Stäng

Dagens Nyheter: 90 % av gärningsmännen vid skottlossningar är babbar

INVANDRARVÅLD. DN har kartlagt 53 dömda och 47 misstänkta gärningsmän i utredningar om skottlossning på allmän plats sedan 2013. Huvuddelen är 90-talister, varav många bor kvar hemma. Dagligt cannabisbruk är vanligt. Bara fyra av tio kan knytas till vinstgivande organiserad brottslighet.

Kartläggningen visar också att en klar majoritet av gärningsmännen har rötter i utlandet. Med hjälp av folkbokföringsuppgifter och andra källor har DN undersökt männens härkomst. 90 av de 100 har en eller två föräldrar som invandrat till Sverige. Ungefär hälften av dessa har själva kommit hit som unga, medan övriga är födda i landet.

Eftersom uppklaringsprocenten för skjutvapenrelaterat våld är låg – för mord cirka 30 procent –  är mörkertalet stort. Nedlagda fall där det funnits misstänkta som avförts ingår exempelvis inte i DN:s kartläggning.

Bilden är ändå välbekant för polisen.

Samtidigt har många invånare i utsatta områden faktiskt fått det bättre. Som DN tidigare berättat konstaterar Statistiska centralbyrån sjunkande arbetslöshet och bidragsberoende samt höjd utbildningsnivå i bland annat Tensta, Rinkeby, Biskopsgården, Gårdsten och Rosengård.

En övervägande majoritet, cirka 80 procent, har rötter i de områden i Mellanöstern respektive norra Afrika varifrån de stora grupperna av nyanlända kommit de senaste tjugo åren. Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea är särskilt vanligt förekommande. Däremot har inte en enda av personerna varit asylsökande vid brottstillfället.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att det är nyanlända från just dessa regioner som ligger särskilt lågt när de gäller sysselsättning och skolresultat. För vuxna somalier har till exempel andelen arbetande länge understigit 30 procent.

Jan Ekberg, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö, forskar på integration ur ett ekonomiskt perspektiv och har gjort statistiska uppföljningar av olika invandrargrupper. Slutsatsen är – föga förvånande – att jobb är det allra viktigaste för att undvika kriminalitet.

Jan Ekberg ser en särskild utmaning i att utbildningsnivån generellt är lägre bland dem från Afrika och Mellanöstern.

– Det ställer större krav på utbildningsinsatser och man har inte hur lång tid som helst på sig. Om ett utanförskap väl etablerats krävs det väldigt mycket för att åstadkomma positiva effekter.

-Pettersson skulle gärna länka men eftersom DN kör med betalvägg blir det inget av med det. Men vi kan efter denna artikel i DN konstatera att Wolodarski & Co säger samma sak som de som DN kallar rasister gjort i åratal…

”Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet”

 

67 reaktioner på “Dagens Nyheter: 90 % av gärningsmännen vid skottlossningar är babbar

 1. Vi har dessa omkring oss!
  Vi har dessa nära oss!
  Vi har dessa bland oss!

  Vi betalar för dem!
  Vi betalar till dem!
  Vi betalar konsekvenserna av dem!

  Vi ger dem skolgång!
  Vi ger dem sjukvård!
  Vi ger dem bostäder

  Är du nöjd med resultatet?
  Är du nöjd med vad du får av dem?
  Är du nöjd med kostnaden?

  Är du trygg i ditt hem?
  Är du trygg när du är ute?
  Är du trygg när din dotter är ute?

  Vill du ha det så här?
  Vill du att det ska fortsätta så här?
  Vill du göra något åt det som sker?

  Gör Sverige svenskt igen!
  Håll Sverige rent!
  Rösta på SD nästa gång!

 2. Ska bli kul att se DN:s dementi av sina uppgifter och sin egen artikel.

  För den ”ursäkten” måste väl komma snart ?

  Eller har verklighetens fakta, även en plats på DN, när det gäller alla delar av migrations politik?

 3. Ja, frågan är ju om Åkesson i nästa riksdagsval får 25 eller 30 procent..??

 4. Oavsett hur behjärtansvärt det är att hjälpa alla analfabeter, flyktingar och övriga problembarn i världen här i Sverige så är det nog nu.
  Vi går mot en systemkollaps.
  Aldrig så har vi haft så många analfabeter och psykiskt skadade människor i landet som kräver tung vård för att fungera något halvbra.
  Flyktingpolitik samt världsförbättrande åtgärder skall bedrivas på plats där misären är, INTE i Sverige.

 5. Man frågar sig vad journalisterna och ansvarig utgivaren Peter Wolodarski haft för sig på DN innan de kom fram till detta överraskande resultat.

  Har de rökt på nu och kommit fram till dessa sensationella slutsatser …

  … eller rökte de på alla åren innan när de hävdade rakt motsatta åsikter i frågan och kallade alla sverigedemokrater för rasister, nazister, högerextrema främlingsfientliga mm?

 6. Nå, mina vänner, vad kan väl den förutsägbare och hemslöjdade kriminologen och nationalpajasen Sarnecki ha att säga om denna pikanta statistik? Att anmälningsbenägenheten ökat och att svenska högerextremister är på framfart? Naturligtvis underlåter han inte att bolla med det psykopolitiska begreppet socioekonomiska differenser och att emfasera svenskarnas skuld till vad som utspelas inom våra beryktade utanförskapsområden.
  Att de Quatariska protektoraten stärkt sina positioner och tillskansat sig alltmer utrymme, definierar han förmodligen som en malmöitisk konspirationsteori, samt förnekar Muslimska Brödraskapets existens.

  Bananpolitiken i kriminalparadiset Sverige förnekar sig icke och det av Soros understödda Eurabia-projektet fortlever i högönsklig välmåga.
  Andreas.

  1. Alla som jobbar inom området kriminologi är helt medvetna om detta och Jerzy Sarnecki tillhör de mest erfarna och har aldrig förnekat att invandrare är överrepresenterade i brott, särskilt gällande dessa kriminella gängskjutningar.

   Att socioekonomiska förhållanden har betydelse går inte att komma ifrån. Dålig skolgång, utbildning och avsaknad av jobb spelar stor roll, även bland svenskar som hamnat fel.

   Sarnecki är varken nationalpajas eller hemslöjdad.

 7. 90 % av babbarna är kriminella …………..hur många % av Sveriges etniska befolkning är det då ? !
  Betyder det då att 10 % av svenskar är ickekriminella ?

 8. Svetsarn,invandringen kommer vara lönande på sikt,för vem ?Inte för medelsvenne.Dom flyr för sina liiiiv. Otroligt att vi har gått på det här.Mvh Adolf

 9. Äntligen börjar dom vakna .Det här har vi vetat länge.Sedan kan man diskutera kulturarvet men det är bara käbbel.Sköter dom inte sig så det är bara åka hem vad dom kommer ifrån.Enkelt smärtfritt. Ha en bra kväll mvh Adolf

 10. Invandrarna kommer att bli ”lönsamma lite längre fram” påstår Löfven
  F-n tro’t

   1. Den, som inte kan lura en dumsvensk är ännu inte född! Så förvåna er inte, de fortsätter att, tro på alla simpla bondfångare i både ”ljug pressen” och politokerna.

 11. Många snackar om att vi måste släppa in flyktingar och skydda dem i Sverige.
  Detta är så typiskt Sverige att man skäms.

 12. Jaha! Andelen = delen/det hela.

  Det verkar som att ”delen” är mycket våldsam i förhållande till ”det hela”, där vi på Petterssons blogg ingår.

  Pang i pistolen!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: