Vad är sant och relevant i lokaltidningen?


MEDIA. Det är svårt att förstå sig på media, tidningsutgivarna bedriver en kampanj om trovärdighet medan andra tidningar, som exempelvis den Eskilstunastyrda lokaltidning talar om för sina läsare vad som är sant och relevant. De överlåter inte detta till läsarna som redaktörerna tydligen betraktar som lite dumma utan förmåga att bedöma detta. 

Så gott som dagligen läser vi om utlänningar som ibland kallas nyanlända, andra gånger flyktingar, någon gång migranter, då gärna i form av EU-migranter, men det gäller bara en sorts EU-migranter, kommer du från Danmark eller Tyskland är du dansk eller tysk. Ensamkommande flyktingbarn har det också hetat men det börjar numera gå över till ensamkommande ungdomar. Oklart varför, de unga männen kanske har blivit äldre det senaste året.

Länstidningen Södermanlands Nyheter skriver idag om nyanlända företagare, här är det noga med namn, bakgrund och framtidplaner. Ovanför den artikeln står om en yngling som åtalas för grov våldtäkt och rån. Här tycker inte SN att namn, bakgrund och framtidsplaner är relevant. Om det beror på att den första familjen är från Syrien och den pilske ynglingen från Gambia vet jag inte, men SN har tydligen inte för avsikt att upplysa om detta.

***

Ett annat exempel som är svårt att förstå sig på är när länstidningen hängde ut svenskar misstänkta för våldtäkt. Etniciteten svenskar var tydligen väldigt viktigt att påpeka, trots att det inte var sant. Männen bodde visserligen i Sverige, men de var somalier och somaliska medborgare. SN tycke tydligen att det var relevant att ljuga.

***

Ett tredje exempel är också märkligt. Här påstår lokaltidning att Petterssons är rasistisk trots att jag frias för andra gång. Att SN skulle rapportera om sakfrågan och överlåta åt läsarna att bedöma om jag är rasist eller inte var tydligen inte aktuellt.

***

Det som är rasistiskt i lokaltidningen är ”svenskvänligt” i Dagens Juridik. Om SN eller Dagens Juridik har rätt överlåter Pettersson till er läsare att bedöma, jag är övertygad om att ni är fullt kapabla till detta…

 


4 responses to “Vad är sant och relevant i lokaltidningen?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: