Nigeriansk falsk sjuksköterska dömd till ett års fängelse

BROTTSLIGHET. En 35-årig sjuksköterska, som bland annat arbetat på fyra stora sjukhus i Sverige, visade sig ha förfalskat sina examensdokument och var inte alls behörig. Han döms nu till ett års fängelse.

Polisen startade en utredning sedan en arbetsgivare anat oråd. Handlingarna som mannen bifogat när han anställdes hade tydliga språkfel, skriver Västerbottens-Kuriren.

Utredningen visar att mannen skickat in förfalskade examensdokument till Socialstyrelsen där det framgår att han avslutat en sjuksköterskeutbildning vid ett universitet i schweiziska Zürich. Socialstyrelsen krävde först att han skulle genomgå ett kunskapstest. Han gjorde inte testet utan skickade in ytterligare ett förfalskat intyg, på att han arbetat för Röda korset i Schweiz i tre år, och fick sin svenska sjuksköterskelegitimation.

Mannen har visat stor brist på kompetens i rollen som sjuksköterska.

Han döms nu av Göteborgs tingsrätt för ett fall av grovt brukande av falsk urkund och två fall av brukande av urkund.

Enligt rätten är brotten extra allvarliga då de riskerat att äventyra förtroendet för vården och patientsäkerheten.

Två år efter det att han fick sjuksköterskelegitimationen ansökte mannen även om en svensk läkarlegitimation.

-Pettersson noterar att så gott som samtliga stora medier ”glömmer” att rapportera att mannen heter Ikechukwu Kingsley Uzoma och är medborgare i Nigeria…

Märkligt nog står det inget om utvisning i domen från Göteborgs Tingsrätt Mål nr: B 536-17

14 thoughts on “Nigeriansk falsk sjuksköterska dömd till ett års fängelse

  1. Hur kan man så lättvindigt ge en legitimation utan ett kunskapstest? Jag är rädd för myndigheterna som äventyrar patientsäkerheten på ett sådant sätt. Vad som händer om någon/några skojare utan läkarexamen får en legitimation? Vem ska ta answar om patienter får allvarliga men aller dör? Ha?

  2. Han måste tycka att vi är orättvisa här i landet: när det gäller uppehållstillstånd verkar det gå bra att ljuga och förfalska lite hur som helst, medans han får fängelse för att förfalska ett litet intyg för att få jobb.
    På tal om utvisningar, så utvisar man gladligen arbetskraftsinvandrare för minsta lilla fel, vet inte om han var arbetskraftsinvandrare innan men nu är han det inte och kommer därmed antagligen heller inte att utvisas….

  3. Kan han inte återvändas till Nigeria och få sjuksköterskebevis där? Nigeriasjuksköterska – nytt begrepp inom vården!!!!
    Men – det ante mig att det var en utlänning från annan kontinent.

  4. Som tidigare antydds i tråden har ”Nigeriabrev” fått en ny dimension. Numera riskerar man inte bara pekuniära tillgångar utan även hälsan.

    Det är dock positivt att en ”afrikan” vill arbeta så till den milda grad att han ger sig på urkundsförfalskning.

  5. Det bästa är väl ändå att det borde drabbat de ca 80% PK som säkert tycker det är rasism att kräva legitimation och kräva ngt överhuvudtaget av vår nya adel

  6. ”Straffet” är alldeles för lågt och som sagt livstids utvisning ska vara obligatoriskt för kriminella utlänningar.
    Undra hur stor skada den här gynnaren har orsakat ? kanske t o m dödsfall!?
    Dessutom ska vårdpersonal tala, skriva och förstå perfekt, extra tydlig, klar och absolut felfri SVENSKA bl a för våra barns och äldres skull. Så utlänningar har i princip inte i vården att göra vilka utbildningar de än har eller säger sig ha!

  7. Kan någon normalt funtad förklara,varför man kallar en sjukskötare för feminina sjuksköterska ? Är detta grunden för ordet ”hen” ?

    • Ordet sjukskötare(som hade varit rimligt för manliga sjuksköterskor) användes redan inom psykiatrin för skötare på de stora institutioner som fortfarande fanns kvar när manliga sjuksköterskor började komma på 1970-talet.

  8. Ett år som belöning på något av Kriminalvårdens vilohem !
    Ett år blir inte ett år efter avräknad häktningstid och frigivning efter 2/3 av tiden för s.k gott uppförande, denna bedragare behöver inte ens uppsöka något hotell för att avtjäna ett s.k löjligt straff.
    Patetiskt är vad det är !!!!

  9. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Det ante mig, sa han som tappade skridskon.

  10. Det är inte så noga för oss på allmänna sjukhus, vem som vårdar oss, det är egalt, det är bättre kontroll på privata, dit våra politiker går.
    Klart våran intelligentsia och våra feminister har riktig utbildat personal som vårdar dom, fattas bara.
    Vi övriga får nöja oss med dom som kommer, som man bäddar får man ligga.

  11. Övrigt: Nedskärningarna haglar tätt. Först pensionerna och nu…mina damer och herrar….tar vi bort föräldraledigheten!

    Petterssons vet säkert detta med nu rycker snart föräldraledigheten också -barnets bästa i centrum.

    Det kostar på med invandring.

    Bobb-it! Everyone.

KommenteraAvbryt svar