Reinfeldts statssekreterare under åtta år: ”Jag skäms för invandringspolitiken och för riksmobbningen av dem som sa sanningen”

INVANDRING. Humaniteten i den svenska migrationspolitiken har brutit samman. Den kris vi just nu ser är en följd av händelser bortom vår kontroll – krig, terrorism och sönderfallande stater. Men ansvaret för att situationen blev så allvarlig i Sverige är vårt eget. Flera regeringar, inte minst den som jag arbetade för under åtta år, har begått stora misstag i migrationsfrågorna. Det skriver Mikael Sandström, tidigare statssekreterare i regeringen Reinfeldt.

I högtidstalen hyllas fortfarande ”den humana migrationspolitiken”. Sanningen är att den humana svenska migrationspolitiken är död. Den dog inte på grund av avsiktligt fattade beslut utan på grund av välvilja mot människor som lider och ovilja att se de problem som stor invandring på kort tid för med sig. Humanismen i migrationspolitiken har gradvis förtvinat under många år, men dog slutgiltigt förra hösten när 10 000 människor per vecka sökte asyl i Sverige. Det finns inget vi kan göra för att återskapa den. Många människor kommer att fara illa, oavsett vad vi gör.

Stora delar av Sverige – beslutsfattare, journalister och samhällsdebattörer – är fortfarande i sorgeprocessens förnekelsefas och hoppas att den tillfälliga utlänningslagen, som gäller till år 2019, kommer att lösa alla problem. Sanningen är att den akuta migrationskrisen inte är över, att vi inte kan återgå till den tidigare ordningen och att de problem vi står inför kommer att ta decennier att hantera.

Migrationskrisen är en följd av händelser bortom vår kontroll; krig, terrorism och sönderfallande stater. Ansvaret för att situationen blev så allvarlig i Sverige är dock vårt eget. Flera regeringar, inte minst den som jag arbetade för under åtta år, har uraktlåtit att fatta beslut som hade varit nödvändiga för att göra den svenska migrationspolitiken långsiktigt hållbar.

“Humanismen i migrationspolitiken har gradvis förtvinat under många år, men dog slutgiltigt förra hösten. Det finns inget vi kan göra för att återskapa den. Många människor kommer att fara illa, oavsett vad vi gör.”

Man pratar om ”signaleffekter”. Aviseringar av striktare eller generösare asylregler kan få effekt på migrationsströmmar omedelbart, ibland utan proportion till de förändringar som faktiskt genomförs. De signaler ledande svenska politiker sänt har drivit ökad migration till Sverige.

Den situation som uppstod efter flera års mycket stor migrationsinvandring gjorde att humaniteten i den svenska migrationspolitiken bröt samman. Antalet migranter blev många gånger större än vad systemet var anpassat för och vad Sverige kan hantera. Nästan alla som sökte asyl förra hösten väntar fortfarande på att få sin ansökan prövad. Värst är situationen för de ensamkommande barnen. Det är inte humant att afghanska barn som växt upp på flykt i Iran nu utvisas till Afghanistan, ett land där de många gånger aldrig satt sin fot. Det kan få tragiska konsekvenser att barn och vuxna blandas i boenden, på grund av frånvaro av ålderskontroller. Sverige har kritiserats av UNHCR för att vi direkt tar in ankommande barn i asylprocessen i stället för att undersöka om de kan sändas tillbaka till och återförenas med sina föräldrar. Det finns barn som gråter på nätterna för att de vill återvända hem till sina föräldrar, men som ändå tvingas stanna kvar i Sverige eftersom det saknas system för att hantera deras återvändande. Vi vet att många barn som fått avslag på sin ansökan försvinner, 500 barn bara i år. Däremot vet vi inte mycket om vart de tar vägen och under vilka villkor de lever.

“Om vi inte vill acceptera att det skuggsamhälle som redan finns ytterligare växer, måste vi vidta åtgärder för att hindra människor från fattiga länder att komma hit. Det är inte cynism att påpeka detta. Det som är cyniskt är att låtsas att det inte finns ett dilemma. ”

Det kanske mest inhumana är att människor lockats till Sverige i föreställningen att det är lätt att få stanna här och att skaffa utbildning och jobb. Sanningen är att många av de asylsökande kommer att få avslag. Många av dem som får bifall kommer att hamna i långvarigt utanförskap.

Alternativet till den åtstramning som genomfördes förra hösten var sämre. Hade åtstramningen inte genomförts hade migrationsströmmen till Sverige fortsatt. Situationen för migranterna hade blivit än sämre och påfrestningarna på det svenska samhället än allvarligare.

Det är svårt att erkänna att man gjort fel, särskilt om konsekvenserna blivit allvarliga. För att kunna hantera dessa konsekvenser är det dock nödvändigt att jag och alla andra som haft ansvarspositioner i dåvarande regering, i nuvarande regering, i tidigare regeringar och i nuvarande och tidigare opposition, liksom opinionsbildare i media och intresseorganisationer, inser att det är vår skuld och vårt ansvar att migrationspolitiken havererat.

De fanns ett fåtal insiktsfulla och modiga debattörer som vågade gå mot strömmen och som varnade för de konsekvenser vi nu ser. Vi avfärdade dem. Många av dem som på ett högst rimligt vis kritiserade migrationspolitiken buntades ihop med rasister, populister och mörkermän. Jag skäms för att jag medverkat i riksmobbning av dessa debattörer.

Läs mer…

-Pettersson skiter i den ursäkten, i åtta år satt Sandström tyst, nu har han blivit roddare för att slippa ansvar.

Ursäkten är betydelselös för vi måste få ordning på landet och till det är inte Sandström och de andra roddarna rätt personer till. Stänga gränserna, skicka tillbaks mängder med människor och kräva att de som blir kvar assimileras!!!

31 thoughts on “Reinfeldts statssekreterare under åtta år: ”Jag skäms för invandringspolitiken och för riksmobbningen av dem som sa sanningen”

  1. Det är mycket bra att Mikael Sandström, tidigare statssekreterare i regeringen Reinfeldt, erkänner att han skäms för den havererade flyktingpolitik, som bedrevs under Alliansperioden.

    Bättre det, än att fortsätta köra Öppna hjärtan argumenten. I den migrations politik som har havererat i Sverige. Som ändå har sina extremt stora kostnader och prövningar framför sig , speciellt från år 2018.

    Det finns alldeles för många naiva människor som fortfarande gör det och det värsta av allt, alldeles för många politiker.

    Vi får hoppas på fler uppvaknanden och rannsakningar, den närmaste tiden. Även om trögheten är stor i den processen.

  2. Polisen vågade inte stötta kronofogdens personal när de skulle till ett invällarkalifat.
    I går, två personer skjutna i Rinkeby!
    Varför åker de inte och hämtar hela regeringen för att skydda poliserna och kronofogdens personal.
    En ytterligare förstärkning skulle Reinfeldts lag kunna utgöra. Men skitstövlarna vågar väl inte visa sig där.
    Hoppas att alla de, 50% av befolkningen som är dummare än snittet, blir av med sin pension, blir rånade och våldtagna av ”de fina invällarna”!

    Dock, vi som tror på en möjlig förbättring (SD) blir i alla fall fler och fler.

    • Tror inte politik har så mycket med IQ att göra men 25% sägs ligga under en IQ på 90 och de är sannolikt helt ointresserade av politik. 25% är exakt vad SOCIALDEMOKRATERNA brukar ligga på…..Nu tillkommer somalier och annat också framöver och 100,000 tals nya ”svenskar” – sossarnas viktigaste motiv för massinvandringen är att köpa röster, bidraget från Försäkringskassan mot en röst på dem!!

  3. Sverige dog när vår senaste statsminister Tage Erlander avgick 1969.
    Sedan dess har Sverige stått utan både regering och statsminister.
    Det kommer att ta 100 år att bygga upp Sverige igen om det någonsin går.

  4. Reinfeldts man Sandström, NYA MODERATERNA, ber om ursäkt men vad hjälper det ? Nu väntar en GIGANTISK anhöriginvandring till Costa Gratis så inga flyktingströmmar minskar det är en lögn från moderaten Sandström. Det enda vettiga moderaten Reinfeldt gjorde under 8 år var att sänka skatten för oss som jobbar, det var bra år men vi som jobbade såg aldrig vad som verkligen hände under dessa 8 år, – massinvandringsöverenskommelsen med MILJÖPARTIET sände ut signaler att till Sverige kunde man komma och skriva in sig på FÖRSÄKRINGSKASSAN och hela släkten kan komma efter….SVENSKA JOBBARE, CANCERSJUKA TRAKASSERADES IN ABSURDUM med den s.k. ”arbetslinjen”…..Skäms Nya Moderaterna – be dessa sjuka och arbetslösa etniska svenskar om ursäkt på era bara knän och dra nu åt helvete och låt ANSVARSLÖSA MÄNNISKOR OCH NYA KRAFTER KOMMA FRAM TILL KÖTTGRYTORNA OCH STYRA UPP SVERIGE ANNARS GÅR VI ALLA SAMMA VÄG SOM TITANIC GJORDE SNABBT….!

  5. Svenska politiker, ”släng er i väggen” 1988 så visade Ciccolina brösten i Italienska parlamentet, här ett underhållande klipp som SVT sände, där den tidens politiker hade humor. Landet var stabilt och det gavs tid och plats till skämt..Intervju med den annorlunda politikern och före detta porrstjärnan.
    https://www.youtube.com/watch?v=SiFKZysBKaQ
    Bah ligger i lä i alla fall i riksdagen.

  6. Min högst personliga tolkning jag läser det som en ”omvändelse under galgen”, vilket betyder att han fullständigt struntar i det svenska folket men är pinsamt rädd om sitt eget skinn.
    Förakt!

  7. Är detta
    1) ytterligare ett planlagt steg från M till ett SD samarbete efter valet fast man inte säger det rent ut, eller
    2) en politruk som vill rädda karriären genom en offentlig avbön?

    Han borde be SD: s ledning och 100.000-tals väljare om ursäkt samtidigt. De om några har förlorat arbete, familj och vänner!

  8. Den moraliska stormakten kollapsar…
    Aldrig har väl ordspråket ”som man bäddar får man ligga” varit mer relevant

    http://1.bp.blogspot.com/-nb2R0RBa1rU/VqaGZjOUxuI/AAAAAAAADHI/rUMsQH9CYCI/s1600/harmagedon.jpg

    En i svindlarmaffian finns på bild nedan … och hans gangstergäng har gjort sig förtjänta av den mest kännbara behandling de sent kommer att glömma.

    http://alltomvalet2014.se/wp-content/uploads/2014/08/l%C3%B6fvenlyxf%C3%A4llan.jpg

  9. Focke Wulf SD kommer inte vinna något val, jag har insett att alla som jobbar på den storindustrin jag jobbade på sa att de var emot invandringen men sen röstade helt annorlunda detta är nog typiskt för många svenskar de de säger en sak sen gör de som vanligt röstar på sossar miljöpartister och moderater

  10. När förnuftet sover så skapas monstren ( Goya1798), det skapas så många fler giriga egoister och narcissister i våra splittrade samhällen
    de är vad Goya menade monster. ( en strålande satiriker i sin tid)
    Ledarna härskar nu genom att söndra, de hatade när medelklassen var stark och kunnig………. nu njuter de.

    • Du är inte ensam. Hundratusentals tycker precis som du.
      Om inte dessa landsförrädare straffas och deras förmåner och privilegier tas bort så visar det att rättsstaten havererat.
      Vårt land har blivit förfärligt och våra barn får inte längre gå ut ensamma och leka. Min son hade en kompis hemma som skulle gå hem 16.00. Han fick inte gå utan måste hämtas med bil av sina föräldrar eftersom det är för farligt ute när det är mörkt.
      Denna bekännelse från en landsförrädare är ett bevis på att Sverige står inför en kollaps.

      • Jag har 6 syskonbarn, 3 flickor och 3 pojkar, i lilla småländska Tranås. I kvarteren dom bor finns ett asylboende med unga orakade arabiska män…Gissa om vi är rädda om barnen…

  11. När SD vinner valet 2018 skall det skapas ett reduktionsdepartement som kräver tillbaka pengarna, som migrationen har kostat, av de personer som varit anvariga för riksdagsbesluten om migrationen.
    Dom skall personligen göras ansvariga och kronofogdemyndigheten skall driva in pengarna, krona för krona.

  12. De borde använda bilder på Reinfeldt där han inte flinar? Jag får nästan ont i bröstet när jag hör eller ser den mannen. Sveriges genom tidernas största landsförrädare!

    • Jag bryr mej om allt som tidigare och även närvarande regeringar STÄLLT TILL MED (på enkel svenska) !!!
      Men jag bryr mej inte om denne förre statssekreterare som BÖRJAT RO pga. sitt eget ”skinn” !!!
      Som man sade förut ”SE TILL ATT HA RENT MJÖL I PÅSEN DÅ BEHÖVER DU INTE VARA OROLIG” !!!
      Men DU MÅSTE vara fruktansvärt orolig och rädd om ditt eget ”skinn” eftersom du lägger ut texten så otroligt.
      Fortsätt att RO RO RO !!!!!!!

KommenteraAvbryt svar