Rädda Afrika − Stoppa biståndet och slöseriet!

INVANDRING. Rädda Afrika – Stoppa biståndet, var från början en insändare jag skrev i lokaltidningen och Kvällspressen för över tio år sedan. Det blev en viss uppståndelse och Sida gick i svaromål och talade om hur fel jag hade och hur duktiga de var.

 

Biståndsbudgeten är med nästan 50 miljarder större än någonsin. Men biståndsmyndigheten Sida saknar kapacitet att hantera alla pengar. Det medger till och med Sida-chefen Carin Jämtin (S). Sida kan inte göra av med pengarna utan skänker bort ungefär hälften av pengarna. Andra kallar Sverige för FN:s Jultomte.

Sverige har fortfarande som mål att en procent av bruttonationalinkomsten ska gå till bistånd. Det är inte rimligt att betala ut en procent av skattebetalarnas pengar varje år utan att ha en plan för hur pengarna ska användas. FN tycker 0,7 procent i bistånd räcker och i genomsnitt ger världens rika länder 0,3 procent av BNI i bistånd.

Läs mer på SVT…

Lägg ner det långsiktiga biståndet, vi ser idag resultatet av 60 års biståndspolitiken och borde ställa oss frågan om vi är stolta över resultatet? 

Sverige har de senaste 3 åren vräkt 100 miljoner om dagen över världen i bistånd, mer än 100 miljarder på 3 år. Är vi nöjda med resultatet över arbetet med att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen. Detta oavsett tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, en miljard människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

Biståndet bygger på antagandet att folk får det bättre på grund av bistånd. Vi har facit, biståndet hjälper inte de fattiga i Afrika.

2015-10-02_1617

 

Vi hör ofta att det är torkans fel att miljoner människor svälter i Afrika och speciellt på Afrikas horn i Somalia och grannländerna. Inget kan vara mer fel, i Sverige har vi torka varje år då det inte går att odla något, här kallas det vinter och då får man helt enkelt samla i ladorna för att klara “torkan”.

Titta på filmen nedan, från Somalia, och fråga er varför afrikanerna inte samlar i ladorna. Fråga er också varför svenska media enbart visar dammiga ökenbilder i nyhetsreportage från området.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är stora exportprodukter. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

-Pettersson menar inte att Kayembe ska svälta ihjäl, naturligtvis behövs akut bistånd till exempelvis flyktinglägren och vid jordbävningar och andra naturkatastrofer. Men afrikanerna måste lära sig att inte skaffa fler barn än de kan försörja…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

18 thoughts on “Rädda Afrika − Stoppa biståndet och slöseriet!

 1. Inget av Naturtillgångarna utvinns, nej fan, då får man ju jobba, nej det är bättre att dansa och tillverka nya Somalier, som helst andra ska försörja?

  Det blir väl så att Kineserna kommer att nästla sig in där för att så småningom ta hand om naturtillgångarna? Kanske är det detta som ska till för att få ordning i landet?

 2. Enligt vänstern så är lösningen inte minskat bistånd, utan flytta hela Afrikas svarta befolkning (inte vita, obs.) till Sverige. Vi har både råd och utrymme. Vita mördas i Sydafrika men dom skiter vi i. Vita fattigbyer i Sydafrika skiter vi extra mycket i. För rasism funkar bara åt ett håll… Vem fan vill ha vita hårt arbetande människor när man kan få miljoner svarta och araber istället!

  • Enligt vänstern Ja, men det är inte mer kommunism heller, för spåren förskräcker när det handlar om detta system.

 3. Det är helt rätt biståndet har gått in i ett stort svart hål, det som är skrämmande är att SIDA kan inte visa upp ett enda lyckad projekt i Afrika som de bidragit med, utan allt är misslyckande och korruption.
  Sida satsade oerhörda belopp på att borra brunnar, som gjorde att det pumpades upp oerhörda mängder vatten för hushållen och bevattning av jordbruket.
  Naturligtvis medförde det att grundvattnet sjönk och idag är de mesta om inte alla brunnarna torra, det togs ut för mycket av grundvattnet.

  Sida borde istället ha satsat på att ta tillvara regnvattnet med dammar, att schakta upp jorddammar med bulldozer och grävare är ingen större kostnad, och folk och djuren får vatten.
  Vattnet kommer att bli en bristvara i Afrika och dammar är enda lösningen, små och stora dammar, kan också odla fisk i dammarna .

  Det går att bedriva jordbruk i Afrika som jordbrukare från Zimbabwe har bevisat.
  När Mugabe konfiskerade jorden för vita farmare var det andra afrikanska länder som välkomnade dem.
  Bland annat Nigeria tog in farmare från Zimbabwe de fick leasa 500 ha och fick lån för att komma igång med storjordbruk.
  Jag följde en farmare från Zimbabwe som började odla cassava, som är basföda i Afrika med majs, han skaffade in moderna maskiner men hade flera hundra afrikaner som jobbade på farmen.
  Han kunde producera 40-50 ton per ha cassava mot att de afrikanska hack jordbrukarna kom upp till 4-5 ton per ha, en väsentlig skillnad.
  Ministern såg att det är det rätta sättet att driva jordbruk på det sättet och en jordbruksskola inrättades där den vita Zimbabwen blev rådgivare som var universitetsutbildad för jordbruk, och blev chef för skolan.
  Ministerns plan var att lära ungdomen storjordbruk med moderna maskiner.
  Nigeria har enorma marker som är lämpade för storjordbruk, men har importerat jordbruksprodukter, och blivit helt beroende av oljan, för import av livsmedel.

 4. Jag skulle vilja komma med en rättelse. Biståndet är 1% av BNP som är på ca 5 000 000 000 000 kr.
  Sveriges rikes budget är på ca 1 000 000 000 000 kr. Det blir alltså 5% av budgeten och våra skattepengar.


 5. där (Afrika) som här (Sverige)…korrupta Neger-
  hövdingar vars enda uppgift är att prioritera sig
  själva, is för att jobba för sitt Lands bästa


  • varför bara rädda Afrika Pettersson?
   …kan vi inte i 1:a hand rädda Sverige
   som har liknande “hövdingar”, om
   inte snäppet värre, fast albinon!?

 6. Se här hur en stor del av västvärldens (inkl Sveriges) biståndspengar ofta används.

  Pengarna var avsedda för hjälp till de fattiga medborgarna (t ex bekämpning av AIDS) i det lilla Equatorial Guinea i Afrika. Bistånds-pengarna tvättades i det korrupta banksystemet av diktator-regimen och omvandlades snabbt till president-familjens privata tillgångar. Presidentfamiljen var stormförmögna redan före stölderna av biståndspengar.

  De konfiskerade biståndspengarna spenderades i västvärlden på herrgårdar, lyxvåningar, privatflygplan, exklusiva lyxbilar …

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=wgUwOzjSRYE&w=560&h=315%5D

  … och lyxleverne i största allmänhet. Men den franska regeringen tålde inte att se på utan skickade ut den franska polisen för att återta en del av diktatorns bilpark i Frankrike som en liten blygsam “återbäring” på alla biståndspengarna, som Nobel-fredspristagaren EU (inkl Sverige) m fl tidigare förlorat i Equatorial Guinea under många år.

  Presidenten och diktatorn Teodoro Obiang Nguema Mbasogo med hustru i bildens mitt nedan är omgivna av dåvarande USA:s president Barack Obama med hustru dåvarande First Lady Michelle Obama vid en lyxig middagsmottagning i Vita Huset den 5:e aug. 2014.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Teodoro_Obiang_Nguema_Mbasogo_with_Obamas_2014.jpg/800px-Teodoro_Obiang_Nguema_Mbasogo_with_Obamas_2014.jpg

  Presidentfamiljen Obiang i lilleputt-landet Equatorial Guinea i Afrika lade vantarna på det mesta av guldpengarna (dvs u-landsbistånden) som flödade in diktatorns toppstyrda land från EU (inkl. Sverige), från FN och fler givarländer.

  Vill ni veta mer om förskingringarna mm i Equatorial Guinea föreslår jag att ni söker på Google.

 7. Rädda det som är värt något i afrika naturen och djuren.
  Resten är bara destruktivt.

 8. Det är konstigt att ingen reagerar över bistånden till Etiopien. Etiopen har ett 100% statligt flygbolag, Ethiopian Airlines. Detta bolag köper sprillans nya flygplan som får SAS (delvis statligt ägt av u-landet Sverige) gröna av avund. De har bl.a Dreamliners (Boeing 787), Boeing 737 Max, Airbus A350 och Boeing 777 i sin flygflotta. Och samtidigt skänker Sida 100-tals miljoner till Etiopien. Jag känner rent spontant att de felprioriterar när man köper det absolut senaste inom flygindustrin samtidigt som medborgarna sitter och väntar på biståndspengar eller att röda korset ska ge bort en säck med säd.

  • Och så har vi Rwanda som sponsrar Arsenal med 350 miljoner samtidigt som Sverige skänker biståndspengar via Sida och tant Agda på äldreboendet bara får ett halv kokt ägg till frukost och en kopp kaffe.
   Det är egentligen helt otroligt att vi svenskar inte går man ur huse och störtar mygelpolitikerna.


  • samt outbildade Piloter, som på sin höjd endast fixar
   att rida en Camel…då lite övermaga kräva de skall
   greja manövrera ett modernt Flygplan manuellt…
   utan låter fina plan ramla ner i backen, då autopilot-
   systemet är avslaget…

 9. Låt dem vara ifred. Att hata svarta i sin egen imiljö är riktigt uselt. Låt oss bidra med det vi kan och lära dem hur man brukar jorden. 1% har vi råd med, jag skulle höja den till 10% om jag var minister.

  Vi har det så gott i ankdammen och det är bara papperspengar egentligen inte värt pappret det är skrivet på här men där kan det göra skillnad.

  Vi kan låta alla svarta välja, ett lån till eget företag eller flygbiljett till Europa när de fyller 18.

  • Inga problem det går säkert att.höja skatten för personer som dig, så vi andra slipper sponsra korruption, inbördeskrig, mutor, bedrägerier med Svenska skattepengar.

Kommentera