverigedemokraterna en PAO, stiftelsen Hepatica, i syfte att ansöka om medel till egna projekt för 2016. Då fattade den nuvarande regeringen ett nytt beslut, som innebär att den partianknutna organisationen måste redovisa två års verksamhet innan den kan ansöka om pengar.

Återigen drabbades endast Sverigedemokraterna och man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att ana ett mönster. Det ska tilläggas att övriga partier, enligt reglerna, får dela på de medel som Hepatica alltså inte får tillgång till.

-Pettersson säger att Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som vill skära kraftigt i biståndsbudget. Övriga partier vill att vi ligger på 1 procent av BNP. FN tycker 0,7 procent är lagom. SD:s förslag är 0,75 procent och snittet bland de rika länderna är 0,3 procent. Jag tycker vi kan gå ned till nära noll om det inte går att bevisa att biståndet gör långsiktig nytta. Däremot kunde vi ha en bra organisation som kan hjälpa till vid naturkatastrofer.

I Afrika bor c:a 1 miljard människor. I EU 500 miljoner, I USA 330 miljoner, i Kina 1,4 miljarder, i Indien 1,3 miljarder så det finns hur mycket plats som helst. Afrika är inte överbefolkat och hur rikt som helst. Det är bara att börja arbeta. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Afrikaner levde lyxliv för svenska biståndspengar

 • Bosse

  Jag har inget emot att vi bidrar med 1% av BNP, men låt oss göra det med svenskar som lär ut nåt vettigt så de kan försörja sig själva och svenska produkter, traktorer t.ex. så aporna kan bruka sina bananer. Men ALDRIG en krona skall skickas dit. Krav skall ställas för fortsatt stöd.

  Gilla

 • Sysmantec

  …för några år sedan så varnade en lägre afrikansk statstjänsteman i landet X i Afrika till svenska TVreportrar-dokumentärfilmare om att Sverige inte skulle skicka biståndspengar cash då de gick till inköp av flotta bilar mm.
  Man tittade bla på ett SIDAs-vattenprojekt med borra brunnar i byar där det anslagits stora pengar för detta. Väl fram i byarna så frågade man folket om de fått några brunnar-de bara skakade på huvudena-ingenting hade skett vilket är typiskt SIDA då de nästan aldrig har/hade någon uppföljning av sina projekt………………………………

  51 miljarder kunde ha gett Sverige:

  2000 lärare heltid/år
  6000 biträden/undersköterskor heltid/år
  4000 sjuksköterskor heltid/året heltid/år
  4000 personal äldreboende heltid/år
  4000 lärare heltid/år
  4000 poliser heltid/år
  SUM: ca 12 miljarder
  och ändå ha kvar ca 39 Miljarder

  SIDA måste ha nogrann uppföljning av sina projekt och aldrig sätta in jättesummor hos korrupta regeringstjänstemän i U-länderna utan bätter är att skicka ner den personal som kan göra jobben tex brumnnar-skolor osv…..

  Gilla

 • Afrikaner levde lyxliv för svenska biståndspengar – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: BISTÅND. Biståndsbudgeten är med 51 miljarder större än någonsin. Men biståndsmyndigheten […]

  Gilla

 • Tony

  Varför i glödheta h—te skyfflar man ekonomisk ersättning
  till länder utan att ställa krav på vad dessa ska användas till,
  detta enorma slöseri med pengar pågår samtidigt som allt
  annat här hemma går på kryckor??? Det skulle inte betalas
  ut en enda krona om det inte kan redovisas om vad pengarna
  ska gå till.??????

  Denna dårskapsregering måste bort innan mandatperioden är
  till ända,, man är världsmästare på att betala till F.N, till EU,
  till bistånd och till att importera oanställningsbara bidragstagare
  som inget kommer att tillföra landet, bara en gigantisk kostnad.

  Gillad av 1 person

 • ulsansblogg

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Våra skattemedel töms i ett av de svarta hålen som heter SIDA.

  Gilla

 • ruben

  Det känns lurigt och vingligt, så fort man är inne och läser om vad den här sortens myndigheter producerar och rapporterar. Vilka har koll och på vad? Korruptionen lurar bakom hörnet i alla bistånd tror jag. Då jag ser Sida mer, som en politisk myndighet, så vet man aldrig när det är på riktigt eller när det är den politiska värdegrunden, som styr. Afrika har alltid haft och har stora hjälpbehov och förstår inte varför eftersom det är en så rik kontinent.

  Gilla

 • valentin

  Socialodemokratiska vuxenmobbarpartiet slår till igen, men självberikning är de mästare på

  Gilla

 • rune

  ”Andra kallar Sverige för FN:s Jultomte”.
  Dårhuset i norr passar bättre.

  Gilla

 • turrim

  Statsministern har givetvis avsatt SIDA-Chefen…….. eller????

  Gilla

 • age

  Är någon förvånad?

  Gilla

 • ossie

  Inget nytt att miljoner av biståndsmedel går direkt i fickorna på korrupta makthavare.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Alltid det mysiga tårdrypande och kramgoa Sverige !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: