Stäng

Är de etablerade medierna troll?

MEDIA. Sörmlands Media AB omsatte år 2015 runt 307 miljoner kronor. de hade c:a 290 anställda och de tre tidningarna Eskilstuna-Kuriren med Strängnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter en sammanlagt upplaga på 60.000 exemplar. Snart presenteras 2016 års siffror och då kan vi räkna med att upplagan sjunkit något.

Eskilstuna-Kuriren har genomfört en granskning av alternativa medier som de kallar ”trollfabriker” och efter det utsatts för en överbelastningsattack, skriver tidningen. – Det går inte att spåra sådana attacker, säger Jörgen Bröms, digital utvecklingschef på Eskilstuna-Kuriren.

Redaktionen påstår dock att granskningen hyllats på sociala medier, av journalister och av läsare. Redaktionen har även fått blommor av läsare, utöver positiva samtal och mejl i mängder.

— Det har varit fantastiskt, om vi innan publiceringen trodde vi skulle få hat så blev det 99 procent kärlek. Det visades i alla kanaler, på sociala medier, människor ringde och stoppade oss på gatan och tyckte att det var bra, säger chefredaktören Eva Burman.

”…Och många av de som ringer in efter att ha lyssnat på Jannes trollklipp är öppet hotfulla. Andra nöjer sig med att berätta hur mycket de hatar journalister, politiker och invandrare. Deras ilska har utlösts av klippet med tidningens chefredaktör som nu sprids likt en löpeld via hatsajterna.

När Eskilstuna-Kurirens redaktionsledning summerade de hotfulla situationer som uppstått på arbetsplatsen under 2016 stannade räkneverket vid ett 100-tal telefonsamtal till redaktionen av samma slag som det Janne och hans följarskara stod för.

Så ser vardagen ut på en vanlig svensk lokaltidningsredaktion. Telefontrakasserierna mot Eskilstuna-Kuriren hade redan pågått några veckor när Janne ringde och trollade, men fenomenet är inte nytt och tidningen är inte ensam om att utsättas för sådana trakasserier...säger chefredaktör Eva Burman.

-Pettersson vet inte vem han ska tro på, chefredaktör Eva Burman som säger att 99 procent är kärlek eller chefredaktör Eva Burman som säger att Eskilstuna-Kuriren till vardags utsätts för trakasserier och nätattacker?

Nåväl, den senaste granskningen handlar om Granskning Sverige som Sörmlands Media påstår ringer upp och trakasserar. Jag har lyssnat på några av deras alster och har svårt att förstå upprördheten. Antingen svarar man ärligt på frågorna eller låter bli. Att uppringaren är anonym tycker jag spelar mindre roll.

I oktober 2016 fick jag ett oanmält besök på min arbetsplats av Södermanlands Nyheters reporter Tommy Kägo som med sällskap av en annan person ville intervjua mig. Det fick han inte, han och andra på SN har ljugit och vinklat tidigare när de intervjuat mig, resultatet blev så här. 

Däremot fick Eskilstuna-Kurirens Gunilla Karlsson svar på sina frågor. Hon ringde artigt, frågade och fick till svar att det går bra om hon mejlar frågorna. Här har ni dem och svaren. Givetvis utelämnade de en del svar som inte passade i intervjun men så här blev artikeln.

Lite förvånad är jag över att ingen av ”trollartiklarna” är en så kallas ”plus” artikel, så alla kan läsa dem utan att vara prenumeranter. Kanske tror inte Sörmlandsmedia att folk vill betala för ”journalistiken” och det har de nog rätt i.

Annars är det jättebra att Sörmlands Media AB ägnar sig åt granskande journalistik, även om det aktuella ämnet inte är någon nyhet. Att slå på stort och prata om att det är de etablerade medierna som sitter på sanningen är inget annat än bondfångeri.

De etablerade medierna har aldrig varit och är inte nu några som ensamma sitter på sanningen, de vinklar nyheter efter behag och tar till lögner ibland men det viktigaste är kanske vad de inte skriver.

Annars kan jag tycka att om folk lyckas plantera och lura på så kallade etablerade medier falska nyheter kanske etablerade medier bättre ska kontrollera källorna. Det är nog lite si och så med den saken idag.

Sedan ser jag att det rapporteras om hot med e-post, telefon och till och med hembesök och det är ett jävla sätt. Hota och göra hembesök kan skittidningar som Aftonbladet och Expressen ägna sig åt.

-Pettersson ägnar sig inte åt detta och jag hoppas ni som läser bloggen är likadana…

21 reaktioner på “Är de etablerade medierna troll?

 1. ”Trollfabriken” tillhör inte de mest lästa artiklarna på SN, om man tittar på tidningens mest lästa artiklar på nätet.

  Sju andra artiklar är mer intressanta tydligen.

  SN är då en av Kerberos-tidningarna i Sörmland.

   1. Kerberos är grekisk mytologi.

    Hunden Kerberos var en av många söner till Tyfon och Ekidne. Han hade tre huvuden och en orm- eller drakstjärt. Han sades också ha en man av väsande ormar. Kerberos vaktade ingången till dödsriket. Han låg i en grotta på andra sidan floden Styx och såg till att alla döda gick in i dödsriket och att ingen försökte fly.

    ” Sörmlands lokaltidning” är också ”tre i en”, som ”vaktar” en hel del, så att det inte kommer ut något ”felaktigt” i tidningarna.

  1. Typiskt Svar från en subba som inte kan svara på
   dom floskler som hon hasplar ur sig, därför hon har
   inga svar. Skrämmande bottennivå på en Svensk
   Mediafigur.

  1. Kristina Levin, vilken liten människa. Hon signalerar absolut ingenting som kännetecknar ansvarsfullhet, förtroende, ärlighet eller intelligens. Svepande formuleringar, grundlösa anklagelser och ger ett helt otroligt amatörmässigt intryck. Vem skulle anförtro den kvinnan någonting, någonsin? Nina var tuff och plockade enkelt
   ner henne på jorden, med vanlig argumentation. Det behövdes inga fula knep som lögn, hot eller utpressning; de vanligaste verktygen i dagens journalisters smutsiga låda. Jag blir egentligen inte arg när jag lyssnar, tycker mest att det är extremt genant.

 2. Dom ”etablerade” medierna är ett sjunkande skepp som desperat kämpar för sin existens. Lögner censur hat och drev säljer inte längre ju fler som blir varse vad dom stödjer genom att köpa dravlet.

 3. När hon berömmer sig av all den kärlek hon säger sig mötts
  av så låter hon ungefär Som en Nordkoreansk
  Nyhetsuppläsare.när dom berömmer landets ledare,

  Dom kan berömma sig bäst dom gitter på Sörmlands
  tidningar, med, dom och dom flesta av Sveriges Blaskor
  har för oöverskådlig tid framöver gjort bort sig., det kan
  inte självberöm ändra på, det enda som kan vända den
  utvecklingen är ifall dom börjar att förmedla verkligheten,
  men det är nog inte att förvänta sig.för mycket.
  men det finns ett verksamt medel för vanliga människor
  att ta till, och det är att inte befatta sig med skräpet,
  så köp inte, prenumerera inte, när det börjar att svida
  rejält i kassakistan kan dom möjligen tjata till sig mer
  presstöd, men genom att inte befatta sig med skräpet
  så kommer inte deras fejkade nyheter ut ändå.

  Bra Johan,! Bara fortsätt att plåga dem med deras egna
  dåligt underbyggda alster, när dom lotsas att dom
  granskar granskarna märks det att du träffar rätt med
  dina uppringningar, när dom inte kan svara så lägger
  dom på luren. Ridå!

 4. Det är klart att det finns personer som inte kan behärska sig och gör hembesök som bl a Expressen bevisligen gör. Nu har Censur- och Propagandamedierna gått till motattack och den verkar mycket lögnaktig i många avseenden, man sätter också epitet på sina folkliga granskare och utnyttjar sitt privilegium att nå miljontals lyssnare. Många kommer att ”gå på” denna Propaganda liksom den vanliga!!!!

   1. Verkar så, på hur de flesta röstar!! Det som är oroande är, hur många unika bloggare är vi egentligen? Det verkar som högst några hundra ger sig tillkänna iaf. Det skulle behövas 1000- falt flera!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: