Enkel räknelära för klimatjournalister del 2


Hur man får till det även om siffrorna är emot en!

Förra räkneövningen handlade ju om is som smälte i ”katastrofal” fart. Så idag kör vi med smält is. dvs vatten. Å inte vilket vatten som helst, utan vatten i Öresund. Får att få siffror att räkna med så laddar vi från SMHI ned vattenståndsdata för Klagshamn , som ligger straxt söder om Öresundsbron.

Många siffror är det, mätserien startar trettonde november 1929 klockan 15.00, avläst vattenstånd 32,9 centimeter.  När jag laddade ned mätdata,  så var sista mätningen  sextonde juni 2019  klockan 11.00.  Å redan här dyker en kraftig klimatbesvikelse upp, avläst vattenstånd , 32,9 centimeter. Dvs samma som för 90 år sedan!

Ingen bra början för en ambitiös miljöjournalist, svårt att få till den katastrofstämning man är ute efter.

Men men, det är 762911 mätdata i den nedladdade serien, såklart kan man hitta nått som pekar på en nära förestående katastrof, bara man anstränger sig ordentligt!

Vi gör ett nytt försök, vi plussar ihop alla . 792911 värdemätarna (många plus blir det) å får summan  8161493,5 o sen delar vi med antalet avläsningar 762911 stycken å får resultatet 10,69 cm  , dålig katastrofkänsla där också!

Ok, nytt försök, man kan ju beräkna den långsiktiga trenden, men det känns ju lite hopplöst, du det var exakt samma vattenstånd sextonde juni i år som för 90 år sedan!  Men  NOAA    någon annan har ju redan gjort det, se kurvan nedan.

Vattennivån upp 0,49 milmeter per år enligt denna källa.  Det blir ju bara 49 millimeter på 100 år, svårt  att få  till den rätta domedags-klimathysterin med ”knappt 5 centimeter”, på ett hundra år.

Men med hjälp av datorn kan man ju göra en sån där ”projicering” in i framtiden, datorprojicering, låter väl bra o trovärdig?  De ä ju sånt som klimatvetenskaparna sysslar med. Att dom hittills inte haft många siffror rätt är en annan historia.

Nåväl. vi sorterar mätdata i ordning från den minsta till den största. Högst vattenstånd var det fjärde januari 2017 157,7 centimeter.  Lägst uppmätta   minus 91,1 centimeter nionde mars 1969.  Redan här känner man katastrof vibbarna komma forsande med den katastrofalt stigande klimat-vattennivån. 248,8 centimeter i skillnad på 50 år

Nu gör vi vår ”vetenskapliga projicering” in i framtiden, en dator beräkning utförd HÄR visar att det med mycket stor säkerhet  är 17 468 dagar mellan 1969-03-09 och 2017-01-04.

Kan vattnet stiga 2,5 meter på den tiden så kan den med klimat clownernas logik stiga minst lika mycket på samma tid.  ”Projicerar” man 17468 dagar framåt från 2017-01-04  så hamnar man på 2064-11-01 , med stor klimat clowns sannolikhet så kommer alltså vattenståndet i Klagshamn då att vara  248,8 * 2 `= 497,6  centimeter.

Observera att resultatet är datorberäknat!

Å dom på NOAA fick bara ihop det till 49 mm på 100 år, Det är säkert nån kompis till Trump som sitter där å räknar!

Från Thoralf har jag lånat nedanstående diagram som som visar den faktiska utvecklingen sedan 1880-talet fram till idag när det gäller havsnivån i Karlskrona. Jag har kompletterat med SMHI:s prognos enligt RCP8.5 om en meter högra havsnivå 2100. Det blir en ganska dramatisk förändring. Detta trots att vi redan haft en klimatförändring sedan 1800-talet men som inte syns överhuvudtaget i mätdata från Karlskrona.

Av någon anledning kommer jag att tänka på låten nedan!

 


21 responses to “Enkel räknelära för klimatjournalister del 2

 • Vattenstånds ljug i USA också | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Skanör,Falsterbo regionen ett favoritområde för Klimat Clownerna att skrämmas i inlägget ” Enkel räknelära för klimatjournalister del 2″    görs ett försök att få ”klimat hysterikerna” på PK media att titta lite på […]

  Gilla

 • Aftonbladet förlorar med 2,32 meter och 35 år | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] ”Enkel räknelära för klimatjournalister del 2” […]

  Gilla

 • Olof.p

  Pratade med en bonde som sa att det är ett bra odlingsår i år, men att det är någon halvmeter till meter lägre grundvatten än vanligt. Det finns alltså utrymme för ytterligare glaciärsmältning så grundvattnet återgår till vanlig nivå.

  Gilla

 • Bj

  Bor i närheten av en mätstation som registrerar landhöjningar, hör och häpnar denna station har funnits i som jag kommer ihåg 100 år. Landhöjningen ökar fortfarande när alla tror att vi skulle ligga under havsytan idag. Denna station mäter de högsta värderna i hela Sverige. Klimat hysterin är fake news, den största lögnen i historien

  Gilla

 • Tony

  Nåväl slå till Rapport klockan halv åtta så återvänder
  domedagsstämningen snart igen, dom har säkerligen
  hittat något om klimatet för att vi ska känna skam, fast
  jag vet inte för vad ?

  Gilla

 • Snappis

  Nu vill jag inte spela Greta i händerna men man glömmer bort en viktig faktor. Landhöjningen! Den är i söder ca 1 mm per år vilket på 100 år motsvarar 10 cm.

  Det innebär att havsytan stigit med 1 dm.

  Det är säkert i sin ordning och jag tror inte människans påverkan ligger bakom.

  Däremot ogillar jag u-länder som har plastpåsar som flyger runt och hamnar i havet. Det är korkade människor och det kan vi påverka.

  Gilla

  • Roland Salomonsson

   Nja! Nu är det ingen landhöjning i sydligaste Sverige. Där råder 0-läge eller en liten landsänkning.
   Så om haven faktiskt höjer sig i den takt man uppmäter t ex i trakten av Manhattan, NY, så har det höjts 1,3 mm årligen sedan ca 1850 och haven kan inte höja sig olika då de är kommunicerande kärl. Tony Heller brukar håna NOAA med dessa siffror jämfört med deras fanatiska 2,3 (ibland 3,1). Det innebär att ocenerna höjts 1,3 mm X 169 år blir ca 22 cm. TJUGOTVÅ CM! Alltså något knappt mätbart.

   Emellertid innebär detta också att med en liten landsänkning står havsnivåerna i praktiken stilla i sydligaste Sverige. Den errosion som sker vid Sveriges sydkuster beror alltså på kusternas geologi (sand/jord) och naturliga stormar, vilka givetvis ”äter” av kusten. Intet annat.

   Gilla

  • FjärranÖsternRedaktionen

   Du Snappis, har du någonsin sett-hört en av klimat clownerna nämna landhöjningen? Skulle ju direkt förstöra – ifrågasätta deras budskap om jordens nära förestående undergång!

   Gilla

 • Lisa.

  Vart tar isen/vattnet vägen som följer med stjärn-fallen?
  Tusentals per dygn.
  Inget vatten lämnar planeten.
  Vet Greta-slyngeln det?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Skåne har ju landhöjning på cirka 1 mm/år. Övriga Sverige betydligt mer. I vissa fall upp till 10 mm.

  Kolla länken nedan för att se din landhöjning där du bor.

  https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/gps-geodesi-och-swepos/Referenssystem/Landhojning/

  Gilla

 • Arne Groningsson

  ”Ebb och flod” är okända begrepp i expertkretsar alltså…

  Gilla

 • thojak

  Googla efter Nils-Axel Mörner för detaljerade info rörande havsytenivåer.

  Gillad av 1 person

 • Argus

  De variationer vi ser är orsakat av annat än eventuell avsmältning.

  ”Med vindens hjälp pressas vatten mot kusterna och höjer vattennivån vid land. Högt vattenstånd på västkusten orsakat av vinden och/eller lufttrycket gör att vatten rinner in till Östersjön via Öresund och Bälten.

  Denna process kan höja Östersjöns vattenstånd med flera decimeter.” (SMHI)

  Det omvänds torde också vara troligt vilket innebär att en variation på totalt en halvmeter är att räkna med och vad jag kan utläsa av grafen ligger mätvärdena inom toleranserna och dessutom nästa på decimalen jämfört med mätseriens början.

  Gilla

 • Enkel räknelära för klimatjournalister del 2 – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: Hur man får till det även om siffrorna är emot en! Förra räkneövningen handlade ju om is som […]

  Gilla

 • Conny Lundberg

  Tack för en utomordentligt avslöjande artikel!!! 🙂

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: