Nyhet om drastiskt varmare temperaturer i Norden byggde på felaktig data


KLIMAT. Förra veckan skrev medier världen över att klimatet blivit allt varmare i europeiska städer jämfört med 1900-talet. 38 städer hade dock analyserats med fel siffror. Därför är nyheten fel. Det meddelar Europeiska nätverket för datajournalistik (EDJN) som stod bakom nyheten.

Nyheten blev viral i början av förra veckan efter att EDJN, dit bland annat svenska J++ hör, publicerade den på måndagen. Att vissa nordiska städer skulle vara 4 grader varmare det här seklet än förra seklets medeltal.

38 städer fick fel siffror

Enligt EDJN som redan i fredags publicerade sin rättelse är det 38 städer som har tagits bort från listan, eftersom deras data var fel.

De nordiska städerna med fel siffror är: Östersund, Sundsvall, Borlänge, Karlstad, Visby, Skellefteå, Kalmar, Växjö, Luleå, Trollhättan, Kiruna, Halmstad, Skövde, Karlskrona, Gävle och Kristianstad i Sverige, Bodø och Fredrikstad i Norge, Næstved, Kolding, Vejle, Randers, Esbjerg och Roskilde i Danmark samt Björneborg, Vasa, Mariehamn, Kouvola, Joensuu, Villmanstrand och Rovaniemi i Finland.

Också Évora och Beja i Portugal, Prizren i Kosovo, Skopje i Makedonien och Aosta, Piombino och Belluno i Italien hade fått fel siffror.

– Det är helt oacceptabelt såklart. Det är uttryckligen vårt enda jobb att se till att det vi publicerar är rätt. Och här blev det fel, säger Leo Valentin från J++ till Medierna i P1 på Sveriges Radio.

Temperaturökningen stämmer i sig, enligt Leo Valentin, men i Norden blev siffrorna överdrivna.

Mer på Svenska Yle…

-Pettersson undrar över några saker:

 1. Temperaturökningen stämmer men i Norden blev siffrorna överdrivna! Hur kan det då stämma?
 2. Varför väcker inte sådana är felaktigheter lika större uppmärksamhet i media?
 3. Hur många andra fel och gissningar finns det i undersökningarna?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


12 responses to “Nyhet om drastiskt varmare temperaturer i Norden byggde på felaktig data

 • Mike E

  Att det sådana felaktigheter får större uppmärksamhet i media beror på att speciellt svenska journalister inte är reportrar mer utan aktivister. Sverige extremt lågutbildade ”fina” journalister är vetenskapliga analfabeter och glödande klimattroende.

  Gilla

 • Vakna Upp

  Så, den lögnen gick inte hem.

  Gilla

 • blofeldt

  Nu blir charlatanen Johan Rockström sur.

  Gilla

 • Mia

  Ett fel har gjorts och rättats till.
  Sånt händer.
  Litet pinsamt för de som nu ursäktar sig.

  Och julafton för skeptikerna.

  Gilla

 • gamgubben

  Klimatnissarna är väl medvetna att om de sänder ut felaktig data men sedan rättar så har de första siffrorna bränts in i hjärnbarken på de trogna och galenskaperna accelererar.
  Samma sak, felaktig info. om SD kan ej dementeras.

  Gilla

 • Fjodor

  Varför mäter man temperaturer i städer? Med eluppvärda trottoarer, bilar, hus etc som värmer upp hela omgivningen så kan det väl inte jämföras med mätvärden från den tiden staden var 10 ggr mindre och man körde men häst och vagn.
  Mätstationerna bör sitta ute på landsbygden långt ifrån bebyggelse om det ska vara något med det.
  Samma sak när det gäller havstemperaturer. mät ute på havet och inte inne i hamnstäder.
  Det är alltid flera grader varmare i tätbebyggelse än i glesbygd och det vet alla som varit utanför Stockholm

  Gilla

  • Stenbock

   Ja och åtminstone vi som bor på västkusten vet,att det i stort blåser frisk kyliga vindar från Väster, i stort hela höst/vinter-halvåret !
   Och har troligen alltid så gjort…Hur f-n de än mäter !

   Gilla

  • Grune

   Hela denna miljöskandal som bara går ut på att skinna människor på deras pengar är en av de värsta lögner som någonsin har spridits på jorden sen dess skapelse.

   Gilla

  • SasjaL

   Temperaturen i Karlstad mäts vid flygplatsen, som ligger vid grannorten Kil. 2-3°C varmare än omgivningen av uppenbara skäl.

   Gilla

 • Stenbock

  Då får vi nog läsa och höra imorgon att b ö r s k u r s e r n a stiger som en raket ? Detta efter gårdagens mörker,när det blev krisstämning inte bara i Europa,utan även i Amerika och Asien !
  Är det kanske de nya folket och tillika MENA-analfabeter som tillsatts utreda,som specialister ?

  Gilla

 • Billy Boy

  Ibland råkar till och med ”FakeNews” Public service inse att de spridit en lögn och publicerar en rättelse. Händer dock alltför sällan.

  Fel om stigande temperaturer
  I veckan berättade vi om stigande medeltemperaturer i Norra Sverige. Nu visar det sig att undersökningen som stod till grund för artiklarna har brister.
  (Publicerat 28 september 2018)

  Läs mer på:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/fel-om-stigande-temperaturer

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: