Gambier omhäktades för grov våldtäkt och rån i Nyköping

INVANDRARVÅLD. En gambier född 1996, sitter sedan fyra veckor tillbaka häktad, misstänkt för grov våldtäkt och rån. Det var under natten mellan den 14 och 15 januari som en kvinna blev överfallen, våldtagen och rånad i centrala Nyköping.

Aftonbladet 13/3 2000. Någon som isstänker varför regeringen inte vill registrera etnicitet på brottslingar?
Aftonbladet 13/3 2000. Någon som isstänker varför regeringen inte vill registrera etnicitet på brottslingar?

En somalisk medborgare greps veckan efter och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för brottet. Men släpptes då polisen menade att det inte längre fanns skäl att misstänka honom, men han är i skrivande stund misstänkt för ett annat våldtäktsförsök helgen innan. 

Senare greps en annan man, medborgare i Gambia och han har nu omhäktats. Han kunde identifieras av polis via övervakningsfilmer från en bankomat i centrala Nyköping.

  • Mannen erkänner däremot att han gjort inbrott på Rosenhällsvägen i Nyköping i april förra året. Där stal han cigaretter, pengar och vin när de boende låg och sov. Han kunde knytas till brottsplatsen genom DNA.
  • Mannen är sedan tidigare även delgiven misstanke om ett våldtäktsförsök på Rosenkällavägen den 8 januari.

Egentligen skulle åtal ha varit väckt under fredagen, men åklagaren behöver mer tid för utredningsåtgärder.

– Vi börjar närma oss slutet på den här utredningen. Nu inväntar vi nu svar på de spår som har skickats till NFC (Nationellt forensiskt centrum). Beskedet är att vi ska kunna få ett preliminärt svar om en vecka. Det är det vi väntar på, säger åklagare Emma Olsson. 10 mars ska åtal vara väckt.

TIDIGARE 2017-01-21. Afrikan häktad misstänkt för grov våldtäkt och flera kvinnoöverfall

UPPDATERAT 25/1 2017: 23-åringen friad från våldtäktsmisstankar – släppt. Ingen annan är gripen. 

INVANDRARVÅLD. En 23-årig man häktades i går, skäligen misstänkt för grov våldtäkt och rån och ett tidigare våldtäktsförsök i Nyköping. Mannen misstänks även ha rånat kvinnan. Det var under natten till söndagen som en man våldtog en kvinna, som enligt polisen är i medelåldern, i centrala Nyköping. Efter ett omfattande spaningsarbete kunde polisen under onsdagsmorgonen gripa en man misstänkt för brottet.

Emma Olsson är åklagare i fallet. – Det jag kan bekräfta är att det är en man som sitter anhållen skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Han är drygt 20 år gammal.

Mannen misstänks även ha rånat kvinnan, men åklagare Emma Olsson vill inte gå in på varför och säger även att utredningen är känslig.

Under tisdagen menade polisen att det händelsen rörde sig om ett våldtäktsförsök, men under tisdagskvällen förändrades rubriceringen från försök till våldtäkt till grov våldtäkt.

-Pettersson skrev om det tidigare HÄR  och misstänkte då att att gärningsmannen var från icke skidåkande nation…

Nåväl, i dagens Södermanlands Nyheter står det lite om fallet även om de naturligtvis inte nämner något om skidor och etnicitet. Men titta på bilden från SN.se och jämför signalementet som vi publicerade i augusti 2014 när en afrikan misstänktes för ett tiotal kvinnoöverfall i Nyköping. “Den bästa beskrivning jag kan ge er är att han var ganska kort, 165 kanske, korthårig/keps, normalbyggd/smal, afrikan och går eventuellt omkring med ryggsäck där han har överfalls redskap i”

sn_valdtakt

TIDIGARE 2014-08-07. Ett tiotal kvinnoöverfall av samma afrikan…förlåt, gärningsman

Sedan natten till lördag har ett tio-tal kvinnor anmält att de blivit överfallna eller antastade av en man i Nyköping.

Polisen misstänker att överfallen har sexuella motiv och att en ensam gärningsman i 20-årsåldern ligger bakom. Polisen utreder fallen generellt som försök till våldtäkt eller sexuellt ofredande.

Det finns ett grundläggande signalement och ett likartat tillvägagångssätt, men ingen person är misstänkt eller identifierad.

– Lite förenklat så kan man säga att han är tämligen påflugen gärningsman. Han ger intryck av att vara väldigt brottsmotiverad. Sedan har han dessutom klättrar in i bostäder misstänker vi, säger Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Utredningen är den högst prioriterade i Nyköping just nu, enligt Fredrik Wallén, bland annat med en särskild utredningsgrupp.

Polisen uppmanar allmänheten att vara vaksam och stänga obevakade fönster och balkongdörrar och höra av sig med eventuella tips.

-Pettersson läste ovanstående på P4 Sörmland men även lokaltidningen Södermanlands Nyheter skriver en hel del om fallen. Ingen av PK-media eller polisen tar dock upp något signalement, trots att det borde finnas efter c:a tio överfall…och inget signalement är också ett signalement.

SN återger en berättelse från Facebook “Jag ramlade omkull, och när han försökte täcka mitt ansikte igen så tror jag att jag lyckades få in en spark eller ett slag mot honom så han sprang iväg.”

“Jag skriver nu, för jag vill att alla kvinnor och flickor i Nyköping ska vara aktsamma tills överfallsmannen blivit tagen.”

Samma kvinna har skrivit ett inlägg på Flashback som dock inte återges av SN

“Tänker bara slänga in ett inlägg till er för ni verkar väldigt oroliga allihopa..

Den bästa beskrivning jag kan ge er är att han var ganska kort, 165 kanske, korthårig/keps, normalbyggd/smal, afrikan och går eventuellt omkring med ryggsäck där han har överfalls redskap i.

Mer än så kan jag inte ge er för jag kommer inte ihåg några ansiktsdrag eller liknande förutom klädsel som han förmodligen bytt.

Ta hand om er och åk buss eller bil tills vidare.”

“Signalementen på mannen är för vaga för att utges till allmänheten” enligt Södermanlands Nyheter med flera. Om, jag säger om, det händer något riktigt allvarligt. Vilket ansvar har media som mörkar ett bra signalement av politiska skäl?

2014-08-08_1558

8 thoughts on “Gambier omhäktades för grov våldtäkt och rån i Nyköping

  1. Stefan Löven och Dan Eliasson tycker att vi ska stå upp för asylrätten och att alla är lika mycket värda, även denna våldtäktsman från Afrika! En riktig pensions-räddare som välkomnats till flathetens land av Socialdemokraternas partistyrelse, en linje de haft i 40 år!

Kommentera