Stora demografiska förändringar leder till ökade spänningar och våld i USA och även i Sverige


INVANDRING. Efter gårdagens masskjutning i El Paso i Texas, kommer uppgifter om att den 21-årige gärningsmannen ska ha laddat upp en rasistiskt manifest på internet strax innan han började skjuta. Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, menar att stora demografiska förändringar i USA leder till ökade spänningar, där hatbrott kan vara en konsekvens.

– USA genomgår för närvarande en stor demografisk revolution, där minoritetsgrupper snabbt växer i storlek. Det skapar spänningar i det amerikanska samhället, säger Blanck till Sveriges Radio Ekot.

Nästan 40 procent av befolkningen i Texas är latinamerikansk, att jämföra med ungefär 17 procent i hela USA.

Dag Blanck säger att just den latinamerikanska befolkningen är den snabbast växande i USA – och att det leder till stora motsättningar, framförallt i en stat som Texas.

Åkesson år 2009: Muslimerna är vårt största utländska hot

-Petersson undrar vad professor Dag Blanck drar för slutsatser av detta jämfört med Sverige. I Sverige är de demografiska förändringarna större och går fortare än i USA. Latinamerikaner är kristna, medan en stor del av den nya befolkningen i Sverige är muslimer från en helt annan kultur, det underlättar inte direkt.

 • I USA är 17 procent av befolkningen latinamerikaner.
 • I Sverige var år 1960, längre tillbaka har inte SCB statistik, 300.000 utrikes födda, det motsvarar 4 procent av befolkningen. De flesta kom från grannländerna.
 • Vid årsskiftet 2018/19 var antalet utrikes födda 1.877.000. Som andel av befolkningen var 18,5 procent födda utomlands.
 • SCB redovisar även statistik för utländsk bakgrund, det vill säga utrikes födda samt inrikes födda med båda föräldrarna födda utomlands. Den statistiken visar att att 2.500.000 människor har utländsk bakgrund. Lägg till det tredje och fjärde generationen som inte assimileras så inser vi att Sverige ligger sämre till än invandringslandet nummer ett, USA.
 • Gruppen med utländsk bakgrund ökar dessutom snabbare än övrig befolkning och andelen har fördubblats sedan början av 1990-talet. SCB redovisar invandring efter födelseland och invandringsår och statistiken visar att en stor andel av invandringen skett från muslimska länder i Asien, Mellanöstern och Afrika.

-Pettersson undrar om våra politiker, som är pigga på att skylla våld i USA på politikerna, har gjort en konsekvensanalys över de ökade demografiska förändringarna i Sverige?

Vi kan ta några exempel:

 • Mellanöstern, kristendomens födelseplats är i princip tömd på judar förutom Israel, de kristna håller på att gå samma väg och fördrivs i miljoner.
 • I Sverige har vi samma tendenser som i Mellanöstern. I Malmö tvingas judar flytta och SSU sjunger antisemitiska ramsor på gatorna.
 • Hur länge dröjer det innan den kristna ursprungsbefolkningen börjar jagas iväg i Sverige?

Kristendomens utbredning innan islam började härja


10 responses to “Stora demografiska förändringar leder till ökade spänningar och våld i USA och även i Sverige

 • Weronica Selby

  Du kan sitta i Uppsala och tycka

  Gilla

 • Reinhard

  Väldigt förvirrat detta. Hur kan man koppla en skjutning med rasistiska motiv i USA till islam och kriminalitet i Sverige?
  Däremot har presidenten i USA ett stort ansvar, genom att inte verka för rimliga vapenlagar och inte bara underblåsa, utan rentav skapa motsättningar mellan folkgrupper är det inte konstigt att sånt här sker i ett av världens tredje mest befolkade land.

  Gilla

 • Tony

  Jag mår illa av att lyssna till SVT s nyhetssändning, kl 1800
  Stort nummer om skjutningarna i USA, några nonsensreportage
  om Strandstädning o kvinnliga chefer bla bla bla, och så är vi
  framme vid vädret??? Men inte ett ljud om vad som hänt här
  Sverige med Upplopp i Göteborg, en 16 åring ihjälstucken
  med kniv, genomförd våldtäkt och så vidare och så vidare,
  inget av nyhetsvärde på den erbarmliga kommunistkanalen
  SVT, detta är vad Hanna Stjärne o Jan Helin erbjuder
  Svenska folket i nyhetsvärde i den skattefinansierade
  kanalen? Otroligt, det har blivit 10 gånger sämre sen den
  blev direktfinansierad via skatten?

  SVT betyder Sossarnas Vänster Trams.

  Gilla

 • Onkel Tom

  Vad jag vet så sa Tage Erlander på 60-talet, när raskravallerna utspelades i USA, att detta inte kunde ske i Sverige eftersom Sverige var ett homogent land!

  Gilla

 • Tomas Johansson

  Vad jag vet så sa Tage Erlander på 60-talet, när raskravallerna utspelades i USA, att detta inte kunde ske i Sverige eftersom Sverige var ett homogent land!

  Gilla

 • Nils Dacke

  Nu har vår högt älskade och ärade ledare och världens ljus statsminister Stefan Löfven uttalat sig om skjutningarna i USA. Tänk om han kunde sluta att lägga sig i händelser i andra länder och istället ägna sig åt det eskalerande kaoset och infernot i vårt land. Herr statsministern vill nog inte stöta sig med den nya adeln i landet och gör som andra pressade ledare och att försöka vända uppmärksamheten mot utlandet.

  Gilla

 • Benkhy

  Jan Hjärpe och Jerzy Sarnecki är mycket farliga desinformatörer som får sin försörjning tryggad (och mer därtill) genom att vilseleda folket. SVT och MSM använder sig flitigt av dessa dårar.

  I inslaget säger idioten att Åkesson är farlig då han skuldbelägger en hel grupp, men i meningen senare gör han likadant och buntar ihop alla nazister. Nationalsocialister som 99 av 100 inte gjort en fluga förnär.

  Gilla

 • Anders Karlsson

  Tack Pettersson för en väldigt klarsynt analys! Men vi är en humanitär stormakt med en feministisk regering så skjutningar, knivmord och våldtäkter är inte välkomna här. Steffe är väldigt tydlig med det!

  Gilla

 • Genuspedagog

  I egenskap av genuspedagog behöver jag inte fråga Dag Blanck om hans slutsatser. Vi genuspedagoger öppnar ögonen och ser vad som händer i Sverige, det ser illa ut, fast det får vi inte säga eftersom vi är genuspedagoger.

  Dag Blanck borde kommentera hemmamarknaden istället, den är liksom mer angelägen, men han är säkert snäll.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: