”Mänskliga rättigheter” enligt Iran: Förfölj kristna

av Raymond Ibrahim • 10 oktober, 2018

  • ”Regeringen använder ofta det [anklagelsen om att man har ’agerat emot den nationella säkerheten’] mot omvända istället för anklagelser om apostasi … i ett försök att undvika internationell granskning.” – Morning Star News, 13 juli 2017.

  • Iran förföljer inte bara sina kristna minoriteter, utan försöker också tvinga dem att omfamna islam – trots Rouhanis skryt inför FN om att ”Iran strävar inte efter att … påtvinga sin officiella religion på andra …”
  • ”Rouhani vill bevisa att han är en ordentlig muslim genom att förfölja kristna … Myndigheterna försöker utrota kristendomen, på samma sätt som Islamiska Statens grupp, fast smartare.” – Iranska kristna som lever gömda, BosNewsLife, 7 september 2017.
  • ”Om en fånges fall fick [internationell medie-] uppmärksamhet så slutade de tortera eller våldta den för att de visste att världen såg på …” – Mohabat News, 23 oktober 2017.

I ett tal inför FN den 20 september 2017, ska den iranske presidenten Hassan Rouhani ha porträtterat sin regering som hängiven åt ”måttlighet och respekt för mänskliga rättigheter, förmodligen som ett sätt att ge stöd åt sitt påstående om att Israel är ”en rasistisk skurkregim som trampar på palestiniernas mest grundläggande rättigheter”. Han tillade:

”Vi i Iran strävar efter fred och främjande av mänskliga rättigheter för människor och nationer. Vi har aldrig överseende med tyranni och vi försvarar alltid de utan röst. Vi hotar aldrig någon … ”

Man behöver bara titta på Irans kristna, som utgör 1 % av hela befolkningen, för att pröva dessa påståenden. Till skillnad från förföljelsen som andra kristna minoriteter upplever i nationer med muslimsk majoritet – vilken ofta ligger i händerna på muslimska individer, mobbar eller professionella terrorister – så är den största drivande faktorn för kristen förföljelse i Iran regeringen i sig.

Läs vidare

2 thoughts on “”Mänskliga rättigheter” enligt Iran: Förfölj kristna

Kommentera