Romernas mörka historia i Sverige

ZIGENARE. Idag, den 8 april är det Romernas internationella dag, nationaldag, som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Romerna har inget “eget” land. Trots att romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen över den 8 april. 

Romernas historia i Sverige har kantats av förföljelse, trakasserier och diskriminering. Här är några av de viktigaste stolparna.

De första historiska noteringarna om den svenska minoriteten romer dyker upp i Sverige under tidigt 1500-tal. Den 29 september 1512 ska en Greve Antonius kommit till landet. Med sig hade han ett stort antal familjer, en här, som senare blev kallade för tattare i en svensk krönika av Olaus Petri. Greve Antonius, eller Antonius Gagino, ska ha vandrat från Grekland via Skottland, vilket skulle förklara att namn som Grek och Skotte cirkulerat kring gammalromska släkter i Norden, år 1515 blev greve Antonius med sällskap iväg jagade från Stockholm på grund av sin tjuvaktighet. 

Så här skildras romernas mörka tillvaro i Sverige sedan dess:

 • 1500-talet. Den 28 april 1543 beordras befallningsmannen i Västerås, Rasmuss Klott, att jaga en tattarhop ut ur landet. Klott ska ha skrivit till konung Gustav Vasa i ärendet. På 1500-talet var det belagt med dödsstraff för manliga romer att uppehålla sig i Sverige. 1576 sände kung Johan III ut en skrivelse till fogdarna i Norrland om att förvisa av tattarna ur riket. År 1577 stod det i Johan III:s utgående diarium att om ”tatterne” försöker komma in innanför gränserna skulle de hängas allesammans.
 • 1600-talet. Vid Riksdagen år 1617 beslutades att landets alla ”tattare och zigenare” skulle utvisas. Romska kvinnor och barn skulle fördrivas ur landet medan de romska männen skulle man ha rätt att döda.
 • 1700-talet. Många skriftliga uppgifter finns på att romerna var verksamma inom den svenska krigsmakten, främst fältjägare eller artillerister. Ett av de många exemplen på romska soldater finns i Henrik Lilljebjörns ”Minnen från förra hälften av 1800-talet”. Författaren skriver efter en beskrivning av romernas utseende att ”dessa äfven voro de mest intelligenta, och sedan de väl voro beklädda och under diciplinens band, kunde man aldrig önska sig bättre folk att kommendera”.
 • 1800-talet. På 1800-talet fanns resandefolket utspritt över hela Sverige. Under 1800-talets slut fick Sverige en ny zigensk grupp bredvid de resande. Det var Kalderash-zigenare som invandrade från olika delar av Europa, men de flesta härstammade från slaveriet i Östeuropa. Kalderash blev bärare av namnet zigenare medan resande fick av myndigheter bära namnet tattare (under större delen av 1900-talet).
 • 1900-talet och framåt. Under första delen av 1900-talet drabbades Kalderash-gruppen av att utestängas från samhället. De blev tvungna att bo i tält eller i ”zigenarläger” fram till 1960-talet. Resandefolket drabbades av tvångssteriliseringar, tvångsomhändertaganden av barn och tvångsassimilation.

Samtidigt kom romer från andra länder till Sverige. I slutet av 1950-talet invandrade Kaale-romerna från Finland. De är de som kallas för ”finska zigenare”, och de bär sina traditionella kläder som de burit sedan den första delen av 1900-talet. Under de fyra sista decennierna kom ungefär 10 000 romer från andra länder. De tillhör grupper som lovara, romer från forna Jugoslavien och sinti.

-Pettersson läser ovanstående i SvD men inte ett ord om varför zigenarna blev förföljda. Sedan de första zigenarna kom till Sverige och tidigare har mängder med Hansa-tyskar, valloner, finnar, judar , greker, italienare och andra kommit hit och integrerats efter 1-2 generationer men inte zigenarna.

En seriös debatt måste fråga sig varför? Om svenskarna är sådana fruktansvärda rasister varför har alla andra folk lyckats anpassa sig?

Kan det bero på det som Jan Guillou skrev i Aftonbladet 1996 – för många zigenare stjäl för mycket…  Palison

Eller programledaren Siewert Öholm, som ledde debattprogrammet Nattcafésändning och berättade…Hans gäster var just zigenare! De satt i studion och förklarade att de led av lögnerna och fördomarna om att de var tjuvaktiga. Pausrummet var fullt av släkt och vänner till debattdeltagarna. När det hela var över var hela rummet länsat, på bl a allt porslin.

Eller utredningen som försvann ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott”

Eller att  zigenarhövdingen, ordförande för romerna i Sverige, Stefan Palison, (bilden) som visade sig vara en stor rövare. Läs HÄR.

Men som vanligt när det gäller media så är allt elände i världens svenskarnas fel och vi ska skuldbeläggas och betala kollektivt. 

17 thoughts on “Romernas mörka historia i Sverige

 1. Kvällens lustiga rubrik fann jag i Skånskan..Borde egentligen ha publicerats i går på deras Nationaldag.
  En “malmöbo” stal parfym till värde av 550:- på ICA Supermarknad…
  Två flaskor fick zigenaren med sig.Priset tyder på att det var 4711 !!

 2. Det finns hårresande sanna historier om dessa från Rinkeby.
  Dessa fakta är så otroliga så det är svårt att få folk att tro på dem när man berättar. Många miljoner där som slösats på zigenare som aldrig haft för avsikt att arbeta. Dels får de försörjningsstöd medans de kan ha travhästar på Valla. De enda de bryr sig om är sin kultur och att bekämpa ” fördomar” om dem.
  För mig är fördomar nåt man tror, men det jag säger är grundat på fakta.

 3. Min gamle vän, guldsmeden med sin lilla affär hade antagligen fel när ha byggde om sin affär för att zigenarna kom i grupper och stal så mycket.

  – Zigenarna är ju så fina!
  Jag brukar sitta i bilen utanför ICA i Nyköping och Willys i Södertälje medan hustrun handlar.
  Det är mer regel än undamtag att det kommer en bil med feta zigenare och parkerar på handikapp platsen.
  – Men zigenarna är ju så fina!

  “Akta dig för tattarna” – brukade min gamla mormor säga.
  – Men zigenarna är ju så fina!

  De har ju sin “kultur” att värna om sedan flera hundra år.
  Men någon gång kanske de vill bli en del av det normala samhället?

   • Kan så vara, värre är den s.k. “kvalite” på regering, ministrar och generaldirektörer…..
    Skrämmande oj oj oj,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  • Har vi kört slut på vett och sans i Sverige? Jag läste att Göteborg hade ofantligt många “kommunikatörer”. Det var väl det som Goebbels och Bagdad Bob var? Varför inte byta ut alla propa…, f’låt kommunikatörer mot några enstaka mediastrateger type Paul Ronge med befogenhet att hindra sådana som Ullenkott att ge offentliga bevis på att han är mindre vetande och borde ha en god man.

 4. I STV’s arkiv måste programmet de sände för många år sedan om romerna i Malmö finnas kvar. Vore intressant att reprisera.
  Malmö har alltid varit generösa för då hyrde de bl.a. hotellrum till romerna. Där fanns ett avsnitt där zigenarna tyckte att inga problem skulle uppstå mera om bara Malmös ledare agerade efter romska lagar och seder och bruk.
  Jag har en djup ovilja till zigenare sedan jag och mina kamrater, alla ton-åringar hade hjälpt dem att last metallskrot på en järnvägsvagn. Vi blev lovade en femma var. Naturligtvis blev vi blåsta och dessutom skrattade åt för vad hade vi “snorungar” att sätta emot vuxna män, även om de var zigenare.
  Vi är mycket uppmärksamma på och vill inte ha in främmande arter vad gäller djur eller växter. Sorgligt att vi inte har samma strikta syn på främmande kulturer, religioner och dess utövare.

 5. Alla underbara romer kan fira denna dag genom att sätta in 500kr på brottsofferfonden.

  • Indien kanske inte har samma service och kanske heller inte delar ut välfärdsbidrag som paradiset Sverige gör eller firar alla nationaliteters egna dagar som vi med stolthet gör i detta land !

   • Spelar ingen roll om det var för 1000 eller 10 000 år sedan. Indien är deras hemland.

Kommentera