Är socialdemokraterna farliga för Sverige? I 16 år har de motverkat skärpta terrorlagar


TERRORISM. Är socialdemokraterna farliga för Sverige? I 16 år har S motverkat skärpta terrorlagar. Nu är det dags igen.  Justitie-och migrationsminister Morgan Johansson (S) försvarar regeringens förslag om att förbjuda samröre med terroristorganisationer efter Moderaternas kritik.

Ledarsidorna.se

Justitieministern hävdar att ett förbud mot deltagande i en terroristorganisation enligt Lagrådets invändningar skulle riskera att strida mot skyddet av föreningsfriheten. – Det vi nu går fram med, det är som vi bedömer det, så långt vi kan gå inom ramen för grundlagen, säger Johansson till Ekot och kompletterar, som Lagrådet tolkat föreningsfriheten. Och problemet är att om vi skulle gå emot Lagrådet i en grundlagsfråga, så är risken stor att domstolarna inte kommer att döma efter lagen.

Moderaterna anser att regeringen borde ha tagit ett steg längre och även förbjudit deltagande. Förslaget innebär i nuläget att det skulle bli otillåtet att exempelvis arrangera möten eller ordna transporter åt en terroristorganisation.

Johan Ingerö twittrar och är inte så imponerat: Så du kunde förbjuda rökning på krogen men inte deltagande i en terrorsekt. Vi hade alltså kunnat ersätta dig med en luftrenare och fått samma resultat för en billigare peng?

S-logik: Det gick att gå emot lagrådet med gymnasieamnestin för vuxna afghanska män i gymnasiet bland barn/ungdomar med miljardkostnader. Det går INTE att gå mot lagrådet med terrorlagstiftning för Sveriges och svenskarnas säkerhet.

Rektor Hamid twittrar: Du milde. I Sverige är deltagande i terroristgrupper skyddad av föreningsfriheten. Gå med i IS likställs med att hänga på lokala syjuntan. Tänker någon endaste politiker göra något åt detta? Nog! Det är nog nu med politiskt tjäbbel och pajkastning. Agera!

Enligt Brottsbalken 2 kap 23 §, 24 § och 24 §

23 §   Yttrandefriheten och informationsfriheten får begränsas med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjningen, allmän ordning och säkerhet, enskildas anseende, privatlivets helgd eller förebyggandet och beivrandet av brott. Vidare får friheten att yttra sig i näringsverksamhet begränsas. I övrigt får begränsningar av yttrandefriheten och informationsfriheten göras endast om särskilt viktiga skäl föranleder det.

24 §   Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot.

Föreningsfriheten får begränsas endast när det gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Lag (2010:1408).

25 §   För andra än svenska medborgare här i riket får särskilda begränsningar göras genom lag i fråga om följande fri- och rättigheter:
1. yttrandefriheten, informationsfriheten, mötesfriheten, demonstrationsfriheten, föreningsfriheten och religionsfriheten (1 § första stycket),
2. skyddet mot tvång att ge till känna åskådning (2 § första meningen),
3. skyddet mot kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§, mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång, mot intrång i förtroliga försändelser och meddelanden samt i övrigt mot intrång som innebär övervakning och kartläggning av den enskildes personliga förhållanden (6 §),
4. skyddet mot frihetsberövande (8 § första meningen),
5. rätten till domstolsprövning av frihetsberövande av annan anledning än brott eller misstanke om brott (9 § andra och tredje styckena),
6. offentligheten vid domstolsförhandling (11 § andra stycket andra meningen),
7. författares, konstnärers och fotografers rätt till sina verk (16 §),
8. rätten att driva näring eller utöva yrke (17 §),
9. skyddet för forskningens frihet (18 § andra stycket), och 10. skyddet mot ingrepp på grund av åskådning (21 § tredje meningen).

-Pettersson är inte jurist men antar att möjlighet att ändra lagen finns men viljan saknas av någon anledning…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


26 responses to “Är socialdemokraterna farliga för Sverige? I 16 år har de motverkat skärpta terrorlagar

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: